Fakta og statistikk om vegetarisme og veganisme i Norge

Vegetarianisme er et veletablert fenomen i Norge i kraftig vekst. Her får du info om antall, omfang, utbredelse og variert bakgrunnsinfo om norske forhold fra sikre kilder.




 
Flere toppsaker:

- Vintertilbud - 2 bøker til 250 (06. Des)
- Ny og enda større medlemspakke (06. Nov)
- Vegetariske matkurs (04. Nov)

 

Dette er et av Norsk Vegetarforenings offisielle Grunndokumenter.

Bakgrunn:

Det finnes lite forskning på vegetarianisme som kvantitativt fenomen i Norge. Studiene som finnes er svært begrensede. Selv nå i 2016 må det derfor så vidt vi kjenner til henvises til statistikk fra 00-tallet som den mest oppdaterte og sikre, som angitt under.

Oppdatering: En undersøkelse gjort av Sentio for Nationen januar 2016 viser at 23% av nordmenn vil foreta et kjøttkutt dette året: 29% av kvinner, 17% av menn. (Merk at artikkelen det linkes til her tidvis ligger bak en betalingsmur.)

Norsk Vegetarforening har her selv sammenstilt ulike tall som dokumenterer en klar vekst rundt vegetar- og veganfenomenet ut fra ulike kriterier, utover det som fremkommer i det nevnte statistiske materialet:

Økningen innebærer både en vekst i antallet som lever helt vegetarisk/vegansk, etterspørsel og forbruk av rene vegetartilbud i befolkningen generelt, vareutvalg i butikkene, og fokus på vegetarisme og veggisinfo fra interesseorganisasjoner.

Dokumentasjonen er basert på utviklingen over tyveårs, tiårs og femårsperiode, fra 1991 til 2011.

Der ikke annet er oppgitt er Norsk Vegetarforening selv kilde til innhenting og sammenstilling av alle tall, fakta og statistikk. Vi ber om å bli oppgitt som kilde dersom du ønsker å bruke disse tallene.

Oppsummering:
* Antall vegetarianere er mer enn doblet på 20 år
* Antallet spisesteder er mangedoblet både på 10 og 20 år
* Veksten kan dokumenteres over hele landet
* Tilgjengeligheten og salg av vegetarmat har økt betydelig
* Fokuset rundt vegetarisme på nett og ellers har vokst kraftig
* Veksten gjelder også, og spesielt, for veganisme


Antall vegetarianere i Norge

Det er utført tre undersøkelser om antall vegetarianere som vi kjenner til:
1991-93: 1%
av nordmenn er vegetarianere. Herav spiste ca 1 av 11 verken egg eller melk, altså vegansk. (SSB Omnibus-undersøkelse)
1996: Over 1.5% av nordmenn er vegetarianere, 60.000 av en befolkning på 4.5 millioner (Scanfact-undersøkelse for Dyade) Kilde
2004: 2-4% av nordmenn er vegetarianere, rundt regnet 100-200.000 (SIFO-undersøkelse). Kilde
Konklusjon: Antallet vegetarianere er mer enn doblet på 20 år. Vi bruker tallet 100.000 vegetarianere / 2% av befolkningen. Det relle tallet kan være vesentlig høyere, men også noe lavere. Avhengig av statistisk metode kan nye undersøkelser vise både høyere og lavere tall.

(En artikkel fra Vegetarnytt, Hvor mange vegetarianere er det egentlig i Norge? utdyper og nyanserer hvordan både eksisterende og fremtidige tall vil være usikre, og kan svinge mye.)

