Du er her: Nyheter > Miljø >

I nyhetsbildet: Mat og miljø

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Økologisk mat

· Etterspørsel etter økologisk frukt og grønnsaker øker (01.12.08)
· Økobonden - best i klassen (06.03.07)
· Økologisk melkekrise på vei (18.12.06)


Landbruksutvikling

· Soya i nordisk dyrefor koster liv i Argentina (13.04.12)
· EU: Reduser kjøttforbruket innen 2020? (13.10.11)
· Brasils savanner krymper grunnet kjøttkonsum (28.06.11)


Lavt klimaavtrykk hos vegetarianere
Vegetariske dietter reduserer klimaavtrykket med 30 % i forhold til ikke-vegetariske dietter. Vi må drastisk redusere inntaket av kjøtt og melkeprodukter, sier forskere.
(02. April 2013)

Kjøtt på karbonutslipp-toppen
Forskere har beregnet effekten av 61 ulike matvarer. Som forventet er ferskt kjøtt og ost helt på toppen i karbonutslippligaen.
(28. Mars 2012)

EU: Reduser kjøttforbruket innen 2020?
Det er nødvendig å spise mindre miljøbelastende mat for å redde jorden fra de verste konsekvensene av global oppvarming, advarer Europakommisjonen
(13. Oktober 2011)

Klimagass fra kjøttidustrien koster hver nordmann 5700 kroner årlig.
En omfattende rapport fra European Nitrogen Assessment (ENA) viser at NOx- forurensning fra husdyrhold er iferd med å bli svært kostbart.
(08. September 2011)

Brasils savanner krymper grunnet kjøttkonsum
Den globale apetitten på kjøtt har allerede ødelagt halvparten av savannen Cerrado.
(28. Juni 2011)

Danmarks klimaminister vil øke kjøttprisene
Høyere pris på kjøtt vil hjelpe overgangen til et mer klimavennlig forbruk, sier Lykke Friis.
(13. Januar 2011)

Dagens Næringsliv: 50% økt kjøttforbruk, miljøet lider
Dagens Næringslivs fredagsbilag retter fokus på hvordan våre forbruksvaner har blitt langt mer miljøskadelige på noen tiår. Og legger ikke skjul på kjøtt som en stor forurenser.
(07. Januar 2011)

Er tofu skadelig for miljøet?
Overraskende resultater når tofu og kjøtt sammenlignes med hensyn på miljøvennlighet.
(19. Mars 2010)

Nordmenn kjøpt klimakvoter for å kunne spise biff...
Dårlig samvittighet over klimagassutslippene dine spisevaner forårsaker? For noen er klimakvoter løsningen.
(03. Mars 2010)

Kjøttindustrien langt verre for global oppvarming enn tidligere antatt
En ny rapport fra den anerkjente forskningsorganisasjonen Worldwatch Institute viser at produksjon av dyr til mat utgjør mer enn halvparten av verdens menneske-produserte klimagasser.
(02. Februar 2010)

Bli vegetarianer; redd miljøet
En av verden fremste eksperter på global oppvarming oppfordrer folk til å bli vegetarianer i kampen mot global oppvarming.
(27. Desember 2009)

Økologisk mat er både sunnere og mer miljøvennlig
Undersøkelsen, gjennomført av det franske mattilsynet, baserer seg blant annet på det største studiet av økologisk mat noensinne.
(08. Desember 2009)

Billig kjøtt i Europa katastrofalt for Latin-Amerika
Ny dokumentarfilm viser at prisen for billig kjøtt i Europa kan være forgiftning av og voldelige overgrep mot befolkningen i Paraguay.
(12. November 2009)

Kjæledyr produserer store økologiske fotavtrykk
Studier fra New Zealand viser at en hund trenger 0,84 hektar land per år og at en katts økologiske fotavtrykk er bare litt mindre enn en Volkswagen Golf!
(03. November 2009)

Kvegdrift ansvarlig for avskogingen i Amazonas
80% av avskoget land blir brukt til kvegdrift. Resultatet er at Brasil har blitt en av verdens største eksportører av kjøtt og skinnproduter.
(02. Juni 2009)

Hvis ingen spiste kjøtt i et døgn...
USAs befolkning kunne spart 400 millarder liter drikkevann og 700 millioner kilo kornavlinger hvis de avsto fra å spise kjøtt i 24 timer.
(23. Mai 2009)

