Du er her: Nyheter > Helse >

I nyhetsbildet: Forskjellige helsenyheter

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er samtlige av våre nyhetssaker om dette emnet. Oversikt for liknende temaer finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

Siste nytt

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Helse og produkter

· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13)
· Sykdom forårsakes oftest av kjøtt (17.01.13)
· Grapefruktjuice forsterker effekten av kreftmedisin (03.10.12)


Fordeler ved vegetarkost

· 32% mindre hjertesykdom hos vegetarianere (31.01.13)
· Lykkeligere med vegetarmat? (20.09.12)
· Vegetarkost gunstig for nyrepasienter (26.08.11)


Kjøtt & helse

· Ny sammenheng mellom nyrekreft og kjøttspising (26.04.12)
· Helsedirektoratet: - Fornuftig å spise mindre kjøtt (10.04.12)
· Selv en pølse daglig øker kreftfaren markant (13.03.12)


Mors diett kan skade barnets utvikling
De fleste gravide har mangel på det viktige mineralet jod, som gjerne kalles et vegetarproblem. Jodmangel kan i verste fall skade kognitiv utvikling hos det ufødte barnet.
(27. Mai 2013)

Kokt mat viktig for vår evolusjon
Ved Harvard University har forskere konkludert at det var overgangen fra rå mat til kokt mat, heller enn kjøttspising, som forårsaket at våre hjerner ble større.
(07. Februar 2012)

For lite frukt og grønt identifisert som kreftårsak
En stor undersøkelse viser at 43% av alle krefttilfeller har livsstil som årsak. For lite vegetabilsk mat skal forårsake 6% av dette. Helsedirektøren advarer.
(15. Desember 2011)

Vegetarkost øker danning av viktig omega-3
Et nytt engelsk studie viser at personer som ikke spiser fisk lettere omdanner alfa-linolensyre (ALA) til gunstig eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).
(22. November 2011)

Epler reduserer faren for hjerte-og karsykdommer.
En ny studie fra Danmark viser at fire-fem ferske epler om dagen kan senke kolesterolet.
(11. Oktober 2011)

Egg og kolesterol kan gi diabetes under svangerskap
Mange kvinner som er gravide blir diagnosert med svangerskapsdiabetes. To studier knytter nå dette til inntak av egg og kolesterol.
(13. Mai 2011)

Sammenheng mellom B12 og Alzheimers sykdom
Stadig mer forskning støtter hypotesen om at lavt nivå av vitamin B12 gir økt risiko for å utvikle demens.
(27. Januar 2011)

Kreftpasieter får ikke kostholdsråd
Hvorfor får ikke pasienter i Norge bedre veiledning om hvordan de selv kan påvirke alvorlige sykdomsforløp med et grønnere kosthold?
(30. Desember 2010)

Kontroversielt studie om mat og kreft skaper debatt
Det videnskapelige tidsskriftet "'Journal of the National Cancer Institute" offentliggjorde nylig et omstridt studie om den forebyggende effekten frukt og grønt har mot kreft.
(14. Juni 2010)

Griseblod i sigaretter
Trenger du en ekstra grunn til å stumpe røyken? Hemoglobin fra griseblod benyttes i sigarettfiltre for å fange opp skadelige kjemikalier fra tobakken
(10. Mai 2010)

Middelhavs-dietten hjelper også mot depresjon
Ny stor rapport slår fast at middelhavs-dietten, som inneholder lite kjøtt og mye frukt og grønt, også har en gunstig effekt mot depresjoner.
(16. Desember 2009)

Kalsium - mindre viktig enn vi tror?
Et australsk-vietnamesisk forskerteam fant at bentettheten hos veganere ikke er forskjellig fra ikke-veganere.
(21. April 2009)

Forskeralarm om tilsetningsstoffer
Forskere har lenge koblet glutamat, et stoff som bl.a. brukes i suppeposer og pizza, til overvekt. Nå vokser skepsisen også i Norge.
(17. September 2008)

