10 fakta om vegetarisme og veganisme (utkast)

Snart kommer vi med en ny løpeseddel. Vil du hjelpe oss med tips og kommentarer så den blir best mulig før den går til trykk?
Tidligere i år spurte vi på forumet om innspill til punkter på en flyer som tar for seg det aller viktigste om vegetarisme og veganisme. Nå er tekstutkastet ferdig! Har du noen kommentarer om innholdet, ordvalget - eller noe helt annet? Bruk gjerne kommentarfeltet. Merk at alle punktene er ca like lange. Det er alt annet enn tilfeldig.


Lurer du på hvorfor stadig flere blir vegetarianere og veganere? Her er det viktigste du bør vite om grønn, dyrevennlig og sunn livsstil.


1. Hva: Vegetarisme er et kosthold helt uten kjøtt og fisk. Veganisme er et kosthold, og gjerne også en livsstil, der man søker å unngå bruk av samtlige produkter som stammer fra dyr.


2. Hvem: Det er over 100.000 vegetarianere spredt over hele Norge, og i alle aldre. Tallet er stigende, og fordoblet siden 90-tallet. Andelen er høyest i byer, blant unge, og blant kvinner.


3. Maten: Vegetarisk mat er enormt variert, og spenner fra sushi og supersunn rawfood til dekadente veganburgere, klassisk vegetarpizza og himmelske cupcakes. Lett og rimelig å lage er det også.


4. For dyrene: Hvert sekund slaktes et dyr i Norge. Over 60 millioner husdyr drepes hvert år i forbindelse med norsk matproduksjon. Som vegetarianer sparer man et dyr fra slakteriet hver måned!


5. For miljøet: FN peker på kjøttproduksjon som en av de store klimatruslene. Både oppdrettsfisk, egg, melk og kjøtt krever store naturressurser, gir mye forurensning - og lite menneskemat.


6. For helsa: Selv moderate kjøttmengder øker kreftfaren. Et godt vegetarisk kosthold gir store helsefordeler. Veganisme og veganisme kommer godt ut i brede og varierte helseundersøkelser.


7. Mangler? Det er en myte at f.eks. protein- eller omega3-mangel er et problem for vegetarianere. Et rett sammensatt vegetarisk/vegansk kosthold gir rikelig av alle næringsstoffer - og få utfordringer.


8. Fisk? Vegetarianere spiser ikke fisk. Noen som spiser fisk men ikke kjøtt velger allikevel å kalle seg vegetarianere, selv om det ikke er helt presist. Ikke noe slags mat med fisk i er vegetarisk.


9. For alle: Absolutt alle kan bli, og leve godt som vegetarianer eller veganer. Ung eller gammel, gravid eller svært fysisk aktiv - alle kan dra godt av fordelene ved vegetarianisme.


10. Vanskelig? Vegetarisme er lett, og blir stadig enklere. Butikker og restauranter har et stort og allsidig tilbud mange steder. Ikke trenger man bli vegetarianer for å spise god vegetarmat heller.


Vil du lære mer? Du finner oppskrifter, helseinfo mattips, produktomtaler, debattforum, lokalstoff, nybegynnerguide og nærmest alt du trenger på www.veg-veg.no 


Norsk Vegetarforening har siden 1930 arbeidet for å gjøre det lettere, tryggere og mer attraktivt å velge vegetarisk. Medlemskap gir deg mange fordeler, og gjør det mulig for oss å nå flere.


Les mer i foreningsbloggen:
Forrige post: Kokebøkene kommer (08. Aug)
Nyeste post: Ny og enda større medlemspakke (06. Nov)10 Comments

4. For dyrene: Hvert sekund slaktes et dyr i Norge. Over 60 millioner husdyr drepes hvert år i forbindelse med norsk matproduksjon. Som vegetarianer sparer man et dyr fra hver måned!


Synes det mangler et ord der?

