Dine spørsmål (veganisme): Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende


Hei! Jeg skal ha selskap med forrett, hovedrett og dessert for ca. 10 personer. To av gjestene er vegetarianere (ikke jeg), og jeg ønsker forslag til vegetarisk meny som også vil falle i smak hos kjøttspisere.
Håper dere kan hjelpe meg her?


Hei. Så sprekt av deg å ta sjansen på en hel-vegetarisk meny! Vanligvis må desverre vegetarianere nøye seg med å komme i andre rekke, så det er flott å høre at det ikke alltid er slik :)

Vanligvis pleier jeg å anbefale tapas i slike sammenhenger, men siden du sikter mot en 3-retters blir det kanskje litt på siden av det du tenker. Det å tenke i retning ulike temaer for menyen gjør det enklere å oppnå gode resultater og fornøyde gjester. Middelhavsmat er alltid populært enten du spiser kjøtt eller ikke og er dessuten smaker de fleste liker. Thaimat er også populært og ganske enkelt å få tak i ingredienser til for å komme med et par forslag.

En meny omkring middelhavstemaet kan f.eks se slik ut:

Forrett
Aubergineruller servert med ruccola og evt. fersk spinat som er vendt i olivenolje, sitron og nykvernet pepper. 1 rull pr. pers.

Hovedrett
Mezzetallerken, som f.eks kan bestå av: Falafel, Hummus, Tabbouleh, Oliven og aspargesbønner i tomatsaus smakssatt med sitronsaft og spisskummen. Ost som feta og haloumi (sistnevnte kan fritteres eller grilles uten å smelte) passer også fint til. Server med pitabrød og tzatziki.

Dessert
Riso Nero. Siciliansk risdessert smakssatt med kakao og kaffe.

Forslag til thai-meny:

Forrett
Rispapirwraps m/ grønnsaker og spicy dipsaus. Noen matbutikker og svært mange innvandrerbutikker selger rispapir. Rispapiret bløtes i kokvarmt vann og fylles med f.eks agurk og gulrotstaver, hakkede peanøtter, fersk korriander og bønnespirer. Kun fantasien setter grenser! Rullene brettes som en burrito ("forseglet" i begge ender). Rullene kan med fordel deles i to før servering. Beregn 1-2 ruller per. pers som en lett forrett.

Dipsausen lager man av f.eks sesam- og chiliolje blandet med litt soyasaus og vann, eller revet ingefær, hvitløk, chili og soyasaus.

Hovedrett

Thai-curry med tofu. Serveres med jasminris. Mange butikker har både gul, rød og grønn currypaste i hyllene. Pass på at pasten ikke inneholder rekepasta el.l. Reker og andre skalldyr er åpenbart ikke vegetarisk. Følg tilberedningstipsene på pakken. Erstatt kjøttet/fisken i oppskriften med tofu (kjøpes på helsekost). Bruk grønnsaker som f.eks rødløk, brokkoli, gulrot, paprika osv. for å friske det hele opp litt.

Dessert
En real thai-klassiker er sticky rice og mango. Du finner flere oppskrifter på nettet. Du kan evt. også prøve deg på kokossorbet.

Håper tipsene kunne være til inspirasjon!
Hilsen Vilje Bech


(Ps. Dette svaret ble publisert 18.09.09. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Vegansk hundemat? Vegetarisk kattemat? (25. Sep)
Forrige spørsmål om veganisme: Kosttilskudd for veganere? (04. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.