Du er her: Nyheter > Mat og ressurser >

I nyhetsbildet: Mattrender i samfunnet

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Vegetarfenomenet

· Til planeten Mars på veganmat (29.11.12)
· Antall veganere i USA doblet på fire år (09.03.12)
· Ung og veggis i Norge: Tilbud og motivasjon (20.02.12)


Mattips

· Nord Cupcakes (13.12.10)
· Sigur Rós-vokalist deler sine beste (raw)vegan oppskrifter (15.09.10)
· Mye nytt på temasiden for indisk vegetarmat (28.06.10)


Nettsider

· Smartphone-apps for veggiser er her (03.02.11)
· Vegetariske helsetips hos Kvinner og klær (20.02.07)
· Vegetarvennlige miljøtips hos Aftenposten (06.02.07)


Bransjenytt

· Gratismat-tiltaket Food Not Bombs til Oslo (oppdatert) (14.01.13)
· Vegantorsdager på Cafe Blitz fremover (29.03.12)
· Vegansk sprudlevin? Ja, takk! (09.02.12)


Hestekjøttskandalen økte vegetarsalg
Forbrukere i Europa stoler mindre på matvareprodusentene, og velger heller mat uten kjøtt.
(09. April 2013)

Flere vegetarprodukter uten palmeolje?
Akkurat nå er nye produkter på vei ut i butikkene. En god del av dem vil være vegetariske - og stadig færre vil inneholde ugunstig palmeolje.
(02. Februar 2013)

Mega-gårder er dårlige nyheter for helsen
Forskere advarer mot etablering av veldig store gårder for masseproduksjon av kjøtt. Svekket motstandskraft mot antibiotika er en direkte konsekvens av denne driftsformen.
(30. November 2011)

NRK-reportasje om vegetarisk rawfood!
Raw Food-kokker fra Funky Fresh Foods tilbyr kurs til ungdom i feriene. Kursene er helt rå, helt vegetariske, og nesten helt veganske.
(21. Oktober 2011)

EU: Reduser kjøttforbruket innen 2020?
Det er nødvendig å spise mindre miljøbelastende mat for å redde jorden fra de verste konsekvensene av global oppvarming, advarer Europakommisjonen
(13. Oktober 2011)

EU vurderer merking av animalske produkter i vin
Visste du at animalske produkter fra fisk, egg og melk ofte brukes i produksjonen av vin, øl og cider? Nå vil EU å innføre en merkeordning som gjøre det enklere å styre unna disse produktene!
(21. April 2011)

Kjøttfri takk, ikke vegetar
En ny trend i matbutikker i England er å selge vegetar-mat som 'kjøttfrie produkter' isteden for å bruke ordet 'vegetarisk.'
(22. Februar 2011)

Vegetarmat er best - også på pris
Blir det stadig dyrere å ha et sunt kosthold? ikke nødvendigvis, sier Helsedirektoratet som nå gir folk råd om hvordan vi kan spare penger på matinnkjøp samtidig som vi blir sunnere.
(09. Februar 2011)

Opplyser mer om kjøtt enn om frukt
Helsedirektoratet uttrykker misnøye over at budsjettet til Opplysningskontoret for kjøtt og egg er mer enn åtte ganger så stort som budsjettet for frukt og grønt.
(19. Mai 2010)

Etikk og laboratoriekjøtt
Selv om interessen for stamcelleprodusert kjøtt foreløpig er liten, har debatten rundt teknologien nå begynt for alvor.
(29. April 2010)

Forskere lykkes i å dyrke kjøtt i laboratorium
Fra science fiction til science fact - om bare fem år kan det være mulig å kjøpe kjøttprodukter som er laget i et laboratorium.
(01. Desember 2009)

Ny dokumentar om industrialiseringen av jordbruket
Produsentene bak An Inconvenient Truth er nå ute med en ny dokumentar om hvor maten vi spiser kommer fra.
(23. September 2009)

