Norsk Vegetarforenings produktguide: kriterier


Vegan- og vegetarguiden over produkter er basert på følgende solide, trygge kriterier:

Følgende kriterier ligger til grunn:

1. Hvis det oppgis at et produkt kan inneholde spor av noe som ikke er vegetarisk eller vegansk, så godtas de i produktguiden allikevel som egnet.
Eksempel: En sjokolade med 100% veganske ingredienser, regnes som vegan selv om den "kan inneholde spor av melk."
Hvorfor? Når produsenter oppgir at spor av et stoff kan forekomme, så er dette primært informasjon til allergikere. Produkter som "kan inneholde spor av" er ikke på noen måte tilsatt det aktuelle stoffet, men ørsmå rester kan altså forekomme. Noe som gjelder de fleste restauranter, kjøkken og andre steder der flere slags mat tilberedes.

2. Hvis en ingrediens hypotetisk kan ha vært prosessert med et uegnet stoff, så godtas de i produktguiden allikevel som egnet.
Eksempel: Et produkt som inneholder sukker, som kan være filtrert med benmel, regnes som vegetarisk/vegansk så lenge ingrediensene ellers tilsier det. Et eplesyltetøy med epler som kan ha vært vokset med bivoks, regnes som vegansk.
Hvorfor? Her kommer uttrykket "vurdert som egnet" igjen til rette. De absolutt fleste veganere og vegetarianere vil godta en vare som egnet selv om sukkeret i noen få tilfeller kan være bearbeidet med - ikke tilsatt - uegnede stoffer. Dette punktet gjelder i all hovedsak sukker.

3. Hvis aromaen i et produkt ikke er vegetarisk eller vegansk, så tas de ikke med i produktguiden.
Eksempel: Potetgull med kjøttaroma vil ikke finnes i guiden. Produkter med kunstig kjøttaroma vil kunne tas med i guiden.
Hvorfor? Her vet man med visshet at produktet inneholder en uønsket ingrediens, og i tillegg at dette er tilsatt produktet, og ikke bare kan forekomme rent hypotetisk.

4. Enkelte blandede produkter kan tas med dersom kun deler av innholdet er uegnet. Dette angis da.
Eksempel: En blandet godtepose der kun en av godtetypene inneholder E120, kan tas med. Dette vil da selvsagt angis i omtalen av det aktuelle produktet.
Hvorfor? Så lenge man spiser sammen med andre, og kanskje også ellers, er dette nyttig info, spesielt for nybegynnere. Kun et svært lite antall slike produkter vil uansett tas med i guiden.

5. Utvalgte produkter med animalsk D-vitamin kan tas med, men dette angis.
Eksempel: En havremelk tilsatt animalsk vitamin D3 fra saueull kan tas med i guiden, men dette vil da være svært tydelig spesifisert med lenke til en side med mer informasjon.
Hvorfor? En del personer som omtaler seg selv som, og som av de aller fleste anses som vegetarianere, velger å bruke disse produktene for å sikre et økt inntak av D-vitamin. Dette er ønsket informasjon for denne gruppen, og i noen svært få tilfeller vil slike produkter derfor inkluderes.

Se også: Bakgrunn og fakta om Produktguiden.

Har du spørsmål eller innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor!


Likte du denne produktpresentasjonen?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Legg til et produkt vi kan omtale · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Produktstoff: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


4 Comments

hallo jeg har et spørsmål?
på vegan helse guiden deres --> http://vegansiden.com/mt/2009/10/vegan_nutrition_08.html
står det at veganer har bedre helse enn vegetarianer men viss jeg husker korrekt så har en såkalt ''strict vegetarianer'' den samme dietten som enn veganer. er de så kalte strict vegetarianer veganer? litt forvirra...

Hei,

Ringnes har to produkter i sin portefølje som inneholder fiskegelatin som fargestabilisator.

Både Solo og Solo Super inneholder fiskegelatin. Solo Super Pasjon inneholder derimot ikke fiskegelatin.

I norske lover og forskrifter blir fiskegelatin ikke sett på som en ingrediens, men et prosesshjelpemiddel, og er derfor ikke merkepliktig.

I Ringnes forholder vi oss til myndighetenes gjeldende regler for merking av våre produkter.

Vennlig hilsen
Liv Skjærstad
Forbrukerkontakt

Siden noen aromaer er filtrert gjennom gelatin.....og sukker gjennom kull filtere:vil spor av disse filtrene vere igjenn i aromaen eller sukkeret da?

Hei! Så vidt vi forstår er det normalt ingenting igjen av filtreringsmidlene i sukker. Det samme gjelder antakelig alt annet som "filtreres" på liknende måte. Som vi gjerne sier: Grensene for hva som er akseptabelt og ikke må man sette selv.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.