200.000 dyr slaktes hver dag - kjøttbransjen jubler

Nortura snakker om en eventyrlig vekst i forbruket av kylling. For at dette eventyret skal bli mulig, må over 100 dyr drepes hvert minutt - døgnet rundt.
 
FLERE NYHETER

På forsiden nå:

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Hestekjøttskandalen økte vegetarsalg (09.04.13)
· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13) 
"Statistikken har talt. I fjor spiste vi 60 millioner kyllinger. En firedobling i løpet av 20 år, samtidig som prisen på kylling nesten er halvert", skriver Aftenposten. Artikkelen er illustrert med bilde av en kyllinggryte, og overskriften "60 millioner ender her."

Den store økningen i antall dyr som selges i butikken for å bli spist innebærer alltid - ved hvert eneste kjøttmåltid - at et dyr må bøte med livet.

Hvor mange dyr spiser vi?
Norsk Vegetarforening har sett på tallene for 2009, da over 71 millioner dyr ble drept for å bli mat i Norge. Eller med andre ord:

74.106.026 dyr slaktes årlig
6.175.502 dyr slaktes hver måned
1.425.115 dyr slaktes hver uke
203.000 dyr slaktes hver dag
8459 dyr slaktes hver time
140 dyr slaktes hvert minutt
2.34 dyr slaktes per sekund

I tillegg kommer dyr kjøpt av nordmenn på handletur i Sverige og andre land, titusenvis av dyr drept under jakt, samt reinsdyr, som ikke er med i statistikken. De reelle tallene for norsk konsum av dyremat er altså høyere enn tallene ovenfor viser.

I sum spiser hver nordmann (som ikke er vegetarianer) over 15 dyr i året. Altså slaktes det mer enn ett dyr for hver person som spiser kjøtt i måneden.

"En eventyrlig vekst"?
- Det har vært en eventyrlig vekst i forbruket av kylling, uttaller kommunikasjonsdirektør i slakterigiganten Nortura, Nina Sundqvist, til Aftenposten. Avisen understreker at realprisen på kylling har sunket med 43% i løpet av de siste 20 årene.

Med andre ord har det blitt langt rimeligere å spise kylling i samme periode som "forbruket" av kyllingkjøtt, altså drap og spising av kyllinger, har blitt firedoblet.

Mengen kyllingkjøtt som inntas som mat øker altså samtidig med at prisen på kjøttet synker markant.

For industrien som lever av å fremstille dyremat anses dette for å være en "eventyrlig" utvikling. Det økte antallet drepte dyr er en trend bransjen ønsker velkommen.

En kylling som skal slaktes lever gjerne kun ca en måned før de ender sitt liv på slakteriet. Tusenvis av dem ender sine liv på veien til slakteriet, dit de transporteres i små bur.

Vegetarianere spiser verken kyllinger eller noen andre dyr. Mange vegetarianere spiser også lite eller ingen egg, slik som veganere. Årsaken er gjerne dyreetiske.

Norsk Vegetarforening håper du vil dele denne saken med venner som ikke kjenner til omfanget av norsk kjøttforbruk, og konsekvensene det har for dyrene som er involvert. Bruk gjerne "del"-funksjonene nedenfor.

Les også:
Vanlige spørsmål om vegetarisme
Fakta om kyllinger og burhøns
Artikkelsamling om vegetar & vegan etikk
Eggfri, vegetarisk påske
Stor oppskriftsamling på mat uten egg


(Av Redaksjonen)

Denne nyhetssaken ble publisert 22. April 2011.
Neste sak om kjøttmat: .


Likte du denne nyhetssaken?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Send tips om saker vi kan dekke · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Nyheter: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


3 Comments

Jeg var også vegetarianer i mange år, men nå er jeg veganer. Overgang til veganisme er det eneste logiske dyre-etisk. Melkeproduksjon produserer tvangsbefruktning av melkekua hvert år, kalven fjernes og blir kalvekjøtt hvis den ikke er av hunkjønn og kan produsere melk - være melkeslave på linje med sin mor - og etter 3-4 år ender alle melkekuer opp i et slakteri når de ikke er "produktive nok". De nyeste tallene viser også at bare 10% av foret kuene får kommer fra beiting ute. Ergo, 90% av tiden tilbringer kua på betong, stående, liggende og drøvtyggende for å produsere melk. Kalven savnes med rauting i timevis / dagevis. Kalven fjernes altså fra sin trygge mor og stues sammen med andre kalver for transport til slakting hvis det er en han-kalv. Jeg spiser hverken kjøtt eller egg, og drikker heller ikke melk - eller spiser produkter med melk: sjokolade, is, ost osv. Jeg vil ikke være en del av, og heller ikke oppmuntre, den lidelsen som foregår. Dyrene (i landbruk, underholdning, akvarier, jakt, oppdrett og bruk) er vår tids slaver og sanne martyrer. Ta skrittet videre fra å være "sitte-på-gjerdet"-vegetarianer til å bli etisk veganer!Dyrene har alt å vinne på det.

Er sååå riktig det du skriver! Vil bare tillegge at gevinsten er fantastisk også er for personlig helse og velvære og for vår felles klode!!

Vårt forbruk av kjøtt, hvordan vi lar dyrene få leve sine liv på betong i jern panser og på spaltegulv..hvordan de blir kunstig inseminert ÅRLIG...hvordan okser står INNE på bås HELE livet, hvordan lammene skilles fra sine mødre, stuet inn i Nortura sine biler står de tett i tett UTEN vann .... på lang kjøre vei , inn i slakteriet hvor INGEN bryr seg pm deres angst og gråt , for å bli lamme steker....HVORDAN ORKER VI å spise alle denne fortvilelsen ? Denne lidelsen? NÅR skal vi våkne og innse at dyr er IKKE til for vår mat, eller fornøyelse eller til testing for all verdens kosmetikk..NÅR skal forbrytelsene mot dyrene opphøre?
..Dyr er til for seg selv og fortjener at de får leve sine liv slik de er skapt for. Og det er VÅR oppgave, VÅR PLIKT å tilse at det er slik det skal være slik vår skaper mente det skulle !
Naturen er vårt hjem, og dyrene våre søsken...slik er det. AMEN.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.