Du er her: Nyheter > Helse >

I nyhetsbildet: Helseaspekter ved næringsmidler

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Fordeler ved vegetarkost

· 32% mindre hjertesykdom hos vegetarianere (31.01.13)
· Lykkeligere med vegetarmat? (20.09.12)
· Vegetarkost gunstig for nyrepasienter (26.08.11)


Kjøtt & helse

· Ny sammenheng mellom nyrekreft og kjøttspising (26.04.12)
· Helsedirektoratet: - Fornuftig å spise mindre kjøtt (10.04.12)
· Selv en pølse daglig øker kreftfaren markant (13.03.12)


Andre helsenyheter

· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Kokt mat viktig for vår evolusjon (07.02.12)
· For lite frukt og grønt identifisert som kreftårsak (15.12.11)


Mye frukt og grønt gjør deg glad
En ny studie utført på New Zealand viser at et kosthold rikt på vegetabilsk mat kan hjelpe på humøret.
(05. April 2013)

Sykdom forårsakes oftest av kjøtt
Animalske matvarer står for 90% av matbårne sykdomsutbrudd. Bare 10% kommer fra plantemat.
(17. Januar 2013)

Grapefruktjuice forsterker effekten av kreftmedisin
Pasienter som gjennomgår ulike medisinske behandlinger får ofte høre at de må begrense inntaket av grapefrukt mens de blir behandlet. Men for enkelte kreftpasienter har grapefrukt en positiv forsterkende effekt av medisinen.
(03. Oktober 2012)

Frukt og grønt gir huden sunn glød
I Skotland fulgte forskere mennesker for å se om kostholdet deres påvirket hudfargen. Konklusjonen var at selv små mengder frukt og grønt kan gi en mer attraktiv hudfarge.
(30. Mai 2012)

Studie knytter høyt melkekonsum til prostatakreft
Eldre islandske menn som husker at de drakk mye melk i tenårene har tre ganger så sannsynlighet for å utvikle prostatakreft enn de som drakk moderat med melk.
(03. April 2012)

Fiber og fullkorn beskytter mot tarmkreft
Forskere ved Imperial College London oppdaget at for hvert tiende gram med fiber folk spiste daglig var det tilsvarende ti prosent mindre sjanse for å utvikle tarmkreft.
(20. Desember 2011)

Frukt og grønt kan motvirke negative gener for hjertesykdommer
En spesielt god nyhet for alle som har økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer fordi de er arvelig belastet.
(09. Desember 2011)

Gir egg økt risiko for kreft?
Tre egg i uken kan øke riskikoen for prostatakreft betydelig , konkluderer ny forskning fra USA.
(26. Oktober 2011)

Studie: Velg rapsolje fremfor meierifett
Ny forskning gjort ved Uppsala universitet viser at kvaliteten på fettet har stor betydning for høyt kolesterol og hyperlipidemi.
(06. Oktober 2011)

Brokkoli med sterkt krydder forsvarer mot kreft
Et nytt studie slår fast at når for eksempel sennep og pepperrot tilsettes brokkoli vil kroppens forsvar mot kreftceller styrkes.
(29. September 2011)

Nøtter kan senke kolesterol
Et forskerteam ved Loma Linda University i USA mener at nøtter kan forhindre at kolesterol blir tatt opp av kroppen.
(06. August 2010)

15 studier om soya og helse - konklusjoner
Forskningssenter presenterer nå et sammendrag av mange års forskning på helseaspekter ved å spise soya.
(29. April 2010)

Tilsetningsstoffet E-120 er laget av lus
E-120, også kjent som karmin, er mye brukt i mat og kosmetikk, men ikke alle vet hva det er laget av.
(03. November 2009)

Kreftfremkallende stoff utbredt i fastfoodkylling
Et nylig publisert studie viser at alle kyllingprodukter fra bl.a. McDonalds og Burger King inneholder et stoff som er sterkt kreftfremkallende hos mennesker.
(26. November 2008)

Brokkoli - også sunt for lungene?
Et stoff som finnes i brokkoli ser i følge ny forskning ut til å begrense skadene som fører til alvorlige lungesykdommer.
(15. September 2008)

