Slik spirer man ulike slags frø og bønner


Linser - Den brungrønne typen er mest kjent, men det finnes også mange andre sorter. Alle kan spires så lenge de har skall.
Næringsinnhold: 25% protein, A- B- C- og E-vitamin, jern, fosfor og kalsium.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2 til 4 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del linser gir 4 deler spirer.
Ideallengde: 2-3 centimeter.

Mungbønner - Den mest vanlige bønnen for spiring.
Næringsinnhold: 20% protein, vitamin A, C og E.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4 deler spirer.
Spiretid: 2-5 timer.
Ideallengde: 2-4 cm, vent med å spise dem til de to bladene kommer frem.

Soyabønner - Et av de mest undersøkte og beskrevne vegetariske næringsmidlene. Vanskelig spiringsobjekt, ta bort bønner som ikke vil spire, og kok gjerne bønnene noen minutter før de spires.
Næringsinnhold: 40% protein, store mengder B- og C-vitaminer.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 4-6 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4-5 deler spirer.
Spiretid: 3-5 dager.
Ideallengde: 2-4 centimeter.

Hvete - Det viktigste næringsmiddelet for store deler av jordens befolkning.
Næringsinnhold: 14% protein, kalsium, fosfor, jern, C- E- og B-vitamin (niacin, tiamin og pantotensyre).
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del korn gir 3 deler spirer.
Spiretid: 3-4 dager.
Ideallengde: 2 cm.

Adukibønner - Rødfarget, kalles feilaktig "rød soyabønne".
Næringsinnhold: 25% protein, mye jern, niacin og kalsium.
Bløtlegging: Ca. 12 timer.
Skylling: 4 gr. daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4 deler bønner.
Spiretid: Ca. 4 døgn.
Ideallengde: 3-4 centimeter.

Alfalfa - Et av de minste frøene, også kjent som blåluserne. Næringsmessig overlegent de fleste andre.
Næringsinnhold: 35% protein, de fleste viktige vitaminer og mineraler, like mye karoten som gulrøtter, mye klorofyll.
Bløtlegging: 6-12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet:1 del frø gir 10-20 deler spirer.
Spiretid: 3-7 dager.
Ideallengde: 3-5 cm.

Bockhornsklöver (fenugreek) - Best kjent som et av frøene i karri-blandinger.
Næringsinnhold: 30% protein, mye jern, A-vitamin og kolein.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del frø gir 8 deler spirer.
Spiretid: 3-5 dager.
Ideallengde: 3 cm, 6 cm med bitre grønne blader.

Kikerter - Svært vanlige i Spania, Mexico og India.
Næringsinnhold: 20% protein, A- og C-vitamin, jern, kalsium og magnesium.
Bløtlegging: 12-18 timer.
Skylling: 3-5 ganger daglig.
Kvantitet:1 del erter gir 2 deler spirer.
Spiretid: 2-3 dager.
Ideallengde: 2-3 cm.

Erter - Lite gassdannende i spiret form.
Næringsinnhold: 20% protein, vitamin A, B1 og C.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del erter gir 2 deler spirer.
Spiretid: Ca. 3 døgn.
Ideallengde: 2 cm. NB: Ertespirene blir vanskelige å tygge om de blir for lange.

Karse - Trenger ingen bløtlegning, kan spires på et håndkle.

Bokhvete - Trenger ikke bløtlegging, skylles 3-4 ganger daglig, 2-3 dagers spiretid, kan spires på håndkle og i flaske.

Bygg, havre og rug - Spires som hvete.

Linfrø - Trenger ingen bløtlegging, 4 dagers spiretid, kan spires på håndkle.

Hirse, sesamfrø og naturris - Bløtlegges 6-12 timer, skylles 2-4 ganger daglig, spiretid 3-4 dager, spises når spirene er like lange som frøet.

Reddik- og sennepsfrø - Trenger ikke bløtlegning, skylles 2-4 ganger daglig, spiretid 3-4 dager, kan spires på et håndkle.

Dette er en av flere tekster som inngår i Spireguiden.



22 Comments

CHIA SEED

Chia frø / chia korn kan visst også spires, er proteinrikt og inneholder alle esensielle aminosyrer. De inneholder mer antioksidanter enn blåbær, etc. Ekstremt sunt.