Antall rene vegetarspisesteder i Norge
1991: 1 (Vegeta vertshus)
2001: 3 (Vegeta vertshus, Krishnas Cuisine, Viva las veggis)
2011: 12
Konklusjon: 1000% økning på 20 år, 400% økning på 10 år. Merk at svært uformelle spisesteder på ungdomshus osv er utelatt. Minst 3 slike fantes i 2001 og minst 5 i 2011.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Antall byer med rene vegetarspisesteder i Norge
1991: 1 (Oslo)
2001: 2 (Oslo, Bergen)
2011: 6 (Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Sandvika, Namsos)
Konklusjon: En mangedobling både på tyve- og tiårsbasis.
Bergen, Kristiansand, Halden og Nøtterøy har også i korte og lengre perioder hatt vegetarianske restauranter og matsteder, som nå er nedlagt. Kort levetid for serveringssteder er normalt, også i vegetar/veganverdenen.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Dyrevernrelatere grupper med omfattende vegetar/veganinfo
2001: 2 (Norsk Vegetarforening og Noah - dyrenes frigjøringsfront)
2011: Alle (Norsk Vegetarforening, Noah - for dyrs rettigheter, Dyrebeskyttelsen, Dyrevernalliansen, Nettverk for dyrs frihet)
Konklusjon: Et vesentlig større fokus på dyrevennlig kosthold i samtlige organisasjoner
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Antall nettsteder utelukkende, primært eller i stor grad om vegetarisme
2001: 1 (kun Norsk Vegetarforening)
2006: 3 (vår hovedside, Vegansiden og Norsk vegetarforum)
2011: 10+ (inkluderer større blogger)
Konklusjon: mer enn 1000% økning i omfanget av info om vegan og vegetarisk livsstil og matlaging.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Antall internasjonale vegetarmerker i Norge
2001: ca 4 (Nutana, Hälsans kök, Plamil, Tartex)
2011: Minst 12 (Nutana, Hälsans kök, Plamil, Tartex, Quorn, Viana, Tofutti, Anamma, Redwood, Alpro, Oatly, Granovita)
Konklusjon: En langt større distribusjon av veganske og andre vegetariske matvarer. Merk at denne oversikten er omtrentlig, rekkefølgen er tilfeldig, at merker kan være glemt, og at mindre merker er utelatt.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research


Andel av norske butikkjeder som selger vegetarisk pizza

1991: 0%
2011: 100% (Norgesgruppen, ICA, Rema, Coop)
Dr. Oetker og/eller andre pizzatyper med ost uten animalsk løpe.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Andel av norske butikkjeder som selger frosne veg. middagsprodukter
2001: 0%
2011: 50% (Norgesgruppen, ICA)
Inkluderer produkter som Nutana, Hälsans kök, Quorn. Enkeltbutikker i alle kjeder kan tilby, og ha tilbudt slike produkter i mange år, men kun i mindre grad.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.

Antall rene veganspisesteder i Norge
1991: 0
2001: 0(1) (veganske Eat Your Ego i Oslo bestod kun kort tid)
2011: 2 (Resept i Stavanger, Loving Hut i Oslo)
Konklusjon: økning både i antall og geografisk spredning over 10 år. Merk at svært uformelle spisesteder på ungdomshus osv er utelatt. Minst 1 slik finnes tidvis i Oslo på Hausmania.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Andel norske butikkjeder som selger vegansk plantemelk (ris/soya/havre)
2001: 0%
2011: 100% (Norgesgruppen, ICA, Rema, Coop)
Konklusjon: Et produkt som både er ettertraktet av veganere, andre vegetarianere som ikke drikker melk, allergikere og alle andre som ikke drikker melk er vesentlig mer tilgjengelig.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Andel norske butikkjeder som selger vegansk ost og is
2001: 0%
2011 50% (Norgesgruppen, ICA)
Konklusjon: Matvarer helsebevisste, veganere og allergikere ønsker etterspørres og omsettes i langt større grad enn før. Enkeltbutikker i alle kjeder kan tilby, og ha tilbudt slike produkter i mange år, men kun i mindre grad enn de to som nevnes over.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research.


Historisk bakgrunn: Historikk om vegetarisme og veganisme
År 1150-1530: Hundretalls munker og nonner flere steder i Norge lever helt uten å spise kjøtt, men normalt fisk, egg og meieriprodukter (spesielt i cistercienserordenen).
1850-1900: De første dokumenterte vegetarianerne i Norge, inkludert adventister.
1908 (ca): Spredt, organisert arbeid for vegetarsaken.
1930: Forløperen til Norsk Vegetarforening dannes.
1933 (ca): Norges første vegetarspisested, Frisksporten/Vegeta vertshus, opprettes.
1947 (ca): Norges første helsekost åpner, grunnlagt av vegetarianeren F. Lütken.
1975: Den første dokumenterte selv-definerte veganeren i Norge.
1993: Norsk Vegetarforenings arbeid gjenopptas etter mange inaktive år.
1993-2011: Norsk Vegetarforening er først ute med vegan helseguide, oppskriftsamlinger, rent vegansk nettside, veganforum, veganguide.
Kilde: Norsk Vegetarforenings egen research



2 Comments

Ut fra hva jeg kan se er det nevnte vegetariske spisestedet i Namsos et kurs- og konferansesenter, ikke et spisested som sådan. Dette burde i så fall kanskje fjernes fra statistikken?

Det bør nok presiseres ja, takk for tipset :) Det er et par ting til i statistikken som skal tydeliggjøres bedre, så vi ordner opp i sette snart!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.