Du er her: Nyheter > Helse >

I nyhetsbildet: Helseaspekter ved vegetarisme og vegetarmat

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Helse og produkter

· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13)
· Sykdom forårsakes oftest av kjøtt (17.01.13)
· Grapefruktjuice forsterker effekten av kreftmedisin (03.10.12)


Kjøtt & helse

· Ny sammenheng mellom nyrekreft og kjøttspising (26.04.12)
· Helsedirektoratet: - Fornuftig å spise mindre kjøtt (10.04.12)
· Selv en pølse daglig øker kreftfaren markant (13.03.12)


Andre helsenyheter

· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Kokt mat viktig for vår evolusjon (07.02.12)
· For lite frukt og grønt identifisert som kreftårsak (15.12.11)


32% mindre hjertesykdom hos vegetarianere
Viktig britisk forskning viser at mennesker som ikke spiser kjøtt og fisk har langt lavere forekomst av hjertelidelser enn befolkningen ellers.
(31. Januar 2013)

Lykkeligere med vegetarmat?
Amerikanske forskere har utført et eksperiment med oppsiktsvekkende resultater. Hvordan kunne det ha seg at folk som ikke spiste kjøtt hadde mindre angst og depresjon i forhold til folk som spiste mye kjøtt?
(20. September 2012)

Vegetarkost gunstig for nyrepasienter
For nyrepasienter er et vegetarisk kosthold svært gunstig siden det senker nivået av giftig fosfor i blod og urin, viser et nytt studie.
(26. August 2011)

Vegetarianere har mindre risiko for hjertesykdommer
Diabetes Care publiserte nylig en forskningsrapport som konkluderte at vegetarianere sjeldnere utvikler hjertesykdommer og har mindre risiko for å utvikle diabetes.
(02. Mai 2011)

Veien til glødende hud er grønn
Ønsker du glødende hud? Da bør du spise mer frukt og grønnsaker, slår en ny undersøkelse publiseret i tidsskriftet Evolution and Human Behaviour fast.
(12. April 2011)

Nye kostholdsråd: Mere grønt, mindre kjøtt
Norske bønder ønsket å fjerne deler av Helsedirektoratet anbefalinger, da kjøtt og melkeprodukter fikk lite positiv omtale.
(06. April 2011)

Sunt kosthold forbygger demens
Du kan redusere risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom ved å spise mer frukt og grønt og mindre rødt kjøtt.
(25. Juni 2010)

Dyreprotein ikke bra for skjelettet
Et nylig publisert studie i British Journal of Nutrition bekrefter at protein fra kjøtt og egg er skadelig for benvev.
(03. Mai 2010)

Eggstokk-kreft og kosthold: vegetarisk er best
Forskere fastslår nå at grønnsaker er svært gunstig for kvinner som har blitt diagnosert med eggstokk-kreft.
(26. April 2010)

Frukt, grønt og soya mot brystkreft
Opptil 30% redusert risiko for brystkreft for kvinner som spiser mye frukt, grønnsaker og soya viser nytt studie.
(14. April 2010)

Forskning viser at vegetarkost kan forebygge hjerteanfall
Vegetarkost og mosjon er bra for hjertet, viser nytt studium.
(12. Mars 2010)

Nytt antioksidant oppdaget i olivenolje og nøtter
Antioksidanter minsker som kjent det oksidative stresset i kroppen - nå har forskere i Spania funnet et nytt antioksidant som bare finnes i vegetarmat.
(19. Januar 2010)

Vegetarisk kosthold - gunstig mot diabetes 2
Veganere og vegetarianere synes å ha flere fordeler gjennom kosten som virker forebyggende mot diatbetes 2 ifølge en nylig publisert studie.
(26. November 2009)

Veganere har mindre sjanse for kreft i bukspyttkjertelen
Et kosthold med mye animalsk fett øker risikoen for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen, sier forskere.
(16. September 2009)

Veggiser har 12% mindre sjanse for å få kreft
Den største studien noensinne av forholdet mellom kosthold og kreft viser at vegetarianere sjeldnere utvikler kreft.
(30. August 2009)

