Du er her: Nyheter >

I nyhetsbildet: Helse, kjøtt, vegetarisme og veganisme (samleside)

Vi har vegetar- og vegan-perspektiv på aktuelle temaer. Her er de siste nyhetene innen hele denne kategorien. Oversikt for hvert enkeltemne finner du i menyen til høyre.




RELATERTE SAKER

På forsiden nå

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)


Helse og produkter

· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13)
· Sykdom forårsakes oftest av kjøtt (17.01.13)
· Grapefruktjuice forsterker effekten av kreftmedisin (03.10.12)


Fordeler ved vegetarkost

· 32% mindre hjertesykdom hos vegetarianere (31.01.13)
· Lykkeligere med vegetarmat? (20.09.12)
· Vegetarkost gunstig for nyrepasienter (26.08.11)


Kjøtt & helse

· Ny sammenheng mellom nyrekreft og kjøttspising (26.04.12)
· Helsedirektoratet: - Fornuftig å spise mindre kjøtt (10.04.12)
· Selv en pølse daglig øker kreftfaren markant (13.03.12)


Andre helsenyheter

· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Kokt mat viktig for vår evolusjon (07.02.12)
· For lite frukt og grønt identifisert som kreftårsak (15.12.11)


Mors diett kan skade barnets utvikling
De fleste gravide har mangel på det viktige mineralet jod, som gjerne kalles et vegetarproblem. Jodmangel kan i verste fall skade kognitiv utvikling hos det ufødte barnet.
(27. Mai 2013)

Mye frukt og grønt gjør deg glad
En ny studie utført på New Zealand viser at et kosthold rikt på vegetabilsk mat kan hjelpe på humøret.
(05. April 2013)

32% mindre hjertesykdom hos vegetarianere
Viktig britisk forskning viser at mennesker som ikke spiser kjøtt og fisk har langt lavere forekomst av hjertelidelser enn befolkningen ellers.
(31. Januar 2013)

Sykdom forårsakes oftest av kjøtt
Animalske matvarer står for 90% av matbårne sykdomsutbrudd. Bare 10% kommer fra plantemat.
(17. Januar 2013)

Grapefruktjuice forsterker effekten av kreftmedisin
Pasienter som gjennomgår ulike medisinske behandlinger får ofte høre at de må begrense inntaket av grapefrukt mens de blir behandlet. Men for enkelte kreftpasienter har grapefrukt en positiv forsterkende effekt av medisinen.
(03. Oktober 2012)

Lykkeligere med vegetarmat?
Amerikanske forskere har utført et eksperiment med oppsiktsvekkende resultater. Hvordan kunne det ha seg at folk som ikke spiste kjøtt hadde mindre angst og depresjon i forhold til folk som spiste mye kjøtt?
(20. September 2012)

Frukt og grønt gir huden sunn glød
I Skotland fulgte forskere mennesker for å se om kostholdet deres påvirket hudfargen. Konklusjonen var at selv små mengder frukt og grønt kan gi en mer attraktiv hudfarge.
(30. Mai 2012)

Ny sammenheng mellom nyrekreft og kjøttspising
Risikoen for å utvikle visse typer nyrekreft øker hos de med et høyt inntak av rødt kjøtt.
(26. April 2012)

Helsedirektoratet: - Fornuftig å spise mindre kjøtt
På bakgrunn av stadig flere vitenskapelige studier har Helsedirektoratet nå gått ut og anbefalt folk å begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
(10. April 2012)

Studie knytter høyt melkekonsum til prostatakreft
Eldre islandske menn som husker at de drakk mye melk i tenårene har tre ganger så sannsynlighet for å utvikle prostatakreft enn de som drakk moderat med melk.
(03. April 2012)

Selv en pølse daglig øker kreftfaren markant
En meget omfattende amerikansk Harvard-undersøkelse viser hvordan selv meget små mengder kjøtt kan være helseskadelig. Og jo mer rødt kjøtt, jo verre. Dette slår føttene under vanlige misforståelser om kjøtt som ufarlig og sunt.
(13. Mars 2012)

Undervurdert helsefare å spise stekt kjøtt
I en fersk doktoravhandling av norske Camilla Svendsen kommer det frem at grillmat antagligvis gir mye høyere risiko for å utvikle kreft enn tidligere antatt.
(22. Februar 2012)

Kokt mat viktig for vår evolusjon
Ved Harvard University har forskere konkludert at det var overgangen fra rå mat til kokt mat, heller enn kjøttspising, som forårsaket at våre hjerner ble større.
(07. Februar 2012)

Fiber og fullkorn beskytter mot tarmkreft
Forskere ved Imperial College London oppdaget at for hvert tiende gram med fiber folk spiste daglig var det tilsvarende ti prosent mindre sjanse for å utvikle tarmkreft.
(20. Desember 2011)

For lite frukt og grønt identifisert som kreftårsak
En stor undersøkelse viser at 43% av alle krefttilfeller har livsstil som årsak. For lite vegetabilsk mat skal forårsake 6% av dette. Helsedirektøren advarer.
(15. Desember 2011)


Klar for flere nyheter? Vi har en bred dekning av mange temaer forbundet med vegetarisme.


Rawganik - Rawfood og superfood