Tendensiøst om kjøtt og vegetarisme på forskning.no

Ensidige påstander om kjøtt og upresise advarsler om vegetarkost er dårlig forskning og formidling. 

Nylig har forskning.no lagt ut en artikkel om animalsk og plantebasert mat. Denne er tidvis overforenklende og misvisende. NRK.no velger derimot i en liknende sak, publisert samtidig, å være langt mindre tendensiøs. 

 

På forskning.no advarer professor Anna Haug ved NMBU kategorisk mot veganske kosthold, mens Liv Elin Torheim ved HiOA i et intervju med NRK viser at utfordringer med enkelte næringsstoffer gjelder alle, og at det også finnes gode løsninger uansett kosthold.

 

Disse ganske ulike innfallsvinklene er interessante rent formidlingsmessig. Samtidig sier de noe om hvordan vegetar- og vegantrenden vinner terreng, noe enkelte har vanskelig for å forstå presist, eller å akseptere som noe positivt.

 

Kjøtt bra, vegetar dårlig? 

"Rødt kjøtt og melk er sunt" er forskning.no's overskrift, og ingressen er like kategorisk: "Det er ingen grunn til å hoppe på trenden med å kutte ut rødt kjøtt og melk, ifølge ernæringsprofessor."    

 

Det er altså "ingen grunn" til å velge vegetarisk. Hensyn til dyr og klima gjøres i så fall til likegyldige, og for argumentets skyld skal vi her la disse viktige spørsmålene ligge, og holde oss til det helsemessige.

 

Forskning.no anlegger et dualistisk perspektiv der et kosthold med kjøtt er trygt, mens vegetarkost fremstilles som utrygt: "Et kosthold uten kjøtt og melk kan være mer skadelig enn sunt, ifølge ernæringseksperter. Et variert kosthold dekker behovet for næringsstoffer. Det motsatte kan skje hvis du hopper på en av de mange kostholdstrendene."

 

Disse påstandene er problematiske og lettvinte. Samtlige interesseorganisasjoner som fremmer et mer vegetarisk kosthold, er jo nettopp opptatt av å oppfordre til å spise variert og sunt. Verken Norsk Vegetarforening eller andre dekker heller over utfordringene ved vegetariske eller veganske kosthold. Derimot etterstreber vi å belyse enkle og gjørbare løsninger - for de finnes, noe som underkjennes i artikkelen hos forskning.no. 

 

Manglende nyanser blir faktafeil 

I sin artikkel får ikke forsning.no med seg forskjellene mellom et rent vegansk og et bredere vegetarisk kosthold. Dette er pussig, og noe de fleste norske medier har klart med letthet i flere år. Forskning.no gir inntrykk av at alle vegetarianere anbefales å ta tilskudd, noe som spesifikt gjelder veganere. En slik fremstilling skaper usikkerhet og et negativt inntrykk, i tillegg til at det rent faktisk er feil.

 

"Det er mulig at høyt inntak av bearbeidet kjøtt kan ha en ugunstig virkning, men jeg tror ikke det gjennomsnittlige norsk inntaket av rødt kjøtt er kreftfremkallende" sier professoren i Ås. En "tro" på norsk kjøtt kombinert med skepsis mot internasjonal forskning, kombinert med et forenklet og negativt perspektiv på vegetarisme blir i sum pussig og ensidig formidling.

 

Ensidighet ut - mangfold inn 

"Nordmenn trenger mer jod" er overskriften i en sak publisert hos NRK.no kun noen timer etter Forskning.no's artikkel. Det er kun en indirekte sammenheng mellom disse to tekstene, men både formidlings- og innholdsmessig kan de med fordel ses i sammenheng. 

 

NRK og intervjuobjekt Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring ved Høgskolen i Oslo og Akershus, belyser hvordan mangel på mineralet jod kan være svært skadelig. Dette gjelder spesielt de som ikke spiser fisk eller egg, noe som er av spesiell interesse for veganere og andre vegetarianere.

 

Torheim er tydelig på at de vanligste løsningene er "å spise mer meieriprodukter og fisk. Men det er likevel ikke det beste rådet hennes. -Det mest effektive tiltaket som når alle, er å berike salt med jod" ifølge NRK.no.

