Du er her: Nyheter > Miljø >

I nyhetsbildet: Økologisk mat og miljø

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Mat og miljø

· Lavt klimaavtrykk hos vegetarianere (02.04.13)
· Kjøtt på karbonutslipp-toppen (28.03.12)
· EU: Reduser kjøttforbruket innen 2020? (13.10.11)


Landbruksutvikling

· Soya i nordisk dyrefor koster liv i Argentina (13.04.12)
· EU: Reduser kjøttforbruket innen 2020? (13.10.11)
· Brasils savanner krymper grunnet kjøttkonsum (28.06.11)


Etterspørsel etter økologisk frukt og grønnsaker øker
Folks krav til bedre dyrevelferd er en vikig faktor i forbindelse med at de i større grad enn tidligere velger økologiske produkter.
(01. Desember 2008)

Økobonden - best i klassen
I motsetning til hva mange kanskje ville tro har den norske økobonden både større gardsbruk og langt bedre utdanning enn gjennomsnittet i landbruket. De er også mer opptatt av matkvalitet og faglige utfordringer enn sine konvensjonelle kolleger, skriver Matportalen, som...
(06. Mars 2007)

Økologisk melkekrise på vei
Til tross for økt etterspørsel etter økologiske meieriprodukter, som kommer fra kyr som har bedre livsforhold enn de ikke-økologiske, har produksjonen av økologiske melkekyr gått ned de siste årene. Nationen skriver at Tine nå advarer mot en økologisk melkekrise. Seniorrådgiver Gjermund...
(18. Desember 2006)

Øko-bønder øker inntekten
Tall fra Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning viser at produsenter av øko-melk tjener bedre enn bønder som ikke driver økologisk. Dårlig inntjening har ofte vært brukt som argument mot økologisk landbruk, men produsenter av øko-melk har i snitt hele 12.000 kroner høyere inntekt...
(11. Desember 2006)

Dobling i salget av øko-egg
VG skriver på sin nettside at nordmenn vil spise rundt 600 tonn økologiske egg i år. Det er en dobling fra fjoråret. Salget av øko-egg tilsvarer nå om lag 2% av det norske egg-salget, rundt 10 millioner egg i året. Organisasjonen Debio venter...
(24. November 2006)

Øko-bønder får høyere fortjeneste
VGs nettside har denne uken lagt ut en artikkel om "Nicaraguas økologiske grasrotrevolusjon", som blant annet sikrer øko-bøndene mye høyere inntekt ved økologisk produksjon. 82 landsbyer og 3000 familier er nå med i prosjektet, der Norge er den største bidragsyteren, skriver...
(16. November 2006)

99% av øko-salget vegetarisk hos COOP
Nationens nettside har i dag en artikkel med fokus på at mye økologisk mat i butikkene forblir usolgt - angivelig som oftest på grunn av høyere pris på økologiske varer. Selv om salget av økologiske produkter øker, er det fremdeles...
(22. Oktober 2006)

Økt omsetning av økologisk mat
Kampanjen for å øke salget av økologisk mat den siste tiden virker. Salget har økt med rundt 40 prosent, skriver Nationen. Likevel utgjør ikke økosalget mer enn én prosent av butikkenes totalomsetning, noe som er langt lavere enn i andre...
(19. Oktober 2006)

EU-regulativ utvanner økologisk landbruk
Industrikalk. Syntetiske A-, D- og E-vitaminer i fôret til dyra. Utvidet bruk av konvensjonelt fôr. Dette blir norske regler for økologisk landbruk, når Norge adopterer nye EU-regler på et møte i EØS-komiteen denne uka, ifølge Nationen.no. De reduserte kravene til hva...
(20. September 2006)

Mer omega-3 i økologisk melk!
Tilhengerne av økologiske matvarer får støtte fra en gruppe internasjonale ernæringseksperter, som nå har skrevet et felles brev til helsemyndighetene i England. Forskerne har oppdaget at økologisk melk inneholder flere sunne omega-3 fettsyrer enn vanlig melk, og ber om at dette får...
(18. September 2006)

Økomat på fremmarsj
En ny rapport fra Det internasjonale forbundet for økologiske organisasjoner (IFOAM) viser at etterspørselen etter økologisk mat er økende over store deler av verden. Noe overraskende er Australia, Kina og Argentina de største produsentene av økologiske matvarer, mens Norge havner helt nede...
(16. Mai 2006)

Er økologisk mat verdt prisen?
Mens forbrukere av økologiske matvarer gjerne hevder at giftfri mat er sunnere for kroppen, bestrides dette gjerne av forskere. I en interessant (engelskspråklig) artikkel om emnet i The Guardian's internett-utgave gjennomgås ulike sider ved økologi og helse på en god og...
(29. April 2006)

Sprikende tall om øko-mat
I følge NRK.no økte salget av øko-produkter hos Norgesgruppen med hele 40% i 2005, en tendens som har vart i flere år. Spesielt etterspurt er "økologisk" kjøtt. Nationen melder at salget av økologiske meieriprodukter ble fordoblet det samme året. Samtidig...
(03. April 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.


Rawganik - Rawfood og superfood