Du er her: Nyheter > Kjøttproduksjon og husdyrhold >

I nyhetsbildet: Matskandaler

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Melk og kyr

· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Mangel på kumelk - veganalternativer finnes! (27.09.07)
· Kumelk sunnere enn soyamelk etter trening? (13.08.07)


Egg og kylling

· Gir egg økt risiko for kreft? (26.10.11)
· Høner viser medfølelse (26.04.11)
· Frivillig boikott av burhøns i England (02.03.09)


Andre husdyr

· Global kjøttproduksjon nærmer seg 300 millioner tonn (23.01.12)
· Nyttige fakta om geitehold fra Dyrevernalliansen (03.08.07)
· Salg av kalkunkjøtt øker (02.01.07)


Mer om kjøttmat

· Kjøttkonsumet øker tross advarsler (18.02.13)
· Lavkarbo-studier sponset av kjøttlobbyen (21.09.11)
· Kraftig øknining i nordmenns kjøttforbruk (18.05.10)


Mega-gårder er dårlige nyheter for helsen
Forskere advarer mot etablering av veldig store gårder for masseproduksjon av kjøtt. Svekket motstandskraft mot antibiotika er en direkte konsekvens av denne driftsformen.
(30. November 2011)

Oljefondet satser milliarder på McDonalds
Alle nordmenn har i minst 700 kroner i aksjer fra McDonalds, Burger King, KFC og Pizza Hut.
(29. Mars 2010)

Hvor sunne er egentlig omega-3-produkter?
Åreforkalking, kreft, og leddgikt er mulige konsekvenser av å spise fiskeoljer med harsknede fettsyrer.
(18. Februar 2010)

Oljefondet har blitt Norges største svineprodusent
Fondet eier aksjer for 682 millioner kroner i den amerikanske svineprodusenten Smithfield Foods, der grisene blir utsatt for regelmessige amputasjoner uten bedøvelse og holdes innesperret i store fabrikkfarmer.
(15. Februar 2010)

Avføring i fårikålkjøtt førte til sykehusopphold
NRK Sogn og Fjordane melder om en kunde som ble innlagt på sykehus etter å ha kjøpt en pakke med lammekjøtt produsert av Gilde. Lammekjøttet inneholdt lamme-avføring, og en representant for Gilde beklager uhellet.Nylig fortalte VG om sylte produsert av...
(11. Januar 2007)

E.coli-smitte via grønnsaker i USA
E.coli er en tarm-bakterie fra dyr som både kan forekomme i kjøttvarer og i grønnsaker. I vår fikk E.coli-smitte fra kjøttmat mye oppmerksomhet. I USA har det denne høsten vært tre separate E.coli-saker der smitten har kommet fra henholdsvis løk, tomater og spinat,...
(22. Desember 2006)

Prior bekrefter salg av bakterieinfisert kylling
Campylobacter er ifølge Stavanger Aftenblad den vanligste årsaken til alvorlig mage- og tarminfeksjon, både i Norge og mange andre land. Symptomene ved campylobacteriose kan i mange tilfeller sammenliknes med salmonella. En av de viktigste smittekildene er trolig ferskt kyllingkjøtt, skriver...
(16. November 2006)

Spekepølseproduksjonen opp til vurdering
Mattilsynet ber ifølge en pressemelding gjengitt på Matportalen.no Vitenskapskomiteen for mattrygghetom å vurdere forholdene rundt produksjon og konsum av spekepølse med råvare av sau og lam. Hensikten er å sikre Mattilsynet best mulig bakgrunnskunnskap for valg at eventuelle fremtidige tiltak for...
(07. Juli 2006)

E.coli-smitten har flere kilder
Nationen.no har i dag en lengre, informativ artikkel om forskjellige sider ved E.coli-saken. Her kan du blant annet lese at det ikke bare er "fanatikere" som mener at slakteriene må bli bedre på hygiene - dette kravet fremmes nemlig også av...
(27. Juni 2006)

E-coli-kilden funnet - mer i vente?
Mattilsynet vil ifølge NRK.no mandag holde en pressekonferanse der de vil informere om kilden til E-coli-bakterien, som nå er sporet ned til besetningsnivå, altså til en eller flere gårder. Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet sier til Adresseavisa at man...
(24. Juni 2006)

