Veganguide: Hva spiser veganere? (Vegansiden)

Veganere spiser alt som ikke har animalsk opphav eller inneholder noe som har animalsk opprinnelse. Dette inkluderer altså både melk og egg til forskjell fra «vanlige» vegetarianere og betyr som regel også honning.


 
 

En typisk vegandiett består grovt sett av: korn/gryn, grønnsaker, bønner (belgfrukter), linser, nøtter/frø og frukt.  ...Eller med andre ord, masse mat som også «alle» andre spiser.

Forskjellen ligger kanskje først og fremst i hvordan veganere setter sammen måltider. For noen som er vant til å tenke kjøtt og så tilbehør, ligger den største utfordringen i å erstatte kjøttet. Her finnes det helt klart mange gode erstattningsprodukter å velge blant. Slike produkter kan absolutt gjøre det lettere i en overgangsfase, men er normalt sett ikke dominerende hos mer drevne veganere. En boks kikerter eller bønner kan bli til alt fra en suppe til en burger, for å sette ting litt på spissen.
 

Gå videre til neste del: Den nye maten
Gå tilbake til forrige del: Hvordan bli veganer? Hvor begynner jeg?

Veganguide på nett, del for del:

1: Hva er veganisme?
2: Hvorfor veganer?
    Del1: For deg selv og din egen helse
    Del2: For dyra
    Del3: For miljøet og en bedre verden
3: Hvordan bli veganer? Hvor begynner jeg?
4: Hva spiser veganere?
5: Den nye maten
6: Men, blir det ikke mye kjedelig og sunn mat da?
7: Spise ute?
8: Veganisme -gambling med helsa?
9: Hvilke næringsstoffer bør en som veganer være oppmerksom på?
10: Men, hva med proteiner?
11: Vanlige spørsmål / myter
12: Mer informasjon??
16 Comments

Vegandiett er bare piss.. folk trenger kjøtt for faen! Prøvde det ut, og mistet 10 kg muskelmasse...

Hei Rolf!

Synd at du ikke fikk til vegankostholdet. Det er mange som lever sunne og friske liv på vegankost så mennesker trenger ikke kjøtt. Din erfaring kan nok skyldes at du ikke har spist nok og riktig mat. Om du vil prøve igjen bør du lese dette innlegget av vår ernæringsfysiolog Marte Bergseng.
http://veg-veg.no/blogg/mbergseng/styrketrening

Mvh
Vigdis

Trenger vi ikke fisk heller?
Norge er en fiskerinasjon som ikke hadde eksistert
uten fiske og fangst.
Skal vi bare spise kaninføde.

Hei!

Ingen bestrider at fiskerinæringen har vært en viktig del av den økonomiske veksten i Norge. Det er dog ikke det dette handler om her.


Mvh
Vigdis

Hvis ingen spiser fisk har vi vel ingen fiskerinæring heller, så dette er to sider av samme sak.

"En boks kikerter eller bønner kan bli til alt fra en suppe til en burger, for å sette ting litt på spissen."
Eller 99% på spissen

Det er mange som lever sunne og friske liv på vegankost så mennesker trenger ikke kjøtt.
Sier du det?

nå har jeg levd 99% vegansk i ca et år, og jeg synes helsen min har bedret seg ganske bra.

HVA FADER! er veganer,og er 12,ble veganer som 5-åring og eg lever sundt og trener bra,så eg skjønner ikke ditt problem med at noen folk prøver å redde verden !

Syntes dette er kjempespennende og ønsker gjerne selv å forsøke å bli veganer da jeg i alle år har mislikt kjøtt. Mtp at Norge ligger i verdenstoppen for tarmkreft, så er det noe vi gjør galt i spiseveien. Vi er IKKE ment til å spise kjøtt, hvem sier det ??
Bare se på menneskets og planteeteres tenner mot kjøttetere. Kroppen vår er ikke lagd for å må "ha kjøtt".
For de treningsglade som jeg selv er: søk opp Ed Bauer -crossfit veganer.
Er flust med veganere som driver med fitness. Nei stå på !! :)

mennesker trenger kjøtt, det er ikke vits å diskutere på dette, kjøtt er en ut av de beste og mest effektive kildene vi har på masse viktige mineraler, proteiner, smak og en riktig mengde fett. og ikke minst smak, som kan tydeligvis vises sterkt på mange veganere, for eksempel nesten alt av kaninforet dere spiser prøver dere å få til å smake som dyreproduktene dere hater så mye. menneskets tenner er ikke lager for å bare spise planter, det er veldig lett å se hvor skarpe mennesketennene er foran og hvordan de blir flatere og flatere lenger bak. mennesket er ikke en drøvtygger, men vi er heller ikke en kjøtteter, mennesket regnes som en alt-eter, fordi vi kan leve på å spise det meste. men oppegående folk vet at kjøtt er en viktig del ut av en god diett, så lenge du eter kjøtt med god kvalitet så vet du at dyrene har hatt et bra liv, se på kobe biff, kobe kyr får jo faen meg bedre behandling enn det jeg gjør.

