Et sted starter fordommer

Av og til kan medienes presentasjon av veganisme ha større sensasjonsverdi enn faktisk nyhetsverdi. Denne uken skjedde det igjen - i Dagbladet.Onsdag 30. mars sto denne saken høyt oppe på forsiden av Dagbladet.no: Baby (11 md.) fikk bare brystmelk - døde, med underittel "Nå er veganforeldrene tiltalt for omsorgssvikt."

Meningen med denne teksten er å vise hvor uheldig fokuset i denne saken er, hvor lite den sier om veganisme - og å gi deg som er opptatt av veganisme positive argumenter.

Å la en tragedie gå ut over andre
Det er alltid en dyp tragedie når barn dør - og i enda større grad når det skjer på grunn av omsorgssvikt, slik det angivelig er i denne saken.

Ikke dessto mindre er det også trist hvis enkelttilfeller som dette fremstilles på en måte som stigmatiserer veganere - om enn aldri så utilsiktet fra medienes side.

Det er nesten aldri nyheter om veganforeldre i nyhetsbildet. Av de få oppslagene som kommer, er enda færre positivt vinklet. Dette skaper et uheldig og feilaktig helhetsbilde. Nyhetssaker som dette blir dermed med på å skape fordommer om veganere. De gjør det vanskeligere for alle veganere. Spesielt går det ut over veganske barn - og veganske foreldre.

Kunsten å skape sensasjonssaker om veganisme
Triste hendelser som denne i Frankrike omtales gjerne på en ganske forutsigelig måte:

  1. En tragisk begivenhet får nyhetsomtale.
  2. Det poengteres spesifikt at involverte er veganere, også når det er totalt irrelevant for begivenheten.
  3. Det antydes altså direkte eller indirekte, en kobling mellom den tragiske begivenheten og de involvertes kosthold.
  4. Det presiseres ikke at dette er enkelttilfeller, som ikke er representative for veganere. Av og til er det tvert imot: det antydes at "slik er veganere / slik går det om du blir veganer / veganisme er farlig."
  5. Det nevnes ikke at organisasjoner og faglitteratur om veganisme fraråder, og ihvertfall ikke anbefaler slik oppførsel som finner sted i den aktuelle begivenheten.
  6. Journalistene har, naturlig nok, sjelden verken medisinsk kompetanse eller spesialkompetanse på veganisme.

Hver for seg er ikke disse punktene så farlige. Men i sum gir de et bilde som kan bli tendensiøst og som skader vegansaken på en svært uhelig måte: det oppstår seiglivede misforståelser som folk gjerne bærer videre i enda mer dramatisk form i årevis etterpå.

Den aktuelle saken
Episoden det her er snakk om, handler om to foreldre som tilsynelatende har blitt veganere på impuls, som antakelig har liten kunnskap om vegansk ernæring, og som angivelig har nektet å motta nødvendig behandling fra leger.

Det sentrale i denne saken er nettopp kombinasjonen av dårlig kosthold, lite kunnskap  og en redsel mot medisinsk kompetanse. En redsel som fikk et dødelig utfall.

Det er nettopp denne kombinasjonen som var dødelig, og ikke veganisme som sådan. Dette antydes i selve artikkelen til Dagbladet
 
Foreldrene ble veganer etter å ha sett et program om kyr som fraktes til slaktehuset, ifølge Sergines advokat Stephane Daquo. I tillegg er de mistroiske til legestanden og foretrekker å behandle barna med egne metoder, i samsvar med hva de har lest i bøker.

Kålsalve
- Paret fulgte ikke legens anbefaling om å legge babyen inn på sykehuset da barnet viste seg å ha bronkitt og vekttap ved nimånederskontrollen. De ville i stedet bruke leire- eller kålsalve, som de fant oppskriften til i bøkene sine, sier Daquo.


Vegetarorganisasjoner advarer mot uansvarlighet
En av hovedgrunnene til at vegetar- og veganforeninger som Norsk Vegetarforening eksisterer, er nettopp å spre saklig, nyansert faktainformasjon. Vi vil gjøre det lettere å leve sunt som veggis - noe som er fullt mulig både som veganer og vegetarianer, både som ung og voksen.

Dyrevennlig mat er ikke per definisjon sunn mat. Vegetarkost har et stort helsemessig potensial, men det forutsetter selvsagt kunnskap og motivasjon. Det er nettopp derfor foreninger som vår finnes.

Det finnes ingen forening som arbeider for å fremme veganisme som anbefaler leire- og kålsalve ved bronkitt og vekttap. Heller tvert imot. At noen helt få blant milliontalls veganere velger å totalt tilsidesette slike råd er de helt sjeldne unntakene, som gjerne får uforholdsmessig mye omtale.