Mann døde av salmonella
NRK Hordaland skriver at Folkehelseinstituttet nå har bekreftet at en mann i 50-årene døde av en farlig variant av salmonella-viruset. Kilden til viruset er ifølge Folkehelseinstituttet salami av merket First Price....
(19. Juni 2006)

Hygienekontroll truet av svikt i kjøtt- og fiskeindustrien
NRK Dagsnytt meldte fredag morgen at Mattilsynet nå advarer om at de kan bli nødt til å redusere sitt tilsyn med hygienen i butikker og restauranter. Årsaken er de store utgiftene i forbindelse med E.coli-saken, fugleinfluensaen og tilsyn med lakseindustrien....
(11. Juni 2006)

Nok et mulig salmonella-dødsfall
En mann fra Hordaland som nylig døde, kan ha vært smittet av salmonella. Folkehelseinstituttet har ikke bekreftet at mannen døde av salmonellasmitte, men mistenker at det er tilfellet, skriver VG.no. VG forteller også at Folkehelseinstituttet har fastslått at det er...
(10. Juni 2006)

E-coli-saken har kostet minst 90 millioner
Gilde Norsk Kjøtt anslår sine kostnadene knyttet til E.coli-skandalen til 90 mill.kr. i årets fire første måneder. Samtidig fikk konsernet omsetningen sin økt med 4.4% i samme periode, melder Nationen. Gilde måtte trekke tilbake 175 tonn kjøttprodukter i forbindelse med E.coli-saken....
(06. Juni 2006)

36 smittet av salmonella - salami smittekilden?
36 personer over store deler av landet er hittil smittet av en hissig salmonella-variant. En eldre mann i Buskerud er allerede død etter å ha blitt smittet. Dagbladet.no skriver idag at Mattilsynet sjekket ut First Price dansk salami som en...
(03. Juni 2006)

Nok et parti E.coli-kjøtt i butikkene
Gilde kaller idag ifølge Aftenposten tilbake 700 kilo lammestek etter at det er funnet E.coli 0103 i et uåpnet vakuumpakket produkt solgt i Trøndelag og nordover. Dette skjer samme dag som selskapet tilbyr erstatning til de 16 barna som ble...
(19. Mai 2006)

Statsråd vurderer Gilde-boikott
Etter at nye skandaler rundt Gilde har dukket opp denne uken, truer forbrukerminister Karita Bekkemellem ifølge VG.no Gilde med at forbrukerboikott er en mulighet hvis Gilde ikke skjerper sine rutiner. Selvsagt nevner hun ikke vegetariske alternativer (eller det faktum at 100.000 vegetariske...
(30. April 2006)

E.coli i heste- og sauekjøtt
Etter at mistanken om E.coli-smitte kom i medienes søkelys i februar er det nå funnet E.coli-smitte både i hestekjøtt og sauekjøtt. Samtidig har tre av fire forbrukere fremdeles tillit til kjøttbransjen....
(25. April 2006)

Artikkelsamling om E.coli
Siden det har vært bred omtale av E.coli-smitten i media de siste ukene har vi ikke dekket disse sakene fortløpende. Her kommer et utvalg gode artikler om E.coli-smitten fra de siste to ukene:Hva er E.coli, og hvordan smitter det?(Fagfolk svarer...
(19. Mars 2006)

4 åring død som følge av E.coli smitte
I dag ble det første dødsfallet som følge av E.coli rapportert, en 4 år gammel gutt døde i går på Ullevål universitetssykehus i Oslo av akutt nyresvikt. Gutten har blitt smittet like før partiet med mistenkt kjøttedeig fra Gilde ble trukket fra markedet....
(10. Mars 2006)

Gilde-kjøttdeig førte til nyresvikt - Mattilsynet sjekker ikke kjøttvarer for E.coli-bakterier
Gilde trekker nå tilbake over 50 tonn kjøttdeig etter at minst seks barn har fått nyresvikt på grunn av smitte fra E.coli-bakterier, også kjent som hamburgersyken. Nationen melder at smittekilden antakelig er tarmbakterier fra en storfebesetning i Hedmark eller Oppland....
(25. Februar 2006)

Mattilsynet advarer - sylte drepte to
Denne vinteren er minst ti smittet og to drept av den hissige bakterien som har ført til mage- og tarminfeksjoner i Vestfold og Østfold. Mattilsynet advarer nå mot sylte-produkter, som altså har ført til to dødsfall. (Kilde: http://www.aftenposten.no/helse/article1220365.ece )...
(21. Februar 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.