 

Dette perspektivet er grunnleggende annerledes enn påstandene om kjøtt- og plantemat i artikkelen hos forskning.no. Vel vitende om at ikke alle har smak for, eller ønske om å spise fisk, foreslås en enkel og effektig løsning - nemlig å tilsette jod i salt.

 

Dette er en pragmatisk og moderne løsning. Heller enn urealistiske og strenge påstander om at alle bør spise kjøtt og fisk, velger man en løsning som speiler et mangfoldig samfunn. Og mens professoren i Oslo slik NRK.no viser får støtte for dette hos en direktør hos Helsedirektoratet, velger forskning.no's intervjuobjekt å problematisere at Nasjonalt råd for ernæring er positive til vegetarisk og vegansk kosthold.

 

Kunstige skillelinjer 

Anna Haug ved NMBU fremstiller det som en svakhet ved vegansk kosthold at man rådes til å ta tilskudd av bl.a. vitamin B12 mens dette fremstilles som om det gjelder vegetarianere generelt. Og svakhetene i fremstillingen stopper ikke der. For som mange vil vite, har vi i Norge en lang historie med å tilsette jern i brunost, D-vitamin i melk, og selen i husfyrfôr - for å ta noen få eksempler. Næringsstoffer tilsettes altså i alle slags mat allerede. Å gjøre dette til en svakhet ved veganisme og vegetarisme, eller noe unikt for slike kosthold, blir svært upresist.

 

Både sterke tilhengere av ulike vegetariske og ikke-vegetariske kosthold opererer av og til med skillelinjer der allmene problemer kun lempes over på de som spiser annerledes enn en selv. Det faktum at både vegetariske og kjøttbaserte kosthold kan være mangelfulle er vanskelig å få med seg for de som utelukkende vil løfte frem en av delene, uten å se at også det motsatte kostholdet kan gjøres både mere og mindre sunt.

 

Likhetene stopper ikke der: Utfordringer knyttet til D-vitamin og selen, for eksempel gjelder alle oss som bor her i Skandinavia, og for oss mer enn mennesker i andre verdensdeler. Å redusere kosthold til å handle om tilgang på næringsstoffer i plantemat, uten å ta hensyn til at også animalsk mat er beriket, blir både feilaktig og tendensiøst. 

 

Vi som har valgt å spise vegetarisk eller vegansk har de siste årene opplevd en større forståelse for disse valgene. Når helsespørsmål kombineres med kunnskap om dyreetikk, miljøspørsmål og en forståelse av hvor lett der er å lage god vegetarmat, fremstår matvalgene våre med stadig større tyngde som attraktive.

 

Ensidige advarsler mot vegetarmat kombinert med lettvinte påstander om kjøtt vitner kanskje mest av alt om et veiskille i forhold til hva vi som samfunn tenker rundt dyr, kosthold og helse. Forenklede og misvisende påstander om vegetarisme er på vikende front, og vil fortsette å være det. 

 

Vi er glade for all kunnskap som gjør det lettere for oss å spise enda sunnere som vegetarianere. Et sunt og variert kosthold er nemlig akkurat like viktig og mulig for oss som alle andre.  

 

(Skjermdump øverst: Forskning.no. For evt. pressehenvendelser rundt denne saken, vennligst ta kontakt. Har du kommentarer? Vennligst benytt kommentarfeltet.)   

  

Les mer i foreningsbloggen:
Forrige post: Europeisk læringssamarbeid (31. Okt)
Nyeste post: Ny og enda større medlemspakke (06. Nov)1 Comment

Bra artikkel - foreslår at dere sender dette til de ansvarlige bak det aktuelle innslaget på forskning.no. Alle, uansett kosthold, blir i Norge anbefalt å gi barna sine kosttilskudd, f.eks. tran. Veldig mange i Norge, uansett alder, tar idag tran i en eller annen form. Kosttilskudd. Bruken av kun én professor/ekspert er også høyst tendensiøst. Er stor debatt der ute blant mange former for "eksperter". Jeg kan lett finne professorer og eksperter med minst like stor faglig tyngde som argumenterer sterkt for at animalsk protein ikke er bra for deg. Skuffende at en formidler av forskning selv bommer så grovt på grunnleggende krav til god forskning. Vh Daniel

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.