Norske veggiser: Åse Maria i Horten

Åse Maria bor i Horten og Oslo og er født i 1981. Hun har vært vegetarianer siden 1995 og ble veganer i 2012.Til daglig er jeg opptatt med familieliv; har to barn på 1 og 5 år, og en jobb som involverer reising - noe som ofte byr på utfordringer i forhold til et veganskt kosthold.
Før jeg ble veganer hadde jeg perioder der jeg spiste vegetar, men dette var alltid like vanskelig. Det var som om jeg visste med meg selv at det eneste riktige er å ikke spise kjøtt, men likevel klarte jeg ikke å opprettholde livsstilen over lengre tid. 
Da jeg hørte om mennesker som levde vegansk ble jeg alltid like fascinert og nysgjerrig. Jeg så opp til disse, men tenkte aldri på at jeg selv skulle gå over til et vegansk kosthold. Det var alltid et sug mot kjøtt og fisk da jeg var vegetarianer, men som veganer har jeg mistet helt lysten på animalske produkter.
Et familiemedlem som er utdannet lege fikk kreft for noen år tilbake. Hun satte seg inn i dokumentert vitenskap og andre forskningsresultater verden over, og gikk over til et vegansk kosthold etter at hun forstod at animalske produkter ikke akkurat er helsefremmende... Hennes kunnskap og opplysninger resulterte i at jeg om min familie også nå lever etter veganske prinsipper.
 
Tre retter jeg ikke kan leve uten: Pizza med artisjokk, soltørkede tomater og pinjekjerner! Avocado og hjemmelaget linsepaté på brødskiva, og nøttestek til høytidene. 
Jeg kuttet ut meieriprodukter fordi det er helt forferdelig hvordan kuer blir påført svangerskap etter svangerskap, har kontinuerlig melkespreng og ikke minst står på bås i årevis for så å bli slaktet til slutt. - ikke særlig humant...
Kokebøker, personer og blogger som inspirerer meg: Jeg blir inspirert til å opprettholde kostholdet av blant annet facebook, der jeg følger bloggere eller andre organisasjoner/ veganere med et brennende engasjement for en bedre verden: vegan in heels, eartlings, animal cruelty exposed, veganmisjonen eller andre bloggere; både norske og utenlandske. De påminner meg til stadighet hvorfor jeg har valgt denne livstilen og at det er den eneste bærekraftige og riktige.
 
Når jeg lager mat er jeg avhengig av gode råvarer i form av friske grønnsaker, friske urter og gode oljer.
På bursdagen min vil jeg helst ha søtpotet-burger eller deilige salater med råkost og pasta.
Når jeg går ut og spiser er det som regel noe på menyen man kan bestille. Uansett er det greit å ta kontakt med spisestedet i forkant slik at de kan forberede seg. De fleste synes det er en positiv utfordring å lage et vegansk måltid. Når jeg er ute i jobbsammenheng er alt ofte tilrettelagt og arbeidsgiver har respekt for mine spisevaner. Ellers har jeg en Bento-boks der jeg tar med mat som holder for hele dagen. På restauranter som ikke kan lage noe særegent på kort varsel har jeg fått varmet opp medbrakt.
Det irriterer meg når folk som ikke er vegetarianer sier at de spiser mye frukt og grønt, for å forsvare kjøttkonsumet. Eller at kua har jo så mye melk uansett.... Det vitner om ignoranse eller mangel på kunnskap. 
Vår sønn på 5 er litt til og fra, da han var 4+ da vi la om kostholdet, og han blir oftere eksponert for bla. pølser og annen kjøtt-mat utenfor hjemmet og da spesielt i barnehagen. Det irriterer meg at det i barnehagene blir servert i hovedsak animalske produkter til brødmaten (leverpostei, salami og servelat, melk og ost).Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.