Dine spørsmål (veganisme): Er soyaprodukter og soyamelk farlig?

Har du også hørt at soya ikke er bra for deg? Mange er nemlig redde for mat med soya. Hva er egentlig fakta?


Hørt at soyamelk ikke er så bra likevel.. Hva har dere på det? >:

Hei! Vi har allerede to fyldige svar om soya og helse, og soya og miljø. Her skal jeg bruke den kontante og uformelle måten du spør, til å gi et tydelig, kontant svar. Eller rettere, et sett med spørsmål. Både til deg selv, og til synsere.

Jeg blir veldig overrasket når folk helt enkelt sier at de har hørt at soya skal være farlig, og baserer seg på det. Da vil jeg gjerne spørre:
* Sier hvem da?
* Og hva slags faglig ekspertise har de?
* Er dette en vanlig faglig oppfatning?
* Hva er dokumentasjonen som brukes?  

Veldig mange har hørt, og tror ting om helse, soya, vegetarisme og veganisme som de ikke kan noen ting om. Det er synd. Direkte ille blir det når slik synsing spres videre som sannhet, og skaper usikkerhet.

La meg gå ut fra at du selv er vegetarianer: Hva tenker du da når folk sier at de har hørt at vegetarianisme er farlig? Jeg håper du forklarer, eller avviser dette som en alt for generell påstand. Og da blir spørsmålet mitt: Hvorfor skal det være annerledes med soya?

Jeg mener det er viktig å være klar over at det finnes temaer man vet lite om. Og at de som kommer med heftige advarsler, gjerne ikke vet særlig mer, men ofte representerer ytterpunkter.

Så her kommer et sett til med spørsmål:
* Hvorfor skal ikke soyamelk være bra?
* Er soyamelk dårlig i seg selv, eller bare i store mengder?
* Hvordan er soyamelk i forhold til alternativer som kumelk?

Slike spørsmål er veldig viktige. En eller annen synser kan ha lest at ved inntak av enorme mengder soya så kan man få for høye østrogen-nivåer. Men hva så? Hva har det å si i forhold til å drikke et glass eller to om dagen?

Og hva om du kutter de to glassene soyamelk. Hva spiser du i stedet? Sjokolade? Appelsinjuice? Kumelk? Gir det bedre næring, da? Og er det bare sunt, mens soya bare er usunt?

Men...
Om du leter rundt på nett kan du finne sterke meninger om absolutt alt. Og greit nok: soya er sikkert ikke udelt sunt i store doser. Det har verken forskere, Norsk Vegetarforening eller andre noe problem med.

Veien derfra til å si konkludere med at man ikke bør spise soya er fryktelig lang. Det å kontant advare mot soya er en avvikende faglig oppfatning. Den har lite vitenskapelig hold. Den er overforenklet. Og dermed faller den. Den er rett og slett feil.

Kutt om du vil
Nå har jeg sagt mye positivt om det å ha soya som en del av kostholdet sitt. Til slutt vil jeg komme med en positiv melding til:

Det er ikke noe i veien for å kutte ut soya fra et vegetarisk kosthold. Verken smaks- eller helsemessig. Det finnes alternativer til soyamelk, soyaolje, soyaburgere og så videre. Med andre ord: Dropp gjerne soya, men dropp enda mer gjerne å stole på synsing og rykter. Det vil garantert gi deg bedre helse, og mindre helsebekymringer.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 23.09.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Trenger gutter animalske proteiner? (26. Mar)
Forrige spørsmål om veganisme: Kan veganere bli syke av å spise egg og melk? (05. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
3 Comments

Er det ikkje ein del forskning då som viser til såkalte anti-nutrients i soya som bryter ned protein i kroppen, og at soya inneheld naturleg msg som bryter ned nevronene i hjernen, samt at mange har soya intoleranse?

Soya er aunt, men der er varmebehandlingen (UHT) som ødelegger proteinene og gir soya til kolesteroløkende i de tilfellene. Finner man lett varmebehandlet soya er dette den beste vegetabilske erstatningen for animasjon proteiner.

Se artikkel på forskning.no: http://www.forskning.no/artikler/2011/januar/275961

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.