Det er du sier er jo helt feil. Ny forskning gjort av Harvard studenter viser at en porsjon bearbeidet kjøtt, øker sjansen for diabetes type 2 med omtrent 50% i dette tilfeller er d bedre å spise en skål med rent sukker. Spiser man kjøtt eller andre animalske produkter øker også sjansen din betydelig for å få sykdommer som kreft. Og det du sier om tennene til mennesker er ment for å spise kjøtt er også feil, om du sammenligner tennene til ett menneske med tennene til ett kjøttetende dyr ser du lett at våre tenner ikke ment for å bite over kjøttstykker. Det dyret vi stammer fra, nemlig sjimpansen, spiser 97% planter og 3% insekter. Det er ingen tvil om at mennesker ikke er ment for å spise kjøtt. Likevel så er det sant at man får masse proteiner og andre nødvendige næringsstoffer gjennom kjøtt, så mange vegetarianere og veganere kan oppleve mangelsykdommer. Men det er mye mer proteiner i middag som består av foreksempel bønner istedenfor kjøtt, så lenge man selv sørger for å få k seg proteiner via andre kilder er det ikke noe problem å være veganer. Forskning viser at mange veganere som spiser riktig lever mye lenger enn kjøttetere, og er mye sterkere. En dame i USA var nær døden pga kreft, men etter å spist ett plantebasert kosthold i ett år var hun helt frisk igjen. Sykdommer som kreft er noe kroppen egentlig greier å helbrede selv så lenge man spiser riktig, og da må man unngå alt animalsk. Jeg selv er ikke veganer, men vegetarianer, og er enig i at kjøtt smaker godt, men nå bryr jeg meg mer om min helse, miljøet her på jorda, og dyrene som blir drept for at du skal få mat. Jeg er jo klar over helserisikoene med å spise ting som egg, meieriprodukter osv, men jeg er såpass ung at forløpig så er jeg bare vegetarianer. Jeg vil anbefale deg å ha litt kunnskap om emnet du skriver om, for det du sa over var før det meste helt feil. Om du er interessert i å vite mer om helserisikoene ved et animalsk kosthold, vil jeg anbefale å se dokumentaren "What the Health", som finnes på blant annet Netflix;)

Tidligere levde mennesker sannsynligvis av planter, men når samfunnene vi levde i gikk over til å få bedre redskap i kombinasjon med ild, så ble kjøtt både mer tilgjengelig og mer hygienisk, og fordøyelig siden det kunne stekes. Derfor utviklet vi oss sannsynligvis til å klare å spise det, men vi mistet jo ikke evnen til å spise planter.

Etter dette har vi nok ikke utviklet oss så mye. Men vi er tilpasset å kunne spise både kjøtt og planter. Tradisjonelt i jakt og sanke samfunn spiste man korn, nøtter, planter, kjøtt og ubehandlet mat.
Ikke meieriprodukter og mel og sukker.

Det skal også sies at mennesker ikke er tilpasset å bryte ned cellulose som det jo er mye av i planter, men vi har et symbiotisk forhold med tarmbakterier som hjelper oss med dette.

Så konklusjonen er at vi er tilpasset å ha et variert kosthold. Vi trenger å få i oss mye forskjellig næring og det får vi best ved en kombinasjon.

Våre nærmeste slektninger er i hvert fall i hovedsak planteetere, men sjimpansene sper også på kosten med kjøtt.

Jeg synes det er å gå langt over streken når det hevdes at man blir frisk av kreft av å spise plantebasert kost. Gid det hadde vært så enkelt. Da er det altså ingen veganere/vegeterianere som får verken kreft eller diabetes?

Det påstås ikke i denne teksten at man blir frisk av kreft ved å spise plantebasert. De påstas heller ikke at ingen veganere/vegeterianere som får verken kreft eller diabetes. Begge disse påstandene ville vært feilaktige, og det er derfor vi ikke kommer med dem.

Flott! Vært veganer i et år. Det beste året i mitt liv! Kommer aldri til å spise døde dyr, kumorsmelk eller kumorsmelkoster igjen. Det er så mye snadder vegansk mat i matbutikkene så det er ingen grunn til å drepe lenger.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.