Du er her: Nyheter > Kjøtt & dyr > Matskandaler >

Mega-gårder er dårlige nyheter for helsen

Forskere advarer mot etablering av veldig store gårder for masseproduksjon av kjøtt. Svekket motstandskraft mot antibiotika er en direkte konsekvens av denne driftsformen.




 
FLERE NYHETER

På forsiden nå:

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Hestekjøttskandalen økte vegetarsalg (09.04.13)
· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13)



 
Selv om det i Norge foreløpig ikke er aktuelt å tillate såkalte 'mega-gårder, ' er flere av våre naboland involvert i en til tider intensiv debatt om hvilke risikoer det vil ha dersom man tillater denne formen for gårdsdrift, der målet er å kunne produsere meste mulig billig kjøtt per kvadratmeter produksjonslokale på en måte som er ekstremt krevende for dyrene.

Nylig ble det publisert en bok om intensiv oppdrett av dyr og trusselen dette medfører i forhold til å skape en ny global sykdomspandemi. Boken 'Viral storm: Begynnelsen på en ny pandemisk tidsalder,' skrevet av Nathan Wolfe, slår fast at vår moderne livsstil har gjort oss mer utsatte for en global pandemi enn noengang tidligere.

Den nære kontakten mellom intensivt oppdrettede dyr og mennesker, som igjen får de slaktede dyrene spredt over hele verden i et veldig raskt tempo øker risikoen for at alvorlige sykdommer som H5N1 og H1N1 sprer seg over store geografiske områder i løpet av en kort periode.

Til The Ecologist sier Wolfe at de trange og skitne forholdene på store gårder medvirker til at dyrene blir resistente mot antibiotika, noe som igjen gjør at det blir stadig vanskeligere å behandle både mennesker og dyr.


(Av Thomas Hamre)

Denne nyhetssaken ble publisert 30. November 2011.
Neste sak om matskandaler: Oljefondet satser milliarder på McDonalds.


Likte du denne nyhetssaken?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Send tips om saker vi kan dekke · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Nyheter: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
Rawganik - Rawfood og superfood
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.