Kokebøkene kommer

Denne sommeren har vi arbeidet hardt med å produsere to helt unike kokebøker. Snart får du begge både her og rundt om i landet. Og du vil ha utbytte av begge to.Vanligvis forsøker vi å gi innleggene her i foreningsbloggen et nøytralt preg. Dette blogginnlegget blir hakket mer personlig: det er skrevet av Pål W. Thorbjørnsen, og handler om kokebøkene skrevet av Vilje Bech og Jane H. Johansen.

For over et halvt år siden startet vi arbeidet med Den norske vegankokeboken. Så tenkte vi litt frem og tilbake, og konkluderte at hvorfor utgi en kokebok når vi kan lage to? Dermed ble VeganMisjonens kokebok klekket ut samtidig.

Bøker, ikke bok
Hvorfor skal en forening bruke krefter på å utgi bøker? Innholdet i de to kokebøkene taler for seg: VeganMisjonens kokebok er antakelig den første norske matbloggen som blir til bok, og også den første rene vegankokeboka på norsk med et personlig preg.

Den norske vegankokeboken av Vilje Bech blir - og jeg bruker neppe for store ord her - den viktigste utgivelsen innen hele vegan- og vegetarfeltet siden Inga-Britta Sundqvists Den store vegetariske kokeboken ble oversatt til norsk (den er nå utsolgt - og den nevner forøvrig våre nettsider som den viktigste norske veggisressursen). Under skal jeg fortelle om hvordan Viljes bok kan sies å ligge tett opp til denne på mange måter.

De to bokutgivelsene våre er altså ganske forskjellige: den ene er mer personlig, den andre er bredere. De utfyller hverandre, de har hvert sitt distinkte preg. Vi utgir ikke to bøker for å pensle matstoffet vårt tynnest mulig ut over to bøker; vi utgir to fordi vi har mer enn nok godt materiale til det.

VeganMisjonens kokebok i 300
Om kort tid har vi solgt hele 300 eksemplarer av Jane H. Johansens kokebok, og det allerede før den er ute i vanlig salg, men kun via egne salgskanaler slik som nettsidene våre.

Som to ulike venner av meg i forlagsbransjen poengterte er det svært, svært godt salg på under to sommermåneder. Vi holder kortene tett til brystet ennå, men det er godt mulig at begge bøkene våre vil finne veien til bokhandlere og andre butikker landet over. Da vil enda flere få glede av all den gode maten til kokkene våre!

Den norske vegankokeboken lanseres
Arbeidet med Vilje Bechs kokebok har vært et av våre største løft siden vi laget nettsiden du nå besøker. VeganMisjonens kokebok gir deg 80 fantastiske oppskrifter - Den norske Vegankokeboken mer enn dobbelt så mange, og i tillegg veldig, veldig mye mer:
  * En lang rekke menyer
  * Massevis av lunsj- og påleggforslag
  * Guider til burgermaking, høytider, grilling og vegan pizza
  * Utførlige tekster om hvordan du bruker tofu, seitan og soyabiter
  * Essensielle basisoppskrifter på viktige områder
  * Tilberedningsguider til grønnsaker, linser, bønner osv.

Det stopper ikke der. Boken inneholder også en meget fyldig introduksjonsdel, med bl.a.:
  * Vegansk helse og ernæring
  * Hvorfor bli veganer?
  * Veganisme og barn - og trening!
  * Å få en ny veganer i familien
  * Å invitere ikke-veganere på middag
  * Å bli veganer
  * Slik erstatter du egg og melk
  * Slik lykkes du på kjøkkenet

Med andre ord er dette en massiv utgivelse - en vegansk oppslagsbok du kan vende tilbake til igjen og igjen, likt Inga Brita Sundqvists bok - bare enda mer oppdatert, enda mer egnet for norske forhold, og fullt og helt vegansk. En bok som passer perfekt ved siden av en helt personlig kokebok som den til Jane H. Johansen eller de andre vi selger!