Inspirerende intervju med gruppen Rise Against
Alle medlemene i gruppen Rise Against er veganere, og nå kommer en av dem med filosofiske betraktninger om folks holdninger til det å ikke spise kjøtt.
(04. Januar 2009)

Grønnsakspriser øker uforholdsmessig mye
Grønnsaker har økt langt mer i pris enn andre, mer usunne og miljøskadelige matvarer. Nå reagerer miljøvernere.
(02. Januar 2008)

De globale matprisene øker - på de fattigstes bekostning
Globale råvarebørser skriker etter hvete, mais og soyabønner. Ifølge FNs matvareorganisasjon FAO kan verden stå overfor en kornkrise, skriver Dagens Næringsliv.
(26. September 2007)

Dyrevelferd minst viktig for folks matvaner
Smak og helse er de viktigste faktorene når folk velger mat. Hensyn til dyr og miljø teller svært lite. Kun en prosent av de spurte syns dyrevelferd er den viktigste faktoren.
(06. August 2007)

Norsk kjøttproduksjon kraftig tilbake
Nationen skriver at Produksjonen av norsk storfekjøtt vil synke med 4.000 tonn fra i fjor til i år. Samtidig er importen av storfekjøtt doblet.
(01. August 2007)

Ni av ti vil vite mer om matens opphav
Dagsavisen skriver at ni av ti nordmenn vil vite hvor kjøttet og melken de kjøper i butikken, stammer fra. Ifølge EU-regelverket holder det at maten er merket med i hvilken land den er pakket, noe som gjør det vanskeligere for...
(06. Juni 2007)

Lite frukt og mye fet mat hos bensinstasjonen
NRK skriver at halvparten av bensinstasjonene, veikroene og gatekjøkkene langs riksvei 3 og E6 (mellom Oslo og Trondheim) ifølge Forbruker-rapporten ikke selger frukt eller grønt. Ingen av de 25 bensinstasjonene som ble besøkt hadde ifølge NRK.no tilbud på sunne alternativer, i...
(18. Mai 2007)

Hønsehold blir forbudt i Indonesia
I Indonesias hovedstad Jakarta har man nå innført forbud mot hønsehold i småskala - altså at vanlige familier har en eller flere høner som lever tett innpå mennesker. Årsaken til dette forbudet er at myndighetene ønsker å hindre at fugleinfluensa sprer seg...
(01. Februar 2007)

Nordmenn kjøpte 30.000 tonn svenske-kjøtt
Nordmenn kjøpte hele 30.000 tonn kjøtt i Sverige 2005. Det utgjør seks prosent av alt svensk kjøtt som ble produsert. Det kommer fram i en ny rapport fra det svenske Jordbruksverket, skriver Nationen.Handelen med "svenskekjøtt" til nordmenn tilsvarer ca. 20% av...
(27. Desember 2006)

Unge spiser mer kjøtt og mindre fisk
- Både rødt og hvitt kjøtt øker. Men vi svikter fisken, forteller forsker Annechen Bugge ved Statens Institutt for forbruksforskning til Nationen. Kjøttforbruket har aldri vært høyere, samtidig som fiskeforbruket stuper hos ungdom. I aldersgruppen 15 til 24 år spiser kun...
(21. Desember 2006)

Ungdom dropper burger-kjedene
Ifølge nye tall fra Statens institutt  for forbruksforskning (SIFO) spiste 42 prosent av ungdom mellom 15 og 24 år hamburger minst to ganger i måneden i 1999. I fjor var det tilsvarende tallet 29 prosent, skriver VG.no. Årsaken er ifølge SIFO-forsker Annechen Bugge økt...
(14. Desember 2006)

Vi spiser stadig mer ferdigsalat
Nordmenn blir stadig mer opptatt av sunne matvaner. Det innebærer at vi i fjor i snitt spiste salat 97 ganger. I 1997 var salatbollen til sammelinkning framme 76 ganger, skriver Nationen. - Vi kan godt si at vi nå er...
(01. November 2006)