Veganere er som folk flest
Som i alle andre store grupper på millioner av mennesker, finnes det all slags mennesker blant veganere. Det finnes ingen så store grupper som ikke også rommer eksentrikere, helsefanatikere og mennesker på flukt fra sunn fornuft.

Veganere er ikke overmennesker. Problemet med nyhetssaker som denne er det motsatte: at veganere av og til karikeres som en slags undermennesker: en av ti tusen eller hundre tusen veganere gjør noe svært uansvarlig. Dette er enkelttilfeller - og må betraktes som akkurat det.

Les mer
Norsk Vegetarforenings helseråd, inkl om barn og B12
Artikler om veganisme, vegetarisme og barn fra Vegetarnytt
Fagboken Feeding Your Vegan Infant With Confidence i Vegetarbutikken

Denne saken er skapt etter tips fra en av våre medlemmer. Setter du pris på vårt engasjement i saker som dette? Det er kun mulig takket være engasjement fra vegetarianere og veganere, og at vi medlemmer i ryggen. Vi håper du blir med oss i dette arbeidet!

Se også: Flere tilbakevisninger av feilinformasjon om veganisme og vegetarisme.
Les mer i foreningsbloggen:
Forrige post: Bloggprosjekt på gang! (14. Mar)
Nyeste post: Ny og enda større medlemspakke (06. Nov)15 Comments

Kjempe bra at dere jobber mot fordommer. Delte saken på Fjesboka nettopp!

Dette er en lei sak på absolutt alle måter. Og den demonstrerer en aktuell problemstilling som jeg (og sikkert mange andre)har observert i årenes løp. Hvis man skal ha et bevisst godt kosthold så krever det en viss innsikt og evne til refleksjon. Dette gjelder på ingen måte bare vegetarianere eller veganere, det gjelder vel alle som velger å spise noe de synes er "sunt" eller moralsk bra. F.eks. kan svært unge jenter som bor i gjennomsnittsfamilier (hva gjelder kosthold) få feilernæringssymptom når de plutselig ønsker å bli veggiser. Det mangler gjerne innsikt og refleksjonsevne på nødvendig nivå pga alder.
I denne spesifikke saken, slk den er femstilt i media, er det vel ting og tang som tyder på at det mangler noe i vurderingsevnen til barneforeldrene, men vi har jo bare fått en overskrift å skulle vurdere utifra.
Jeg tenker at vi skal kanskje være forsiktige med å kjøre foran oss at "Episoden det her er snakk om, handler om to foreldre som tilsynelatende har blitt veganere på impuls, som antakelig har liten kunnskap om vegansk ernæring, og som angivelig har nektet å motta nødvendig behandling fra leger." det kan vel ikke være noe galt i å bli veganer på impuls? På en eller annen måte må det jo skje :-) Hvis du mener at "på impuls" indikerer at det mangler innsikt og refleksjon så er jeg enig, men at man blir veganer på impuls må være ok, tenker jeg.
Hvis vi sier at "de antakeligvis har liten kunnskap om vegansk ernæring" så opplever jeg at vi gir ris til egen bak fordi: for det første vet vi ingenting helst om deres kunnskapsnivå, og for det andre kan det virke som en forsvarsreaksjon fra veganere som ( i andres øyne) lever i fornektelse og ikke vil se det mangelfulle og eller potensielt farlige ved veganisme. Det mest potensielt farlige ved veganisme og andre "sære kosthold" er at det krever faktisk innsikt å gjennomføre det, mens det emosjonelle budskapet som ligger bak (dyrs lidelse) er gjenkjennbart hos flere enn de som kan klare å forstå hva de må gjøre for å spise et fullverdig vegansk kosthold.
Det blir de flinke veganerene mot de litt dumme, i mine øyne.
At foreldrene nektet å følge legens råd er også en kjent problemstilling i ymse miljøer, feks religiøse grupperinger og andre som har sine vyer på det ene og det andre. Det er jo enhvers rett til å gjøre som legen sier eller la være, dessverre- og heldigvis.

Slutt å ver så forbanna hårsåre! En unge døde pga foreldre som var skrudde i hodet ja, men det viser ganske så tydlig at å leve 100% vegansk ikke er sunt! Og i steden for å beskytte deres egen ræv burde dere kanskje heller se tragdeien oppi det hele. Blir litt usmaklig at dere spretter ut og prøver å beskytte dere med en gang.

Synes det er usmaklig av dere å sprette rett ut og forsvare dere! Det er en tragedie at ungen døde og den døde fordi foreldrene holdt en naiv og 100% vegansk kosthold! Fakta er fakta. Dette viser at det ikke er sunt uansett hvilken overbevisning dere lever etter. Og å prestere å skrive i overskriften at det ikke har nyhetsverdi er direkte idioti!!! KANSKJE, bare kanskje kan det opne øynene til noen andre naive veganere som sulteforer ungene sine!

