Du er her: Nyheter > Kjøttproduksjon og husdyrhold >

I nyhetsbildet: Problemstillinger rundt kjøttmat

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Melk og kyr

· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Mangel på kumelk - veganalternativer finnes! (27.09.07)
· Kumelk sunnere enn soyamelk etter trening? (13.08.07)


Egg og kylling

· Gir egg økt risiko for kreft? (26.10.11)
· Høner viser medfølelse (26.04.11)
· Frivillig boikott av burhøns i England (02.03.09)


Andre husdyr

· Global kjøttproduksjon nærmer seg 300 millioner tonn (23.01.12)
· Nyttige fakta om geitehold fra Dyrevernalliansen (03.08.07)
· Salg av kalkunkjøtt øker (02.01.07)


Matskandaler

· Mega-gårder er dårlige nyheter for helsen (30.11.11)
· Oljefondet satser milliarder på McDonalds (29.03.10)
· Hvor sunne er egentlig omega-3-produkter? (18.02.10)


Kjøttkonsumet øker tross advarsler
Helsedirektoratet melder at nordmenn spiser mer kjøtt nå enn før, mens fiskekonsumet har gått ned.
(18. Februar 2013)

Lavkarbo-studier sponset av kjøttlobbyen
I en ny bok hevder svenske journalister at de populære lavkarbo-diettene er basert på forskning finansiert av den amerikanske kjøttindustrien.
(21. September 2011)

Kraftig øknining i nordmenns kjøttforbruk
Samtidig som vegetarismen er på fremarsj, spiser resten av det norske folk mer kjøtt enn noensinne.
(18. Mai 2010)

Mattilsynet: Alle kjøttbutikkene solgte ulovlig kjøtt
Mattilsynet i Oslo sjekket i juni kjøttbutikker på Oslos østkant. Målet var å undersøke om butikkene solgte ulovlig kjøtt og kjøtt som manglet informasjon om opprinnelse, skriver NRK.no.Alle de sju butikkene som ble kontrollert hadde kjøtt som ikke var merket, og en...
(09. Juli 2007)

Dårlig renhold hos hver tredje McDonalds
En serie inspeksjoner Mattilsynet har foretatt hos ulike McDonalds i Norge har avdekket uregelmessigheter hos hele 21 McDonalds-spisesteder. Tilsynet fant blant annet skitt, mugg og sopp hos enkelte av restrautantene, og i følge VG.no har Mattilsynet mistanke om at personer har blitt matforgiftet hos...
(15. September 2006)

USA: kjøttmat skal sprayes for å motvirke hundrevis av dødsfall
Amerikanske matprodusenter får spraye mat med en miks av forskjellige virus for å ta livet av skadelige listeria-bakterier. Fra 1995 til 2004 ble det registrert 168 tilfeller av listeriose i Norge hos Folkehelseinstituttet. 28 av disse døde som følge av sykdommen. I...
(31. August 2006)

Butikk som ville selge ti år gammelt kjøtt ble stengt
I en dagligvarebutikk i det lille nordnorske tettstedet Bugøynes oppdaget Mattilsynet nylig ti år gammelt kjøtt i en frysedisk. Da NRK besøkte butikken fant journalister også en frossen svineribbe som hadde utgått på dato for mer enn et år siden. Butikken...
(22. August 2006)

Dyrelik dumpet i containere
Mattilsynet aksjonerte i gåt mot en nedlagt beinmelsfabrikk på Romerike, etter at naboer  har rapportert om kraftig stank fra eiendommen. Utenfor fabrikken fant tilsynet rekker av containere fulle av råtne dyrekadaver, delvis oppspist av mark og rotter, skriver Dagbladet. Benmel brukes til å fremstille gelatin, et ikke-vegetarisk stoff som...
(28. Juli 2006)