Løk reduserer sjansen for hjertesykdom
En ny britisk studie viser at det å spise mat som er rik på flavoner, slik som løk, kan minske sjansen for å utvikle hjertesykdommer.
(05. November 2007)

Fargestoff i bær bekjemper kreft
Fargestoffene som gir enkelte bær en svært mørk farge kan vise seg å være svært viktige i bekjempelsen av tykktarmkreft.
(22. August 2007)

Derfor bør du spise hvitløk
Hvitløk lukter ikke bare sterkt - den er også en av de eldste og mest velkjente medisinplantene vi har. Og stadig oppdages det nye fordeler ved hvitløk.
(08. August 2007)

Tomat og brokkoli mot prostatakreft
En ny undersøkelse - som er basert på dyreforsøk - tyder på at tomater og brokkoli kan hemme utvikling av prostatakreft. Særlig hvis du spiser de to grønnsakene sammen, noe som ifølge Forskning.no gir en ekstra, forsterkende effekt....
(18. Januar 2007)

Olivenolje "kan motvikre kreft"
Relativt høy bruk av olivenolje kan man i følge en ny studie beskytte mot celleskader, og dermed kreft, ifølge en ny vitenskapelig undersøkelse.Undersøkelsen omfatter 182 menn fra forskjellige områder i Europa, og forskere mener ifølge BBC at den kan vise hvorfor...
(23. Desember 2006)

Løk motvirker kreft
Med en mellomstor løk om dagen synker risikoen for ni krefttyper med mellom 25 og 80 prosent. Hvitløk har nesten samme effekt, melder VG.no.Løk reduserer blant annet risikoen for brystkreft, livmorkreft, magekreft, prostatakreft og endetarmskreft. Den sveitsisk-italienske undersøkelsen omfatter 10.000 kreftrammede personer som...
(22. Desember 2006)

Frukt og grønt gir økt fruktbarhet
En amerikansk studie omtalt hos PCRM.org viser at frukt og grønnsaker kan øke menns fruktbarhet. Forskere ved Rochester-universitetet sammenliknet inntaket av antioksidanter hos ti fruktbare og 48 ufruktbare menn. Blant de ufruktbare mennene var det dobbelt så mange som hadde...
(21. Desember 2006)

Solsikker ikke egnet som snacks?
I likhet med dyr, trekker også enkelte planter til seg giftstoffer som kan være skadelig for mennesker. Mattilsynet har nå foretatt en kartlegging av tungmetaller i enkelte næringsmidler, som blant annet viste at 90% av solsikkekjernene inneholdt kadmium.Ifølge Mattilsynets nettsider er...
(19. Desember 2006)

Valnøtter gjør godt for blodårene
En ny studie trykket i American Journal of Cardiology viser at man ved å tilsette valnøtter til et måltid med mye fett reduserer utvikling av negative forandringer i blodårene. Også olivenolje har en liknende, men noe svakere effekt. Valnøtter er en sunn, vegetabilsk kilde...
(13. Desember 2006)

Positivt om soya-protein i norsk studie
Oddrun Anita Gudbrandsen, som nettopp har avlagt doktorgraden ved Universitetet i Bergen, har forsket på fett og proteiner i kostholdet. Mens det ofte blir fremhevet at protein er viktig for et sunt kosthold, snakkes det sjelden om hva slags protein...
(13. November 2006)

Vegetabilsk fett bra for hjertet
Et mangeårig forskningsprosjekt ved Harvard-universitetet viser at de som hovedsakelig fikk i seg vegetabilsk fett og proteiner, hadde en redusert sjans for å utvikle hjerte- og karsykdommer i forhold til dem som hovedsakelig fikk i seg fett og proteiner fra kjøttmat. Studien...
(11. November 2006)

Grønnsaker hindrer aldring i hjernen
Ny forskning viser at personer som er 65 år eller eldre og som spiser mye grønnsaker, får en langsommere utvikling av aldersrelaterte plager som nedsatt mental funksjon. Dette skriver VG på sine nettsider.Den mentale tilbakegangen gikk hele 40 prosent saktere hos den gruppen som...
(06. November 2006)