Slankeprogram med lite frukt og grønt kan gi økt kreftfare
En undersøkelse foretatt i Rowett Research Institute i Aberdeen viser ifølge BBC News at sjansen for å utvikle magekreft kan øke kraftig dersom man har et kosthold med svært lite karbohydrater, inkludert frukt og grønnsaker.Deltakerne i undersøkelsen - som alle...
(19. Juni 2007)

Forskning rundt kosthold og helse er vanskelig
Til tross for tusenvis av studier over mange tiår har vi ingen brennsikker oppskrift på hvordan kosten skal settes sammen for å få best mulig helse. Dette temaet belyses i en lengre artikkel på nettstedet på Matportalen, som gjengir informasjon om...
(03. Januar 2007)

Kreft blant menn tredoblet på 50 år
Nettavisen melder at siden 1955 er antall nye krefttilfeller blant menn tredoblet. Krefttypene som øker mest er prostatakreft. Mellom 2000 og 2004 ble det oppdaget 15 861 nye tilfeller av denne typen kreft. Krefttypen som øker mest blant menn er...
(01. November 2006)

Sunn mat bedre enn trening
VG forteller på sin nettside om en studie som har sammenfattet forskning om trening, kosthold og kroppsvekt. Denne viser at maten vi spiser er vel så viktig som hvor mye vi trener. - Trening alene er ikke en effektiv måte...
(30. Oktober 2006)

Gjør TV-reklamen barn fetere?
En amerikansk undersøkelse påviser en sammenheng mellom barns kaloriintak og den mengden TV-reklame de utsettes for. Hver ekstra time med TV-titting tilsvarer et inntak av 167 ekstra kalorier, og både norske og amerikanske forskere mener all reklamen for usunn mat er...
(22. Mai 2006)

Stadig mer benskjørhet blant nordmenn
Opplysningskontoret for Meieriprodukter melder via nettstedet Mat.no om at forekomsten av osteoporose stadig øker blant nordmenn. Tradisjonelt regnes melk som en god kilde til vitamin D og kalsium, som er viktig for å sikre sterk benbygging. Tre glass melk om...
(20. April 2006)

Omega 3-info fra Den europeiske vegetar-unionen
I forbindelse med den nylig publiserte studien om fisk, tran og omega-fettsyrer har Den europeiske vegetar-unionen (EVU) laget en pressemelding som presenterer studiens funn fra et vegetarisk perspektiv. Pressemeldingen er tilgjengelig på EVU's nett-side....
(31. Mars 2006)

Hjerteforeningen i Danmark advarer mot animalsk fett
På sine hjemmesider refererer den danske Hjerteforeningen til et større amerikansk forskningsprosjekt som viser at redusert fett-inntak i seg selv ikke reduserer sjansen for hjerte-sykdommer. Resultatene overrasker ikke Hjerteforeningens helse-ansvarlig Lars Ovesen: "Det dreier seg ikke så mye om hvor mye...
(03. Mars 2006)

Frukt- og grønnsaksspising forbundet med livsglede
En undersøkelse fra den internasjonale restaurantkjeden Subway viser at vi spiser mer frukt når vi er glade enn når vi er nedfor. Lysten på salat er dobbelt så stor når man er glad som når man er sur. Og siden...
(02. Mars 2006)

Norsk forskning på anti-oksidanter
Forskning.no har denne uken lagt ut en artikkel om norsk forskning på antioksidantenes positive virkning. "Vi vet at frukt og grønnsaker er bra for helsen, men grunnen til at antioksidanter virker så positivt ligger sannsynligvis i samspillet mellom stoffene," sier...
(01. Mars 2006)

Fugleinfluensa-farens konsekvenser
Aftenposten.no melder i dag at det kan bli innført jakforbud i en sone på 10 km omkrets ved mistanke om utbrudd eller ved utbrudd av fugleinfluensa hos villfugl i Norge for å hindre smittespredning. Avisa skriver også at det er mistanke om farlig fuglevirus hos...
(23. Februar 2006)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.


Rawganik - Rawfood og superfood