En norsk vegetar- og vegantradisjon
I Den norske vegankokeboken rendyrker og videreformidler Vilje Bech den klassiske og viktige arven fra vegetarisk og vegan matlaging i Norge gjennom et snaut århundre - og fornyer og styrker denne arven med personlige favoritter, gjørbare versjoner av internasjonale trender, og enda mye mer.

Vilje Bech er i særklasse den mest publiserte, mest kopierte og mest toneangivende kokken innen vegetarfeltet i Norge siden Ernst Röglers mange tiår ved Vegeta vertshus. Hennes tofubacon, grønne ertesuppe og ruccolapesto finner du versjoner av på overraskende mange norske nettsider.

Jane H. Johansen har fra grunnen av bygget opp en blogg som har blitt den største av sitt slag. Mens enkelte andre norske vegetarbloggere driver med direkte og utilslørt kopiering av internasjonale vegankokkers oppfinnelser - og det helt uten å gi honnør til kokkene de låner så mye fra - evner Jane å utforme oppskrifter med en klar, personlig signatur.

Hva kommer etter dette?
Nå i september-oktober lanseres Den norske vegankokeboken. Det vil komme et godt tilbud til alle som vil forhåndsreservere boken, og medlemmer av foreningen vil få den til en spesielt hyggelig pris.

Vi gir oss ikke der. Vi har konkrete planer om en annen norsk vegetarisk kokebok, og du har neppe hørt det siste fra Jane H. Johansen eller Vilje Bech. To andre bokideer opptar også stor plass i kladdebøkene våre.

Fra nå i august blir det også igjen daglige oppdateringer her på veg-veg.no. Lokalguidene nærmer seg 50 i tallet. Og vi har flere begivenheter på planene.

Vi håper du vil følge oss også i månedene fremover. Og dersom du setter pris på arbeidet vårt håper vi du vil vurdere å bli medlem i foreningen for alle norske veganere og andre vegetarianere!

I tiden fremover vil Vilje Bech blogge om Den norske vegankokeboken hver søndag. Nye oppskrifter fra matredaksjonen vår får du flere ganger i måneden.

Pål W. Thorbjørnsen

Informasjonsansvarlig, Norsk Vegetarforening

Se også:
Les mer om Den norske vegankokeboken (kan forhåndsbestilles)
Les mer om VeganMisjonens kokebok (kan kjøpes nå)

Les mer i foreningsbloggen:
Forrige post: Oslohjertet ble skapt av Vegetarbokdesigner (25. Jul)
Nyeste post: Ny og enda større medlemspakke (06. Nov)3 Comments

"Mens enkelte andre norske vegetarbloggere driver med direkte og utilslørt kopiering av internasjonale vegankokkers oppfinnelser - og det helt uten å gi honnør til kokkene de låner så mye fra" - er ikke dette å dra det litt langt? Jeg elsker at jeg har så mange veganerblogger å velge mellom, og synes veldig mange av dem har sitt helt eget preg.

Hei Inger! Her tror jeg du feiltolker sitatet mitt. Selvsagt er det veldig bra med flest mulige matblogger på norsk :-) Jeg har aldri sagt noe annet. Det jeg derimot skriver at jeg syns er synd er dersom noen direkte kopierer oppskrifter fra utenlandske kokebøker uten å skrive at de gjør nettopp det.

Det er helt greit, og faktisk veldig vanlig, å kopiere fra andre i matbransjen. Derimot er det litt uryddig å ikke være tydelig dersom oppskriften man legger ut er en direkte kopi, eller bare ørlitt endret. Det er poenget jeg ville frem til: det er vanlig høflighet, og ikke tap av ansikt å si at man har hentet noe fra andre. Bare les noen intervjuer med musikere. Vi som jobber med mat bør ikke være annerledes :)

Det er bra. Det siste året har det kommet utrolig mange nye blogger, og det gjør livet lettere for oss veganere.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.