Rotfrukter halverer risiko for mage-kreft
Ny svensk forskning viser at sjansen for å utvikle magekreft reduseres med 57% hos de som spiser rotfrukter hver uke. Til sammenlikning senker inntak av frukt minst tre ganger i uken risikoen for magekreft med 46%. Mer om denne nye forskningsrapporten...
(03. November 2006)

Stekt kjøtt kan øke risikoen for tarmkreft
Dersom du spiser stekt kjøtt, kan det øke risikoen for å få tarmkreft. Det kommer fram i en ny doktorgradsavhandling som biolog og forsker Linda Møllersen har gjennomført, skriver Dagsavisen.no. Møllersens arbeid, som er er basert på dyreforsøk, viser at dess mer...
(15. September 2006)

Frukt-juice motvirker alzheimer
En ny amerikansk undersøkelse viser at hyppig inntak av frukt- og grønnsaksjuicer reduserer risikoen for alzheimer "betraktelig". 2000 eldre ble fulgt opp over ti år, og resultatet var overraskende: de i testpanelet som drakk juice tre ganger i uken eller...
(13. September 2006)

Like mye omega-3 i blåbær som i laks
Det er ikke bare fet fisk som inneholder mye omega-3-fettsyrer: også raps- og olivenolje samt ville bær er en god kilde til omega-3. Spesielt blåbær er svært rikt på omega-3-fettsyrer. Målt i kalorier inneholder blåbær faktisk like mye omega-3 som fisk. Bær inneholder mer...
(12. September 2006)

Importerte urter kan være smittebærere
Det er ikke bare kjøttmat som kan bære på farlig smitte: i Sverige er flere personer smittet av Salmonella fra limeblader importert fra Thailand. Norske forbrukere bør også være oppmerksomme på smittefaren knyttet til importerte urter, skriver Matportalen. Mattilsynet oppdaget i fjor...
(01. September 2006)

Kjøttmat øker kreftfaren
Svenske forskere har sammenstilt flere studier som ser på sammenhengen mellom inntak av behandlede kjøttvarer og magekreft. Resultatet er publisert i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute. Svaret forskerne har kommet fram til er både klart og nedslående for kjøttspisere: bacon, pølser, salami og...
(25. August 2006)

Vegetabilsk matolje - en viktig kilde til omega3!
Nordmenn bruker stadig mer olje i matlagingen. Likevel konsumerer vi i Norge bare om lag en liter olje per person per år, mens i Italia er forbruket på om lag sju liter. Her i landet har vi tradisjonelt spist animalske fettprodukter,...
(10. August 2006)

Vegetarmat for hjertet
Kan du gjøre noe for å holde hjertet og blodomløpet i form? - Spis mer grønnsaker, er svaret til amerikanske forskere ifølge VG.no. Undersøkelsen VG refererer til har også tidligere vært omtalt her på Norsk Vegetarforenings nyhetsside....
(17. Juli 2006)

Lite giftstoffer i vegetabilsk mat
Det er fortsatt trygt å spise frukt og grønnsaker i Norge, viser resultater fra Mattilsynets kontroll- og overvåkingsprogram for rester av plantevernmidler i 2005. Bortsett fra i tre vareprøver med grønne bønner fra Thailand, ble det ikke funnet plantevernmiddelrester som...
(12. Juli 2006)

Chili - nå også mot leddgikt?
Forskere ved King's College i London undersøker nå om de varmegivende effektene til chili-pepper kan virke hemmende på smertene leddgikt medfører. Det er spesielt virkningene til stoffet capsaicin som forskerne er interessert i, skriver BBC's nettside. En annen undersøkelse som vi tidligere...
(05. Juli 2006)

Melk - bedre enn sitt rykte?
Helseaspektet ved melkedrikking er fortsatt omdiskutert med temmelig bastante meninger på begge sider. I begynnelsen av juni skrev vi om en engelsk avisskribent som tok for seg både positive og mindre positive sider ved melkedrikking. Nå kan du lese et motinnlegg fra en representant...
(26. Juni 2006)