BBC: Vegetarianere har mindre sjanse for å få kreft
I et omfattende studie med over femti tusen deltagere, hvor ca 1/3 var vegetarianere viste det seg at de som holdt seg unna kjøtt hadde mindre sjanse for å utvikle kreft.
(18. Mars 2009)

Bli veggis, redd bilindustrien i USA
Kan de 'tre store' (Ford, GM og Chrysler) unngå konkurs hvis de ansatte går over til et vegetarisk kosthold? Ja, påstår Caroline Trapp fra Physicians Committee for Responsible Medicine.
(10. Februar 2009)

"Super Size Me" snudd opp-ned: "Supercharge Me! 30 Days Raw"
En ny dokumentarfilm forteller om en "usunn" vegetarianer som i en forsøksperiode bare spiser råkost i 30 dager. Resultatet ble langt bedre helse.
(04. Desember 2008)

"Quantum Wellness" - en ny diett basert på etikk
Kathy Freston har publisert en bok om kosthold der bevisstgjøring om dyrs lidelser, og ikke bare kalorier og næringsstoffer, står sentralt.
(20. November 2008)

Kina står overfor brystkreft-epidemi
En dramatisk økning i kjøttkonsumet til Kinas befolkning oppgis som viktigste årsak til at landet nå står foran en fordobling i antall brystkrefttilfeller.
(12. November 2008)

Nok en vegetar-vennlig kreftundersøkelse
BBC melder i dag om en undersøkelse utført ved University of Leeds, som viser at voksne kvinner som inntar store mengder fiber har halvert risiko for å utvikle brystkreft.Fiber forekommer så og si kun i vegetabilsk mat, og inntaket av...
(24. Januar 2007)

Dagbladet idag: vegetabilsk mat mot kreft!
Papirutgaven av Dagbladet har i dag en tre siders artikkel om hvordan man kan unngå kreft. Det advares spesielt mot tobakk, alkohol, overvekt, (overdreven) soling, rødt kjøtt og mettet fett. Tre faktorer motvirker kreft, nemlig antioksidanter, fruk/grønt og fysisk aktivitet....
(06. Oktober 2006)

Diabetes dreper millioner - men færre vegetarianere
Fem prosent av verdens befolkning har diabetes. Nå vil organisasjoner over hele verden ha en FN-resolusjon om sykdommen, skriver Vårt Land. I følge The International Diabetes Federation tar den livsstil-relaterte sykdommen diabetes like mange liv som AIDS. Samtidig viser nye studier...
(14. August 2006)

Veganisme motvirker diabetes
En ny amerikansk undersøkelse viser at en vegansk diett med mye fiber og lite fett reduserer blodtrykket og kolesterolnivået hos diabetes2-pasienter som fulgte en vegansk diett. Pasientene gikk også markant ned i vekt. Undersøkelsen er utført av den vegetariske helseforeningen PCRM (Physicians Committee For Responsible Medicine), med...
(11. Juni 2006)

Unngår man fugleinfluensa som vegetarianer?
Nettstedet Mozon.no gjengir argumenter fra dyrevernorganisasjonen PETA, som hevder man best kan unngå fugleinfluensa ved å holde seg unna gårder der det holdes høns. PETA hevder videre vegetarisme er et sikkert middel for å unngå den fryktede sykdommen, mens norske myndigheter på...
(02. Mai 2006)

Vegetarianere holder vekta nede
Ifølge en undersøkelse utført ved Cancer Research UK er vegetarianere - og da spesielt veganere - den gruppen som har lettest for ikke å legge på seg. Dårligst ut kommer fiskespisere og kjøttspisere i den omfattende studien med 22.000 deltakere. - I...
(17. Mars 2006)

15 av 17 slags "super-mat" er vegetarisk
I lørdagen utgave av Dagbladet (s. 16-17) nevnes 17 slags "super-mat" som skal "gjøre deg frisk" og "gi energi". Listen består av laks, bønner/linser, blåbær, brokkoli, havre, appelsin, gresskar, soya, spinat, te, tomat, kalkun, valnøtter yoghurt, chilipepper, løk/hvitløk, vann, kakao/sjokolade, banan...
(21. Februar 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.


Rawganik - Rawfood og superfood