Dine spørsmål (veganisme): Vanskelig med nok kalsium som veganer?

Kalsium er et av de næringsstoffene man bør være ekstra nøye med om man kutter ut vanlige næringskilder som melk. Hvordan får man i seg nok?


Hei, jeg funderer litt rundt det hvor mye kalsium mennesker egentlig trenger. Selv synes jeg det virker utrolig vanskelig å komme opp til 800 mg kalsium eller noe i den retning uten å bruke melkeprodukter eller berikede produkter. Spesielt siden mange matvarer med høy kalsiuminnhold inneholder stoffer som sies å være hemmende på kalsiumopptaket. På den annen side begynte vel mennesker å bruke melk som næringskilde først for ca. 10 000 år siden. Dvs at kroppen vel neppe har hatt tid til å tilpasse seg melkeprodukter noe særlig, evolusjonært sett. Så hvordan dekket menneskene for 10 000 år siden kalsiumbehovet sitt? Eller hvordan gjør f.eks. regnskogsindianerstammer det idag? Eller har alle disse (hatt) mangel på kalsium? Har dere noen tanker om det? mvh Linnéa
 
Om en ikke inkluderer melkeprodukter eller berikede produkter i kosten kan det være en utfordring å få i seg anbefalte mengder kalsium på vegankost. Det betyr ikke at det er umulig. Noen matvarer som inneholder mye kalsium er bl. a. tofu og andre soyaprodukter, sesamfrø, mandler, paranøtter, grønnkål og brokkoli. Helsedirektoratet anbefaler 800 mg kalsium per dag. For en bredere innføring om kalsium, sjekk ut våre ernæringssider.
 
Vi vil også anbefale deg boken Plantebasert ernæring for en mer detaljert innføring i kalsium og andre næringsstoffer i et vegetarisk kosthold.
 
Mvh
Vigdis Elise Hafsten

(Ps. Dette svaret ble publisert 21.03.14. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Er kumelk bra eller dårlig? (30. Apr)
Forrige spørsmål om veganisme: Hvordan bli vegetarisk / vegansk ernæringsfysiolog? (11. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
Kan vegetarmat være enkel og billig?
Er brus vegetarisk?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.