Veganguide: Den nye maten (Vegansiden)

For veganere og andre vegetarianere er ikke grønnsaker nødvendigvis bare grønnsaker. Noe av den mest kreative maten består utelukkende av vegetabilske ingredienser - alt sammensatt på nye måter med konsistens, smak og utseende i tankene hele veien.


 
 
Det å lære seg til å anvende både kjent og ukjent mat kan by på utfordringer, og ofte er det greit å sette seg litt inn i hvordan ulike ingredienser kan brukes og la seg inspirere ut i fra det.

Mer om de ulike matgruppene:

Bønner, linser og belgfrukter
Den absolutt viktigste proteinkilden. Bønner er svært alsidige, og spesielt soyabønner brukes i alt fra pølser til melk og tofu. Både linser, bønner og andre belgfrukter kommer i mange farger og fasonger. De brukes primært i gryteretter, burgere, supper og som base for smakfulle pålegg. Rike på de "bra" karbohydratene og massevis av nyttige vitaminer, mineraler og fiber.

Korn/gryn (mel, ris osv)
Veganere spiser i likhet med "alle" andre også brød, ris, pasta, couscous osv. Mel og kornprodukter gir både proteiner, vitaminer/mineraler og nødvendige karbohydrater.

Grønnsaker
Alle har sikkert smakt ihjelkokt gulrot og rosenkål uten å bli direkte imponert. Det fine med grønnsaker er at de enkelt kan varieres gjennom ulike tilberedningsmetoder og ikke minst krydder. Så derfor: Wok dem, stek dem i ovnen, bak dem eller kjør dem til en spennende puré. Passer også bra i burgere, sauser osv.

Nøtter og Frø
De fleste spiser kanskje nøtter mest som snacks eller som et lett mellommåltid, men i vegetarverdenen brukes de til langt mer enn nøttestek. Kjente og kjære produkter som pesto og peanøttsmør er i seg selv gode eksempler. Grovmalte nøtter og frø kan være med på å gi mat en spennende tekstur. I finmalt tilstand kan de også fungere som et fortykningsmiddel eller rett og slett for å berike næringsinnholdet f.eks i smoothier.

Frukt og bær
Veganere bruker stort sett frukt og bær på akkurat samme måte som alle andre. Som mellommåltid, i desserter/kaker, som syltetøy, i frokostblandinger og i enkelte matretter. Selvsagt også i smoothier. Frukt og bær er som kjent rike på antioksidanter, fiber og vitaminer/mineraler.


Gå videre til neste del: Men, blir det ikke mye sunn og kjedelig mat da?
Gå tilbake til forrige del: Hva spiser veganere?

Veganguide på nett, del for del:

1: Hva er veganisme?
2: Hvorfor veganer?
    Del1: For deg selv og din egen helse
    Del2: For dyra
    Del3: For miljøet og en bedre verden
3: Hvordan bli veganer? Hvor begynner jeg?
4: Hva spiser veganere?
5: Den nye maten
6: Men, blir det ikke mye kjedelig og sunn mat da?
7: Spise ute?
8: Veganisme -gambling med helsa?
9: Hvilke næringsstoffer bør en som veganer være oppmerksom på?
10: Men, hva med proteiner?
11: Vanlige spørsmål / myter
12: Mer informasjon??
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.