Sir Paul sier bli veggis og redd planeten
Reduksjon av kjøttkonsumet vårt er den mest effektive måten å begrense utslipp på, sier Sir Paul McCartney.
(14. Mai 2009)

Dyre- og og miljøforkjemperen Steinar Lem er død
Steinar Lem var ikke bare en miljøverner, men også en dyrevenn og opptatt av problemer knyttet til å bruke dyr som mat.
(29. April 2009)

"Quantum Wellness" - en ny diett basert på etikk
Kathy Freston har publisert en bok om kosthold der bevisstgjøring om dyrs lidelser, og ikke bare kalorier og næringsstoffer, står sentralt.
(20. November 2008)

Forskere: rasjoner kjøtt og redd planeten!
En større rapport fra Food Climate Research Network sier at folk bør begrense inntaket av både kjøtt og melkeprodukter for å forhindre at klimaforandringer løper løpsk.
(10. Oktober 2008)

Halvparten av Europas amfibier truet
Klimaforandringer, tap av oppholdssteder og smittbare sykdommer kan føre til at halvparten av Europas amfibier blir utryddet innen 2050.
(27. September 2008)

Spis mindre kjøtt, oppfordrer Nobels fredsprisvinner for 2007
Vårt økende kjøttkonsum må begrenses dersom vi ønsker å gjøre en innsats mot klimaendringer, sier Dr Rajendra Pachauri.
(10. September 2008)

Artikler om vegetarisme og miljø i Dagsavisen
Dagsavisen hadde denne helgen to dager på rad artikler om konsekvensene norsk kosthold har for miljøet. På lørdag hadde avisen en reportasje om hvordan man i Sverige vil kutte kjøttforbruket for å redde miljøet. Søndag fulgte Dagsavisen opp med en...
(30. Juli 2007)

Kuer og kjøttspising gir store klima-utslipp
Norske kuers inntak av fôr og utslipp av metangass gir utslipp av klimagasser som tilsvarer halvparten av utslippet fra privatbilder. "Og nordmenns enorme appetitt etter kjøtt gjør det hele verre", skriver TV2.no.- To biffer forurenser like mye som 50 km bilkjøring,...
(19. Juni 2007)

Spis vegetarisk for miljøets skyld!
I et eget miljø-bilag forrige helg hadde den velrommerte avisen The Guardian en oversikt over syv ting man kan gjøre for å spise miljøvennlig. Ikke overraskende anbefalte avisen leserne om å "love å bli en veggis". The Guardian forteller at...
(28. September 2006)

Kjøttspising medvirkende årsak til tørke
Globalt har forbruket av  vann blitt seksdoblet de siste 100 årene, og eksperter spår en ytterligere dobling innen 2050. Allerede før år 2025 kan dette ifølge forskere medføre en ødeleggende, dramatisk tørke flere steder i verden. "En vesentlig årsak er jordbruket, som står...
(30. August 2006)

Grønnsaksproduksjon trues av miljøkrav
Neste år blir de to eneste midlene som stopper mark fra å innvadere kålrota forbudt. Dermed blir den folkekjære rota vanskelig å beskytte, og bransjen skjelver, ifølge Nationen.no. De to aktuelle sprøytemidlene, Gusation og Brilane, er allerede forbudt i Sverige og...
(26. Juli 2006)

Vegetarisk mat - den enkleste måten å spare miljøet!
Den uavhengige danske Instituttet for miljøvurdering (IMV) viser at sunn mat er betydelig bedre for miljøet - og dessuten hele 20% billigere enn annen mat. Kjøtt, og da spesielt oksekjøtt, samt te, kaffe og alkohol belaster miljøet mest, mens kornprodukter,...
(12. Juni 2006)

Vegetarmat er minst miljøskadelig
Den britiske avisen The Observer har mye miljøstoff, bl.a. en spalte der forbrukere kan stille spørsmål. Nylig veiet avisen miljøkonsekvensene av take-away-mat opp mot ferdigmat. Take-away-måltider kom seirende ut, med en vennlig påminnelse om at man som forbruker uansett vil redusere belastningen...
(30. Mars 2006)

En hamburger - eller vann nok til tre tusen bad?
Hilary Benn er en av flere vegetarianere i det britiske parlamentet. Siden 2003 er han i tillegg medlem av Tony Blairs regjering. I februar holdt han en lengre tale om klimaendringer og hva vi kan gjøre for å hemme eller...
(13. Mars 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.