Grønnsaker bra for blodårene
I følge BBC's nettside viser ny forskning at mus som ble fôret med broccoli, grønne bønner, mais, erter og gulerøtter hadde 38% lavere forekomst av fettoppsamling i blodårene. Disse musene fikk både lavere kroppsvekt, lavere kolesterolnivå og - kanskje overraskende - mindre tette blodårer enn mus som...
(22. Juni 2006)

Melk - sunt eller ikke?
I The Guardians spørsmål-spalte tar Bibi van der See for seg ulike aspekter ved å bruke kumelk som menneskemat. På den ene siden mener hun det er absurd å si at kumelk "ikke er ment å være menneskemat" - for...
(10. Juni 2006)

Mindre animalsk fett i pizza-ost
Som et resultat av økt internasjonal konkurranse vil Tine nå lansere en ost med mindre animalsk fett. I stedet brukes soya-fett, som er rimeligere - og som kanskje også kan ha en helsegevinst. Nå skal plantefettet flyte på norske pizzaer, skriver Nationen....
(09. Juni 2006)

Gurkemeie motvirker leddgikt
Det foregår mye spennende forskning rundt helse-effekten av ulike krydder, delvis på grunn av at disse er en viktig kilde til sunne antioksidanter. Mozon.no forteller at man allerede har oppdaget en lett smertestillende og betennelsesdempende effekt ved inntak av gurkemeie....
(19. Mai 2006)

100 gram kjøtt tredobler kreft-risiko
NRK radios Dagsnytt meldte denne helgen om en ny vitenskapelig studie som viser at inntak 100 gram kjøttprodukter (som er under det norske gjennomsnittet) tredobler sjansen for magekreft. Undersøkelsen har fått relativt liten dekning her i landet, men funnene er oppsummert både...
(08. Mai 2006)

Frukt og grønnsaker kan beskytte mot astma
Lege Frode Njå tok nylig doktorgrad i Oslo under temaet "astma og allergi i et norsk fjell-område". Forekomsten av astma og allergi har økt sterkt de siste tiårene, noe som knyttes til endringer i livsstil, innendørs og utendørs forurensning, infeksjoner og ikke...
(08. Mai 2006)

Bringebær - den nye mirakelmaten?
Som vi tidligere har meldt regnes aronia-bær som en av de beste kildene til antioksidanter. Nå får aronia konkurranse fra bringebær. Bringebær er utrolig sunt, og overgår selv brokkoli, kiwi og tomater i helsebringende effekt, slår nederlandske forskere fast ifølge...
(25. April 2006)

Grønnsaker hindrer kreft
Et forskerteam fra Georgetown University har studert forholdet mellom kreft og kosthold. "Det er nå klart at funksjonen til viktige kreft-gener kan påvirkes av maten vi spiser," sier en av forskerne til BBC. Stoffet IC3, som finnes i grønnsakene broccoli,...
(26. Mars 2006)

Sterk mat motvirker prostatakreft
Cedars-Sinai sykehuset og medisinsk avdeling ved University of California har nå publisert en undersøkelse i medisinjournalen Cancer Research som tar for seg forholdet mellom capsaicin (stoffet som gjør maten sterk) og prostatakreft. Funnene, som er gjengitt hos VG.no, viser at jo...
(22. Mars 2006)

Ukjent super-kilde til antioksidanter
Her i landet har aronia-bær i mange år gjerne vært å regne som et uspiselig bær som finnes på prydbusker langs veikanten. Nå lanseres stadig flere produkter som inneholder aronia, på norsk også kjent som svartsurbær. Aronia inneholder nemlig nesten dobbelt så...
(08. Mars 2006)

Frukt, grønnsaker og mental helse
Opplysningskontoret for frukts nettside har gjengitt en rapport fra britiske Mental Health Foundation som tar opp forholdet mellom kosthold og mental helse. Hovedkonklusjon er at et kosthold med stadig mindre fersk mat og stadig mer mettet fett og sukker kan...
(25. Februar 2006)

Vegetabilsk protein hindrer slag og hjertesykdom
En omfattende internasjonal studie utført av Imperial College i London viser at man ved å erstatte kjøtt med grønnsaker, korn og belgfrukter kan redusere blodtrykket, og slik redusere sjansen for hjerte- og karsykdommer, som er en av de vanligste dødsårsakene...
(24. Februar 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.