Ferdigsalat stadig mer populært
Mozon.no skriver at 51 prosent i aldersgruppen 15-24 år spiser frisk, ferdigkuttet salat minst to ganger i måneden. For to år siden var tallet bare 43 prosent. Også menn spiser mer når de slipper å kutte salaten selv.Liknende erfaringer gjør vi vegetarianere...
(22. Oktober 2006)

Nordmenn harry-handler 30.000 tonn svensk kjøtt
En ny undersøkelse foretatt av det svenske Jordbruksverket viser at nordmenn på handletur kjøper med seg 30.000 tonn kjøtt fra Sverige. Dette utgjør omtrent fem prosent av hele den svenske kjøttproduksjonen, sier analytiker Håkan Loxbo i Jordbruksverket ifølge Nationen.no. Han anslår at...
(13. Oktober 2006)

Stor forbruker-tillit til norsk kjøtt
Til tross for E.coli-skandalen mener 70% av forbrukerne at norske kjøttprodukter er tryggere enn utenlandske. Det viser en spørreundersøkelse som Synovate MMI har utført for Animalia - Fagsenteret for kjøtt, skriver Nationen.no. Interessant nok er det ifølge Nationen først og fremst høyt...
(29. September 2006)

Mer kjøttproduksjon - mindre melkeproduksjon
Nordmenn spiser stadig mer kjøtt, og drikker mindre melk. Mange bønder velger derfor å satse på kjøttproduksjon fremfor mjølkeproduksjon, skriver NRK Hedmark og Oppland på sine nettsider. Norge importerer i dag storfekjøtt for å dekke "behovet" (altså etterspørselen) for biff. Nå er altså trenden at stadig...
(22. September 2006)

Norske matvarebutikker dårligst i Norden?
Ikke noe land i Norden har dårligere utvalg i matvarebutikkene enn Norge. Nå vil Konkurransetilsynet ha mer konkurranse og setter i verk tiltak, skriver Aftenposten. Ikke uventet er representanter for norske butikk-kjeder kritiske til undersøkelsen, som viser at for eksempel finske...
(20. September 2006)

Nedgang i kjøttpølsesalget
Grilstad Fabrikker, Stranda Spekemat og Spis Norge har alle nedgang i omsetningen etter E.coli-saken knyttet til Gildes produksjon av Sognemorr. Salget av spekepølser er sterkest rammet, og da spesielt salget av såkalt danskepølse. Gilde alene har tapt 126 millioner kroner...
(18. September 2006)

Gilde "slaktes" av forbrukerne
Under overskriften "Forbrukerne slakter Gilde" forteller N24.no om hvordan Gilde på ett år har falt fra å være en av landets mest likte bedrifter til en av de aller minst likte. Aldri har noen bedrift tapt så mye i omdømme...
(13. September 2006)

60% av nordmenn sier de spiser mer frukt og grønt
Salget av grønnsaker har økt med 6,1 prosent; norsk salat med 16 prosent og norsk tomat med 12 prosent. Salget av paprika og eksotiske grønnsaker har steget med henholdsvis 13 og 11 prosent i følge Frukt.no, som også refererer til en rapport...
(28. August 2006)

Bringebærsalget til himmels
Så langt i år har salget av bringebær økt med 400 prosent fra samme tid i fjor. I likhet med for eksempel blåbær og aronia inneholder bringebær sunne antioksidanter som har fått mye medieomtale de siste årene. Bæransvarlig for Bamagruppen, Roger...
(24. August 2006)

Mattilsynet kritiseres av Veterinærinstituttet
Etter den vedvarende medieinteressen for E.coli-saken i vår ba Mattilsynet om at Veterinærinstituttet ikke skulle publisere sine vurderinger om videre smittesporing i mai:"Man ønsker ikke mer uro om saken. Mattilsynet mente at Veterinærinstituttets vurderinger ville føre til medieoppmerksomhet. Mattilsynet ønsket at offentliggjøringen...
(16. August 2006)

Mer frukt i kiosken
Hittil i år har salget av frukt til kiosker og bensinstasjoner  økt med 33 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er særlig bananer, epler og druer som øker, viser tall fra Bama, gjengitt på frukt.no. Fra 2004...
(16. August 2006)

