Du er her: Nyheter > Norsk Vegetarforenings arbeid >

Hestekjøttskandalen, kjøttmat og vegetarianeres hverdag

Pressemelding: Media har nå hestekjøttskandalen som hovedsak. Norsk Vegetarforening mener denne viser problemer ved vårt kjøttkonsum, og at det må bli mer forståelse for en kjøttfri livsstil.
 
FLERE NYHETER

På forsiden nå:

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Hestekjøttskandalen økte vegetarsalg (09.04.13)
· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13) 
Pressemelding: 
Hestekjøttskandalen - sterk påminner om 
kjøttindustriens problemer og vegetarianeres hverdag
Ledende medier som BBC har i dag hestekjøttskandalen som hovedsak. Norsk Vegetarforening mener at denne viser omfattende, iboende problemer ved vårt kjøttforbruk. 
 
Vegetarianere håper det nå vil bli større forståelse for ønsker om at produkter er det de utgir seg for - og at det blir enklere, og mer akseptert å velge «trygg» mat, gjerne helt uten kjøtt.
- Som vegetarianer kalles man fort vanskelig dersom man ikke vil spise en ost med animalsk løpe. Veganere oppfattes som ekstreme om de ikke vil spise en sjokolade med litt melkefett. Derfor er det med en blanding av gjenkjennelse og overraskelse vi er vitne til denne kjøttskandalen, sier Pål W. Thorbjørnsen, informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening.
Vegetarianere er mennesker som verken spiser kjøtt eller fisk. Mange utelukker også andre animalske matvarer fra spisekartet. Dette skaper fort reaksjoner.
- Vi som velger bort kjøtt helt, kalles pripne om vi for eksempel sier nei til en grønnsakssuppe med kjøttbuljong. Nå kalles store partier kjøtt tilbake fordi de kan inneholde feil type kjøtt, og saken får store overskrifter. I kjølvannet av dette håper og forventer vi større aksept for de som ikke bare vil unngå hestekjøtt, men også annen animalsk mat, uttaler Pål W. Thorbjørnsen.
Antallet vegetarianere vokser, og utgjør over 100.000 bare i Norge (1). Vegetarianere og veganere er vitne til at 9 av 10 matbårne sykdomstilfeller kommer fra animalsk mat (2). Senest forrige uke døde 4-500 griser i Vestfold grunnet grov vanskjøtsel (3).
- Uriktig blanding av to typer kjøtt føyer seg dessverre inn i en serie av problemer knyttet til det intensive, industrialiserte husdyrholdet vi har i Europa i dag. I helgen ble tonnevis av Findus-lasagne kalt tilbake fra hyllene. Vi håper dette gjør forbrukere oppmerksom på at den enkleste måten å unngå slike problemer, er å utforske vegetariske og veganske alternativer, avslutter informasjonsansvarlig Pål W. Thorbjørnsen.
Norsk Vegetarforening oppfordrer alle som er opptatt av hestekjøttskandalen til å prøve lasagne helt uten kjøtt - som er både sunt, enkelt, smakfullt og trygt (4).

 
Norsk Vegetarforening gjør det lettere, tryggere og enklere å velge en vegetarisk eller vegansk livsstil. NV tilbyr kurs, litteratur, ernæringsfysiolog og en lang rekke andre tjenester til alle som vil spise mer vegetarmat.
Kilder:
1. www.veg-veg.no/toppsaker/statistikk
2. www.veg-veg.no/nyheter/helse/matvarer/sykdom_forarsakes_oftest_sjeldent_av_plantemat
3. www.aftenposten.no/nyheter/iriks/400-500-griser-sultet-i-hjel-i-Vestfold--7113618.html
4. www.veg-veg.no/mat/middag/lasagne


(Av Redaksjonen)

Denne nyhetssaken ble publisert 11. Februar 2013.
Neste sak om arbeidet til Norsk Vegetarforening: Vegetarkurs og stand på Oslo Yogafestival.


Likte du denne nyhetssaken?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Send tips om saker vi kan dekke · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Nyheter: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


3 Comments

La oss ikke glømme at dette er en "skandale" pga noe så "simpelt" som speciesisme. Jeg tviler på at disse folkene ville reagert hvis kupølse hadde gris i seg istedefor, med mindre av religiøse grunner så klart. Dette er like patetisk som den saken om han som fikk hjerne i KFC kyllingen sin.

Grandiosa inneholder hestekjøtt....

Syntes nå dette var litt forenklet fremstilling av hva som er problemet i denne skandalen, å prøve vinkle dette til at folk nå er opprørte fordi de har blitt "lurt" til å spise hestekjøtt i stedet for oksekjøtt, og at dette kan sammenlignes med vegetarianere motvilje mot å spise enkelte matvarer ikke møter forståelse fra andre. (æda bæda)

Skandalen i denne saken er ikke at det er servert hestekjøtt i Lasagne, mange matvarer inneholder hestekjøtt, og det er for de fleste kjøtt etere ikke noe problem med, det er som er problemet er at man ikke har kontroll på hvor dette kjøttet kommer fra, og at det er en risiko for at det inneholder legemidler som kan være skadelig for mennesker.

Akkurat denne potensielle risikoen har man ved å følge ett kosthold uten animalsk føde også, da man risikerer tilsvarende skandaler der mat blir solgt som er med ukjent bakgrunn og/eller inneholder ulovlige eller for høye mengder av gifter /sprøytemidler o.l. Godt eksempel er DDT som ble ansett som ett mirakel middel i landbruket, men som var kreftfremkallende for mennesker. DDT er billig å fremstille, og svært effektivt, hvilke garantier har vi for at ikke noen skruppel løse land brukere kan finne på å bruke dette for å øke sine inntekter?

Men skal si jeg er enig at vegetar lasagne kan være godt.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.