Du er her: Nyheter > Fisk > Fisk som mat >

Eksperter advarer mot oppdrettsfisk

Både norske og utenlandske eksperter oppfordrer til å spise mindre, eller kutte ut laks fra oppdrettsanlegg.




 
FLERE NYHETER

På forsiden nå:

· Eksperter advarer mot oppdrettsfisk (10.06.13)
· Mors diett kan skade barnets utvikling (27.05.13)
· Melkefett gir høyere dødelighet (22.05.13)
· Hestekjøttskandalen økte vegetarsalg (09.04.13)
· Mye frukt og grønt gjør deg glad (05.04.13)



 
"Kvinner, barn og ungdom bør unngå å spise oppdrettslaks. Det mener både flere norske leger og internasjonale eksperter." Slik begynner en NTB-artikkel gjengitt i mange norske medier i dag, slik som NRK.no.

Årsaken til at fageksperter advarer mot denne typen fisk, er at fôret den mates med, inneholder giftstoffer. Disse lagres spesielt i fett, og opptas derfor av mennesker som spiser slik fisk.

Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt, Haukeland universitetssykehus uttaler til VG at hun anbefaler gravide, barn og unge å avstå fra oppdrettslaks overhodet. Giftstoffene det er snakk om kobles opp mot redusert IQ, autisme og AD/HD.

Vegetarianere spiser verken oppdrettsfisk eller annen fisk, enten av etiske, helsemessige eller andre grunner. Det er knyttet helsemessige utfordringer til en rekke ulike former for fisk og sjømat

Samtlige av stoffene som finnes i fisk, finnes også i veganske og vegetariske matvarer. Giftstoffer i mat akkumulerer oppover i næringskjeden. Rent plantebaserte, altså veganske matvarer, vil derfor generelt inneholde mindre giftstoffer enn animalsk mat.


(Av Redaksjonen)

Denne nyhetssaken ble publisert 10. Juni 2013.
Neste sak om fisk som mat: Gir marine oljer negative helseeffekter?.


Likte du denne nyhetssaken?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Send tips om saker vi kan dekke · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Nyheter: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


1 Comment

Oppdrettslaksens for blir renset for giftstoffer, ettersom foret er laget av vill fisk.
Den ville fisken inneholder dessverre giftstoffer..
Norsk sild og makrell blir det anbefalt å spise, men disse inneholder større mengder dioksiner og pcb enn oppdrettslaks.
Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforsking anbefaler uansett å spise fet fisk (hvis du ikke er veganer).

Nåværende grenseverdi for endosulfaner i oppdrettslaksens for er 20 ganger strengere enn for for til landlevende dyr, som f.eks. storfe og gris. Grenseverdier blir satt av mattilsynet.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.