Vi blir fetere og mer usunne i Norden
6. juli vedtok de Nordiske ministre en felles handlingsplan for bedre helse og livskvalitet gjennom mat og fysisk aktivitet. Tall fra handlingsplanen viser at nær hvert femte barn i Norden og over 40 prosent av de voksne er overvektige. Andelen...
(31. Juli 2006)

Nordmenn mindre bekymret for maten
Nordmenn blir stadig mindre bekymret for maten. Men vi er reddere for å få sykdommer fra dyr, viser en undersøkelse gjengitt hos Aftenposten.no. 36 prosent av oss er redde for sykdommer overført fra dyr, mot 26 prosent i 2002. Undersøkelsen,...
(22. Juli 2006)

Fedmeepidemien på fremmarsj i Europa
Hele sju prosent av EU-landenes helsemidler - 59 milliarder euro - går utelukkende til å behandle fedmesykdommer, og en ny rapport viser at dette tallet kan mangedobles i årene som kommer. Årsaken er ifølge Vårt Land todelt: alt for få er i...
(20. Juni 2006)

Maten er billigere enn vi tror
Norge har noen av verdens høyeste matvarepriser - men bare så lenge man ikke tar hensikt til vår relativt høye inntekt. Dagsavisen forteller i dag at Oslo er den 4. billigste byen å handle mat i når man tar hensyn...
(18. Mai 2006)

Redusert tillit til norskprodusert mat
Som vi tidligere har skrevet har nordmenn stor tillit til norskprodusert mat, og en tidligere undersøkelse har vist at denne tilliten ikke har blitt redusert nevneverdig av E.coli-skandalen. Nå viser en ny meningsmåling gjengitt i Nationen en 8% redusert tillit...
(15. Mai 2006)

Hva bør kjøttspisende barn få vite om maten sin?
Nesten alle barn liker dyr - samtidig som de blir foret opp på de dyrene de er så glade i. Hva bør foreldre av kjøttspisende barn fortelle barna sine om kjøttmat? I en åpen spalte i The Guardian finnes flere...
(03. Mai 2006)

Stadig flere diabetes-tilfeller pga. dårlig kosthold
Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå vil Europa de neste tiårene få minst 38 millioner nye diabetikere. For mange av diabetikerne kan sykdommen få svært alvorlige konsekvenser: "Diabetes er helt klart verdens mest undervurderte sykdom," fastslo Østerrikes helseminister Maria Rauch-Kallat under et uformelt...
(02. Mai 2006)

Økt fruktimport i 2005
Under overskriften "Vi går bananas i fruktdisken" hadde Nationen nylig en positiv artikkel om at fruktsalget er på vei oppover.  Importen av frukt og grønt har steget med 50.000 tonn det siste året, og det er spesielt salg av søte...
(26. April 2006)

Kjøttdeigsalget ned - fiskesalget opp
Nationen meldte denne uken at fiske- og kyllingsalget har økt betraktelig de siste ukene. Når mediene retter søkelys mot farlige matvarer søker folk gjerne etter flere alternative matvarer - hvorav vegetarmat er ett av alternativene. Kjøttdeigsalget er ifølge Nationen for...
(26. Mars 2006)

Pølse-forbud i frokost-menyen?
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) går nå ifølge VG.no kraftig ut mot usunne matvaner hos enkelte yrkesgrupper, slik som yrkessjåfører. Som et mulig tiltak nevnes det å fjerne pølser fra frokostmenyen på norske bensinstasjoner. "Vi mener de må ta et...
(08. Mars 2006)

Fugleinfluensa oppdaget - frykter redusert kylling-salg
Nettavisen.no skrev lørdag at fugleinfluensa er oppdaget på en storgård i Frankrike med 11.000 kyllinger. Dette er det første utbruddet i EU som ikke rammer villfugl. Den franske presidenten forsøker nå å berolige forbrukerne, men allerede før det siste funnet...
(27. Februar 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.