Oslohjertet ble skapt av Vegetarbokdesigner

Da terrorbomben gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli satt en designer mindre enn 200 meter unna og laget vegankokebok. En time senere skapte han OSLO-symbolet som nå går verden over. Mandag deler vi ut gratis Oslohjerte-buttons ved minnemarkeringen i Oslo sentrum.
Dette innlegget i Norsk Vegetarforenings blogg skal ikke handle om vegetarianisme, men om hvor stolte vi er over hvordan designeren vi bruker, Jon A. Gaasland, utformet det som har blitt symbolet på håp og samhold i en vanskelig situasjon.

Ofte arbeider vi fra lokalene til Kaffefuglen i Pilestredet, kjent fra mange mediereportasjer og for god kaffe. Denne fredagen sto utforming av Den norske vegankokeboken av forfatter Vilje Bech i fokus.


kaffefuglen.jpgKaffefuglen, Pilestredet, Oslo. Foto: Kaffefuglen.

Vi og de andre gjestene hørte umiddelbart eksplosjonen, med dører som smalt og vinduer som ristet. Sekunder senere stod folk ute i gatene, sirener ulte, og vitner fortalte om folk som lå blodige tre kvartaler unna. Snart streamet en Mac direkte fra NRKs sendinger. Folk stod stille rundt og tok inn det hele.

Der stoppet selvsagt informasjonsarbeidet vårt den dagen. Igjen satt vi som uforstående mennesker med en helt ny virkelighet å ta inn.

Hva gjør man under slike omstendigheter? Noen la umiddelbart ut norske flagg på Facebook-profilene sine. Jon A. Gaasland, som selv har vokst opp i Oslo, satt seg ned og laget OSL♥-tegnet, Oslohjertet, som ligger tett opp til det klassiske I♥NY-symbolet.


jon_a_gaasland.jpgDesigner Jon A. Gaasland. Foto: Siri Mæhlum.

'Det bildet kommer nok mange til å kopiere', sa en i lokalet. Kun minutter senere brukte mange titalls mennesker det på Facebook. Fem timer etter var det på forsiden av NRK og Aftenpostens nettsider som det mest synlige symbolet på denne dagen i Oslos historie.

Ideelt arbeid og frivillige organisasjoner
Det var altså under arbeidet i en ideell organisasjon rett ved åstedet av Oslohjertet ble skapt. Noen mil unna ble unge deltakere i en annen slik organisasjon, AUF, nærmest likvidert på grunn av sine meninger og sitt arbeid.

Norsk Vegetarforening har uttrykt dyp sympati med AUF allerede på lørdag. Vi er en liten organisasjon som arbeider mot enhver form for vold og urett. Vi er stolte av at mange av oss i Norge gjør det på ulike områder, slik som i de ungdomspolitiske partiene. AUFs innsats i pelssaken er noe et samlet dyrevernnorge har satt stor pris på.


oslohjerte-buttons.jpgButtons laget søndag 24. juli. Foto: Jon A. Gaasland.

Oslohjertet blir button
Vi håper Oslohjertet vil leve videre som symbol i tiden fremover. Mandag vil vi dele ut flere hundre Oslohjerte-buttons gratis ved markeringen mot terroranslaget i Oslo sentrum, laget i all hast på en buttonmaskin lånt av Nettverk for dyrs frihet.

Det vil også bli lagt ut et svært begrenset antall buttons til salg via Vegetarbutikken til kostpris. Om det blir laget flere buttons eller effekter med Oslohjertet av designeren er ennå uklart. I så fall vil disse bli solgt til inntekt for Norsk folkehjelps kampanje Fordommer fordummer eller et annet godt formål.

Se også:
Buttons med Oslohjerte-motiv


Våre kondolanser og medfølelse går ut til alle som er rammet av denne fryktelige katastrofen
på en eller annen måte, og alle som bidrar i arbeidet i etterkant.

Sekretariatet i Norsk Vegetarforening.
 
Les mer i foreningsbloggen:
Forrige post: Vi girer opp til Vegetarfestival! (10. Jun)
Nyeste post: Ny og enda større medlemspakke (06. Nov)Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.