Veganguide: Men, hva med proteiner? (Vegansiden)

Proteinmangel er svært lite utbredt blant den generelle befolkningen, noe som også gjelder for veganere.


Quinoa er en kilde til fullverdige proteiner

Mange tror feilaktig at proteiner kun finnes i animalske produkter som kjøtt, egg og meierivarer. Proteiner finnes naturlig i de aller fleste matvarer, med varierende innhold og sammensetning. Veganere som er litt påpasselige med hva de spiser vil enkelt kunne få nok proteiner i kosten.

Eksempler på vegetabilske proteinkilder

Bulgur, tørr (10.8g/100g)
Brun ris, kokt (2.3g/100g)
Cashewnøtter, usaltede (17.7g/100g)
Fullkornpasta (12.5g/100g)
Havregryn (11.4g/100g)
Kikerter, tørre (21.3g/100g)
Linser, røde/grønne tørre (28g/100g)
Mungbønner, tørre (23.9g/100g)
Quinoa (13.3g/100g) - Fullverdig protein.
Tofu (7.8g/100g) - Fullverdig protein.


Proteiner:

- Består av ulike 20 aminosyrer

- 8 av disse må tilføyes gjennom kosten (essensielle aminosyrer).

- Et vegansk kosthold dekker også de essensielle aminosyrene: Enten fullstendig i enkeltprodukter eller som en kombinasjon av flere kilder.

Protein fra soya regnes som fullstendig eller det å f.eks spise både ris og bønner i løpet av dagen.
 

Gå videre til neste del: Vanlige spørsmål / myter
Gå tilbake til forrige del: Hvilke næringsstoffer bør en som veganer være oppmerksom på?

Veganguide på nett, del for del:

1: Hva er veganisme?
2: Hvorfor veganer?
    Del1: For deg selv og din egen helse
    Del2: For dyra
    Del3: For miljøet og en bedre verden
3: Hvordan bli veganer? Hvor begynner jeg?
4: Hva spiser veganere?
5: Den nye maten
6: Men, blir det ikke mye kjedelig og sunn mat da?
7: Spise ute?
8: Veganisme -gambling med helsa?
9: Hvilke næringsstoffer bør en som veganer være oppmerksom på?
10: Men, hva med proteiner?
11: Vanlige spørsmål / myter
12: Mer informasjon??




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.