Dine spørsmål (veganisme): Hva passer sammen med nøttestek?

Nøttestek er en god, gammeldags og treffsikker vinner på mange vegetarfestbord. Et det noe som egner spesielt ved siden av denne retten?Hei. Jeg er vegetarianer - men også analfabet som kokk... I år skal jeg ha foreldre og svigerforeldre til nyttårsmiddag, og som eneste vegetarianer er det viktig at jeg klarer å imponere litt... Jeg har tenkt å servere nøttestek. Men, hva kan brukes som tilbehør? Saus? Type? Poteter? Ris?...

Hei! Her tror jeg du med fordel kan unne deg og dine gjester noen ekstra gode råverer! Med godt utvalgte råvarer som utgangspunkt skal det ikke så forferdelig mye hokus pokus til for at måltidet kommer i en helt annen klasse.

Dette er kanskje også dagen å bruke litt ekstra tid på selve presentasjonen? Det visuelle er vel så viktig for resultatet som maten selv.

Siden nøttestek i seg selv ikke har noen utpreget smak og lett blir noe tørr anbefaler jeg en spenstig saus. Sitrus er ofte forbundet med nyttårsmat og ikke uten grunn!

Du kan lage en kjempeenkel, men god og spennende saus av gulrøtter og appelsinjuice: Bruk aller helst ferskpresset juice som du koker gulrøttene i. Her trenger du absolutt ikke å la gulrøttene bade i juicen, sørg for at bitene så vidt er dekt. Når gulrøttene er godt møre har du hele innholdet i kjelen over i en blender (om du ikke har det kan du benytte deg av en stavmikser eller en kjøkkenmaskin), tilsett nøytral olje i form av f.eks solsikke eller raps (om du ikke har en god, mild olivenolje i skapet) til du oppnår en jevn, flytende konsistens. Spe gjerne på med litt ekstra juice også. Smakes til med godt salt, pepper og spisskummen (kumin). Den skal ha en søtsyrlig smak med et tydelig preg av kumin.

Sammen med gulrotsausen og nøttesteiken kan du godt servere rødkålsalaten som fins i oppskriftsbasen. Den er veldig allsidig og gir den «nødvendige»  konsistensvariasjonen man ofte er ute etter og ikke minst et flott fargespill. Du kan også lage hasselbackpoteter (hele poteter fint skivet nesten igjennom, stekt i ovn med margarin og krydder). De både ser bra ut og er enkle å lage! Bruk gjerne en blyant mellom poteten og kniven, så er du garantert å ikke skjære igjennom.

Masse lykke til med middagen! Hilsen Vilje Bech


(Ps. Dette svaret ble publisert 30.12.08. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Hvordan variere rødkålsalaten (16. Mar)
Forrige spørsmål om veganisme: Hvorfor ikke flere vegane kakeoppskrifter? (17. Des)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.