I tillegg kan de bløtlegges som linfrø, og blir gele-aktige utenpå, på en lignende måte.

"Alfalfa - Et av de minste frøene, også kjent som blåluserne. Næringsmessig overlegent de fleste andre."

Alfalfaplanten er rikig nok svært næringsrik, men frø og spirer skal visstnok være til dels giftige. Har også hørt at det bør unngås av de som tar blodfortynnende medisin.

Masse flott informasjon om spiring her. Jeg har lett etter en god måte å spire mandler, uten hell.. Kan dere hjelpe meg? Mandler er fulle av magnesium og i spireform tas denne lettere opp.

Hilsen Tuva

Dessverre Tuva - mandelspiring har vi ikke info om foreløpig :)

Jeg spiser mye spirer - som jeg spirer selv. Men det er mange frøslag som jeg ikke finner i helsekostbutikker. For eksempel rød kløver. Vet noen hvor jeg kan kjøpe slike frø - som ikke er kjemisk behandlet.

Vi vet dessverre ikke Olav, men kanskje det er noen andre lesere som gjør det?

Har nettopp begynt min karriere som spirer! Lurer på hvor dere kjøper diverse frø, bønner o.l. spesielt alfalfa og rødbet?

Da er det nok bare å spørre i helsekosten, Camilla. De kan evt bestille eller peke deg videre :)

spirer mye linser, bønner, alfalf etc.. var nå nylig innom en invandrer butikk og fant ut at de er mye mye billigere på alt av sånt :). f.eks. 400g linser og bønner i norske helsebutikker ca. kr 34,-. i invandrer butikken koster 2 kg kr 49,-.. men de er ikke merket økologisk da, hvor mye økologisk betyr i denne sammenheng vet ikke jeg.. mulig noen andre her som vet..?

Jeg bestiller frø til spiring hos det engelske firmaet Thompson and Morgan. Stort utvalg og bra på pris. Søk på "sprouting seeds" på nettsiden deres: http://www.thompson-morgan.com/

du får se i frøkatalogen, der bestiller vi alle slags frø til å så i enga. rødkløver, kvitkløver, luserne, forert, stevia(ekstremt dårlig spireevne), men det er bare å lete, der står også om frøene er debio godkjent.

Det var nyttig informasjon:))Om Mungbønner står det "Spiretid: 2-5 timer" - er det ikke feil?

Hei!
Jeg var akkurat på vei til å bestille frø til å lage spirer, men oppdaget i siste sekund at nettsiden jeg skulle bestille på
ikke anbefalte å spise blant annet alfalsa og mungbønnespirer pga fare for ecoli. Er det noen som har noe kjennskap til dette?

har hørt at det kan være farlig med rå kikerter, noen som vet noe om det?

www.sanabona.no har godt utvalg av spirer og spireutstyr.

skal jeg spire linser i et tett glass?

Hei. Dette finner du masse informasjon om her: http://veg-veg.no/rawfood/spireguide

Jeg har lært at når du spirer kikerter, så skapes en full protein, det vil si alt man har "bruk for" av protein. Og det er et godt snack.

Obs. spirer fra nyre-/kidneybønner inneholder også et toksin, (phyto)haemaglutin

hei takker for generøst med info, men jeg har aldri spiret før så hvordan går man fram, som for eksempel ved følgende. Man legger de i vann lunket i 12 timer og så...?
Bockhornsklöver (fenugreek) - Best kjent som et av frøene i karri-blandinger.
Næringsinnhold: 30% protein, mye jern, A-vitamin og kolein.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del frø gir 8 deler spirer.
Spiretid: 3-5 dager.
Ideallengde: 3 cm, 6 cm med bitre grønne blader.

108andersen1008@gmail.com

Hei. Spireguiden du er inne på består av flere sider som det linkes mellom. Se disse samlet, og du vil forhåpentligvis få en god oversikt som hjelper deg videre. Masse lykke til!

Skal prøve meg på byggryn.
Har også lyst til å prøve Chia Seed ,som skal være så bra.
Lever godt uten tykktarm etter en kreftoperasjon , for 20 år siden.
Er det noen med erfaring som vil advare meg mot spesielle spirer , da jeg har lett for å få diaré ..

Spennende syssel.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.