Mistanke om mulig import av fjørfe med fugleinfluensa
Norske myndigheter fikk denne uken melding fra Danmark om at det kan ha foregått ulovlig salg av fjørfe til Norge fra en besetning som fikk bekreftet lavpatogen fugleinfluensa (LPAI H5) i begynnelsen av juli. Videre informasjon om denne saken finnes på Mattilsynets...
(20. Juli 2006)

Mer døde dyr på grillen
Nationen forteller i dag om en økning i salget av grillprodukter laget av slaktede dyrekropper. Spesielt lammekjøtt har vært en mangelvare etter E.coli-skandalen. I dag starter slaktesesongen for lam, noe som vil sikre tilgangen av lammekjøtt på markedet....
(17. Juli 2006)

Billigere kjøtt i Norge?
De såkalte G20-landene har presentert et forslag om kraftige reduksjoner i de maksimale tollsatsene medlemslandene kan fastsette for å beskytte seg mot import av billige varer. Nationen skriver at det nye forslaget kan innebære svært mye billigere kjøtt- og meierivarer i Norge,...
(17. Juni 2006)

Frosk i salat fra Burger King
En kunde hos en nederlandsk Burger King-avdeling fikk sjokk da hun oppdaget en levende, svart frosk i en salat. Burger King bekrefter ifølge Nettavisen hendelsen....
(12. Juni 2006)

Salmonella funnet i salami
Mattilsynet legger ned omsetningsforbud mot First Price-salami etter funn av salmonella i uåpnede pakker, skriver Aftenposten.no. Sammenlagt har opptil fire personer dødd i Norge grunnet smittestoffer funnet i kjøttmat i årets fem første måneder....
(04. Juni 2006)

Gammelt kjøtt selges som nytt i Sverige
Sveriges Televisions program Vestnytt har nylig avdekket at en rekke butikker pakker om gammelt kjøtt for å kunne selge det som "nyprodusert" vare. Ifølge ansatte i bransjen er denne praksisen svært utbredt, og selv råtnende, grønnfarget kjøtt blir solgt på...
(01. Juni 2006)

"Spekulativ" film om norsk kjøttindustri stoppes
Det norske produksjonsselskapet Incacola Productions har laget en dokumentar om forhold i norsk kjøttindustri, der det ifølge Nationen blant annet dokumenteres at norske griser mates med grisekjøtt. Dokumentaren var tidligere planlagt vist både på TV2 og NRK, men er nå...
(30. Mai 2006)

Larve, plasthette og sauebæsj i kjøttmat
I april ble det, som vi tidligere har skrevet oppdaget sauemøkk i lammestek. Oppmerksomme lesere av Nettavisen har påpekt at dette ikke er første gang uhumskheter oppdages i norske kjøttprodukter: I september ifjor fant en mor larve i kjøttmat fra...
(29. Mai 2006)

Mindre "harry-handel" med kjøtt
Markedsanalyse-selskapet GfK har ifølge Nationen utarbeidet en rapport for Gilde som viser at kjøttspisende nordmenns handel av kjøttvarer utenlands har blitt noe redusert de siste to årene. En rask beregning fra Norsk Vegetarforening viser allikevel at nordmenns kjøtt-import krever i størrelsesorden...
(22. Mai 2006)

16 millioner pølser går med den 17 mai
Gilde opplyser at nordmenn setter til livs 16 millioner pølser på 17. mai - noe som tilsvarer godt over 10.000 dyr, eller ti ganger så mye som et gjennomsnittlig dagsforbruk. I den forbindelsen har Norsk Vegetarforening sendt ut en pressemelding der vi...
(17. Mai 2006)

Gilde anmeldt - og kritisert
I jakten på kilden til E.coli-smitten har Mattilsynet avdekket sviktende hygieniske forhold og renhold ved fire av Gildes slakterier. Ifølge NRK.no er ikke forholdene svært alvorlige, men allikevel karakterisert som skuffende av Mattilsynet på grunn av usikkerheten rundt E.coli-smitten i det aktuelle tidsrommet....
(12. Mai 2006)