Bingo Barbs! Det skal stå "fra slakteriet hver måned." Det er nå endret. Mulig vi skal skrive "hvert eneste sekund" også om det er plass til det. Takk!

Vegetarianisme er hovedsakelig et kosthold uten produkter laget av dyr.

Åh, pirke er det beste jeg vet!

1) "kjøtt, fisk *og skalldyr*", kanskje?
2) "Det er over 100.000 vegetarianere i alle aldre spredt over hele Norge (...)"
4) Det er 31 556 926 sekunder i et år, ergo drepes det et dyr oftere enn hvert sekund. Det drepes minst 1,9 dyr per sekund i Norge dersom en går ut fra at det totale antall slakt er 60 millioner dyr. (Dere sa jo dere ville ha pirkete tilbakemeldinger!)
9) vegetarisme, ikke vegetarianisme.

Mangler et komma under "vil du lære mer"-delen (etter helseinfo). med lokalstoff menes restaurantguide, eller? Det kan jo i såfall gjøres tydeligere.

Jeg gleder meg til å se flyeren! Kanskje jeg skal gå med en laminert flyer på innerlomma så jeg alltid er beredt på "rare" spørsmål fra ikke-veggiser. ;)

Vegetarianere spiser fisk, fugl m.m., men ikke pattedyr. veganere spiser ingen dyr eller egg. Lakto-veganere spiser meieriprodukter i tillegg, men ikke egg, fisk kjøtt.

På nr 6 står det "veganisme og veganisme".... Men synes punktene var bra :O)

pkt 6: veganisme og veganisme...., skal sikkert være vegetarisme og veganisme ...

På punkt 4 burde man kanskje presisere at dette tallet ikke inkluderer fisk/sjødyr (om det er tilfelle)?

Punkt 6: Er den første påstanden godt nok bevist? Synes kanskje den fremstår vel påståelig? Det står også "veganisme og veganisme".

7: Ville kanskje skrevet "godt sammensatt" heller enn "rett sammensatt"?

:)

Kjapp korrekturlesing (Muphrys lov gjeld):

Punkt 2: Det skal ikkje vera punktum i 100 000, men eit (hardt) mellomrom, jf. Språkrådet: http://www.sprakrad.no/Sprakhjelp/Skriveregler_og_grammatikk/Tall/
«og i alle aldre» → «i alle aldre». Fjern komma før «og blant kvinner».

Punkt 3: «det også» → «den også».

Punkt 4: «et dyr fra slakteriet» → «ett dyr fra slakteriet» (men det er OK med «et» i «et dyr i Norge).

Punkt 5: «, gir» → «og gir», pluss bindestrek (-) → tankestrek (–).

Punkt 6: «veganisme og veganisme» → «vegetarisme og veganisme»?

Punkt 7: «f.eks.» → «for eksempel». «omega3-mangel» → «omega-3-mangel». Bindestrek før «og få» → tankestrek.

Punkt 8: «allikevel» → «likevel» (smak og behag, men …).

Punkt 9: «og leve godt som» → «og leve godt som,». Bindestrek → tankestrek.

Punkt 10: Flytt «mange steder» til etter «har» eller før «Butikker»?

«helseinfo mattips» → «helseinfo, mattips». Manglar òg punktum etter www.veg-veg.no.

Elles er punkt 8 litt forvirrande. Det verkar halvt som om det står at det er greitt at folk som et fisk kallar seg vegetarianarar, og det er vel ikkje meininga?

Saknar òg referansar/fotnotar til dei konkrete påstandane.

Anonymous, du tar nok feil. VEGETARIANere spiser IKKE "fisk, fugl m.m." VEGANere spiser ingenting som kommer fra dyr, derfor er "lakto veganer" egentlig et tulleord. En lakto-ovo-VEGETARIANER spiser egg og melk, en ovo-VEGETARIANER bare egg og en lakto-VEGETARIANER bare melk. Hverken veganere eller vegetarianere spiser noen form for dyr, inkludert fugl, fisk, skalldyr osv.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.