Veganguide: Hvilke næringsstoffer bør en som veganer være oppmerksom på? (Vegansiden)


Vegan multivitamin m/ b12Vitamin  B12 -Viktig for hjernen og nervesystemet
Er ikke tilstrekkelig påvisst i moderne vegetabilske kilder, men kan fremstilles industrielt. Flere typer plantemelk er beriket med vitaminet. Langvarig mangel kan føre til permanente skader på nervesystemet og veganere anbefales spesielt å ta et kosttilskudd med B12. Kumelk regnes som den sikreste animalske kilden.

Vitamin D - Sikrer opptak av kalsium og andre mineraler

Er ikke først og fremst et problem for veganere, men et problem for hele befolkningen uavhengig av kosthold. Vitamin D kan tas opp i kroppen via sollys og inngår dessuten i de fleste kosttilskudd. Enkelte meieriprodukter er beriket med vitaminet.

Kalsium - For et sunt og sterkt skjellett
Finnes naturlig i de fleste vegetabilske matvarer. Veganere som spiser variert og i tillegg f.eks. får i seg berikede soyaprodukter (evt. ris-/havreprodukter) vil slik komme opp mot den anbefalte dagsdosen på 8-900mg.

Jern - En nødvendighet for dannelsen av røde blodlegemer

Jernmangel er spesielt utbredt blandt barn, ungdom og den kvinnelige delen av befolkningen. Dette er altså langt fra et eksklusivt problem for veganere. Det en som veganer bør være oppmerksom på er at jern fra vegetabilske kilder lettest tas opp i kroppen sammen med C-vitamin.

Selen (selenium) - Beskytter mot frie radikaler
Mangel på selen er ganske uvanlig, men kan allikevel føre til potensielt dødelige sykdommer. Paranøtter inneholder spesielt mye selen og det finnes flere andre vegetabilske kilder.

Omega-3  -  "Mat" for hjernen
Omega-3 fettsyrer finnes ikke bare i fisk, faktum er at de aller fleste veganske matvarer inneholder litt av denne fettsyren. Spesielt viktige kilder er rapsolje, linfrø/linfrøolje, valnøtter/valnøttolje, ulike bladgrønnsaker og gresskarkjerner.

Eksempler på vegetabilske matvarer med mye jern og kalsium:

(Alle verdier er basert på 100g spiselig vare)

Jern / KalsiumSpinat har gode verdier av både jern og kalsium. Foto: Frukt.no
Aprikos, tørket: 4.1mg / 92mg
Fiken, tørket: 4.2mg / 250mg
Linfrø, knuste: 8.2mg / 198mg
Grønnkål, rå: 1.7mg / 157mg
Persille, rå: 2.5mg / 163mg
Sesamfrø, med/uten skall: 14.6mg / 7.8mg jern / 980mg / 131mg kalsium.
Solsikkefrø: 6.8mg / 116mg
Spinat, rå: 4.5 mg / 130mg
Tofu: 1.9mg / 128mg
TVP (teksturert soya protein): 9mg / 240mg


Til sammenligning: Kumelk, 1.5% fett : 0mg/ 100mg

Visste du at??
-Veganske matvarer som er rike på jern er ofte rike på kalsium også (se listen over).

-100 g gresskarkjerner inneholder mer enn 5 ganger så mye jern som en entrecôte med samme vekt?

-3-4 paranøtter dekker dagsbehovet for selen.

-En av de mest populære omega 3-6-9 oljeblandingene (Udos Choice) faktisk er helt vegansk.


Gå videre til neste del: Men, hva med proteiner?
Gå tilbake til forrige del: Veganisme -gambling med helsa?

Veganguide på nett, del for del:

1: Hva er veganisme?
2: Hvorfor veganer?
    Del1: For deg selv og din egen helse
    Del2: For dyra
    Del3: For miljøet og en bedre verden
3: Hvordan bli veganer? Hvor begynner jeg?
4: Hva spiser veganere?
5: Den nye maten
6: Men, blir det ikke mye kjedelig og sunn mat da?
7: Spise ute?
8: Veganisme -gambling med helsa?
9: Hvilke næringsstoffer bør en som veganer være oppmerksom på?
10: Men, hva med proteiner?
11: Vanlige spørsmål / myter
12: Mer informasjon??




1 Comment

At veganske jernkilder også inneholder kalsium er neppe en god ting, ettersom kalsium hindrer jernopptaket...

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.