Sauemøkk i lammestek "ufarlig"
De fleste nett-avisene meldte fredag at en familie på østlandet fant saue-avføring inne i en lammestek levert av Gilde. Selskapet varsler en gjennomgang av sine rutiner. Som en kompensasjon for uhellet ønsket de å gi familien gratis kjøtt-produkter, noe som...
(30. April 2006)

Enda flere Gilde-produkter med potensiell smitte
Etter at Gilde trakk tilbake salami med potensiell E.coli-smitte onsdag, måtte selskapet igår innrømme det de kalte nok en "utilgivelig" feil, idet ytterligere tre kjøtt-produkter som potensielt kunne inneholde farlige bakterier ble trukket fra markedet. Ifølge NRK mener helseminister Sylvia Brustad den...
(28. April 2006)

For høy produksjon av kjøttvarer i Norge
Norske produsenter sitter ifølge Gilde på store lagere av usolgt okse- og svinekjøtt. Årsaken til de store mengdene usolgt kjøtt er ifølge Nationen både import av kjøttvarer, overproduksjon (spesielt av svinekjøtt) og redusert salg av enkelte kjøttvarer pga. E.coli-saken....
(27. April 2006)

E.coli-mistenkt salami på markedet
Etter de mange oppslagene om E-coli-smittede matvarer i norske butikker de siste ukene slår Gilde nå selv alarm om at flere hundre kilo salami som potensielt kan inneholde E-coli-bakterier ved en feil har blitt sendt ut på markedet. Gilde kaller...
(27. April 2006)

Gilde i motvind
I følge en undersøkelse i VG rynker fem av ti forbrukere på nesa når de ser Gilde-produkter etter matskandalen. Markedsføringsmessig kan kjøttdeig-saken ha kostet Gilde flere titalls millioner kroner, melder Dagbladet i dag. Aftenposten har tidligere skrevet at Gildes konsernsjef selv hevder E.coli-saken...
(29. Mars 2006)

8500 storfe til slakteriet fulle av møkk
8510 storfe levert til norske slakterier var i fjor så fulle av møkk at bonden ikke fikk full betaling for dyret. Mattilsynet mener det er et altfor høyt tall. Det skilles mellom dyr som er tydelig forurenset med møkk på...
(24. Mars 2006)

700.000 dyr "kasseres" av kjøttnæringen
Samtlige store norske aviser gjengir idag informasjon om at hele 700.000 dyr ifjor ble kassert av kjøtt-næringen. Infeksjoner, avmagring, betennelser og dårlig dyretransport er blant problemene landbruket sliter med. Dette forårsaker igjen fysiske og psykiske lidelser hos husdyr, noe som fører til...
(24. Mars 2006)

Gasskamrene klare for norsk landbruk
Som vi tidligere har meldt har myndighetene kjøpt inn tre gasskamre til å avlive opptil 5000 fjærkre om gangen. Disse skal brukes dersom fugleinfluensaen kommer til norske gårdsbruk. NRK Hedmark og Oppland skriver på sine nettsider at ett av gasskamrene...
(23. Mars 2006)

Kugalskap fører til dyrere kjøtt
Etter at kugalskap nå er oppdaget i Sverige, antyder fagfolk ifølge Nationen at mellom 17 og 100 norske kyr kan bære smitten. NRK.no skriver at det svenske tilfellet av kugalskap føre til høyere utgifter både for kjøttprodusenter og forbrukerne - eller kjøtt-spiserne, for å være...
(06. Mars 2006)

Jakter etter bakterie - advarer mot kjøttmat
Etter at seks barn antakelig er smittet av E.coli-bakterier arbeider Mattilsynet nå med å finne smittekilden.  - Vi har aldri hatt et så stort utbrudd som dette i Norge tidligere. Dette er svært alvorlig, sier overlege Hans Blystad ved Folkeinstituttet ifølge NRK.no. Folkehelseinstituttet...
(23. Februar 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.