Jeg sier ikke at alle veganere er slik, langt der i fra. Det er vell bare ett minimalt anntall, men at dere skriker opp og omtrent roper rasisme er bare smakløst!

Ang kommentaren "Slutt å ver så forbanna hårsåre...":


Merk de to første linjene av selve teksten vår her: Det er alltid en dyp tragedie når barn dør - og i enda større grad når det skjer på grunn av omsorgssvikt, slik det angivelig er i denne saken.


Du har helt rett i at dette er en tragedie. Det har vi også presisert i Dagbladet, og altså ovenfor. Vår oppgave er å spre nyansert iformasjon. Det er det vi forsøker å gjøre her, så takk for innspillet!

Tviler på at det er dette dere mener, men med sitatet under...

"Ikke dessto mindre er det også tragisk hvis triste enkelttilfeller som dette i mediene fremstilles på en måte som stigmatiserer veganere"

...høres det ut som at dere mener at stigmatisering av veganere i media er like ille som at barn dør.

årh, teite aviser. for det skjer jo SIKKERT aldri at barn med foreldre som spiser kjøtt dør av omsorgsvikt eller feilernæring....
anonym ser tydeligvis ikke poenget her heller.

Hei Trine. Som det står i Dabladets artikkel: "Foreldrene ble veganer etter å ha sett et program om kyr som fraktes til slaktehuset, ifølge Sergines advokat Stephane Daquo." - derav våre ord i det korte intervjuet om impulser. Likeledes antakelsen om lite kunnskap om ernæring, ved ønsket om å bruke kålomslag heller enn medisinsk behandling, og prøver med lave vitaminnivåer.


"Det er jo enhvers rett til å gjøre som legen sier eller la være, dessverre- og heldigvis." - en velformulert oppsummering!

Takk for tipset om bruken av ordet tragisk både om begivenheten og dekningen av den, Ragnhild. Teksten er nå oppdatert takket være rådet ditt :)

haha hvorfor må alle veganere bedrive dette voldsomme moralske korstoget i hytt og pine? kan dere ikke bare nyte nøtter og bær i fred og ro og hele skrive informative artikler om de gode sidene ved veganisme, istedenfor å alltid stå på hælene i forsvar\angrep mot alt som ikke akkurat er i tråd med deres politiske overbevisning?

Hei Pønx. Her på våre nettsider finner du 200 oppskrifter, mange med nettopp frukt og bær. Og over 1200 andre sider med nyheter, tips, helsestoff og produkter.


Med et eller noen få års mellomrom kommer det saker i mediene som kan skade hvordan vegetarisme og veganisme oppfattes.

br />Vi bruker godt under 1% av spalteplassen vår på saker som man kan kalle forsvarssaker - nettopp fordi det også er en viktig del av av vegetar/vegansaken. Det kommer vi til å fortsette med så lenge det finnes fordommer som bør brytes ned.

I stedet for å hoppe ut av stolen og forsvare seg, burde vel heller veganerne benytte anledningen til å ha en åpen objektiv diskusjon i mediene: "Hvor sunt er veganisme?"
Hvorfor klarer ikke veganere å gjennomføre en slik debatt? Hvorfor kan ikke veganerne anerkjenne at veldig mange mennesker risikerer å bli syke med 100% vegansk kosthold? Hvorfor informerer ikke veganerne om de skadevirkninger ved deres kosthold som vittelig kan dokumenteres? Hvorfor setter veganerne seg selv høyere moralsk enn folk flest?

De fleste sykdommer/dødsfall er et resultat av et kosthold basert på fett fra dyr.

Justitia: I denne saken var vankjøttelse grunnen til at barnet døde, IKKE veganisme. Det at det i det hele tatt blir tatt opp at foreldrene var veganere er helt unødvendig. Mine svar:

1. Veganere har ofte bedre helse enn andre. Selv føler jeg meg bedre av veganmat, både kropp og sinn. Vet også om veganbarn som aldri har vært syke i motsetning til andre barn. Men da er det viktig å spise sunn og variert mat. Å spise vegan junk er selvsagt ikke bra for helsa...
2. Hvilke skadevirkninger? Jeg er åpen for debatt når de er bevist. Så langt er jeg frisk som en fisk. Spis gulrot mens det ennå er sunt?
3. Setter meg ikke høyere enn andre mennesker, men forundrer meg over at ikke flere velger veganisme med tanke på dyrevelferd og miljø. Men jeg må si at jeg synes at veganere er mer bevisste enn andre når det kommer til etikk.

både kjøttspisere og veganere kan spise usunt. har dere noen gang sett en lignende sak i media der det sto anmerkning om at" foreldrene hadde spist kjøtt i hele sitt liv"? nei, men det trenger da likevel ikke bety at disse foreldrene hadde et spesielt sunt og næringsrikt kosthold! uvitenhet skaper altfor mange fordommer.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.