Du er her: Nyheter > Helse > Næringskilder og helse >

Sykdom forårsakes oftest av kjøtt

Animalske matvarer står for 90% av matbårne sykdomsutbrudd. Bare 10% kommer fra plantemat.




 
FLERE NYHETER

På forsiden nå:

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Hestekjøttskandalen økte vegetarsalg (09.04.13)
· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13)



 
Flere tusen nordmenn blir hvert år syke av bakterier i mat, og da spesielt ikke-vegetariske matvarer. Noen av de vanligste smitteårsakene er smitte fra dyr eller infisert kjøtt.

Storfekjøtt, melkeprodukter og fisk var de kildene som var rapportert å være smittekilde for flest utbrudd i Norge i 2011.

EUs mattryghetsorgan EFSA har nylig gjort en risikovurdering av ikke-animalsk mat, og rangert disse etter risiko for smitte. På topp ligger kombinasjonen av bakterien Salmonella og rå salat og andre bladgrønnsaker. På den neste plassen følger Salmonella og stilk- og løkvekster, Salmonella og tomater, Salmonella og meloner, og E. coli og friske bønner, belgfrukter og korn.

Alikevel er det desidert høyest risiko forbundet ved å spise kjøtt og andre animalske matvarer, og ikke plantemat. Dette fremkommer av en melding hos Regjeringen.no, som presiserer at 9 av 10 tilfeller av sykdommer fra matbårne mikroorganismer er forårsaket av ikke-vegetabilsk mat.


(Av Marte Bergseng)

Denne nyhetssaken ble publisert 17. Januar 2013.
Neste sak om helseaspekter ved enkeltprodukter: Grapefruktjuice forsterker effekten av kreftmedisin.


Likte du denne nyhetssaken?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Send tips om saker vi kan dekke · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Nyheter: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.