Vegetar- og veganoppskrifter: Tradisjonsrik mat

Her finner du matstoff fra Oppskriftbasen som passer til disse kriteriene:

Tradisjonell tomatsuppe (vegan)
Hvis du forbinder tomatsuppe med Toro-poser er det kanskje på tide å utvide horisonten litt...

Emneord: |
Type: Middagsretter


Påskemeny (vegan)
Det å styre unna kjøttmat også i påsken betyr ikke at man ikke kan la seg inspirere av tradisjonelle smaker og måter å sette sammen en middag på.

Emneord: | |
Type:


Klassisk nøttestek (vegan)
En av de virkelig klassiske "festrettene" som enkelte ville plassert ved siden av vegetarianer i ordboken. Denne varianten er ganske nøytral på smak og kan med fordel spisses til litt med andre krydder etter eget ønske.

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Grønnkålsalat inspirert av Ernst Rögler (vegan)
Ernsts' grønnkålsalat var et fast innslag utover høsten og vinteren på Vegeta Vertshus.

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Grønnsakslapskaus (vegan)
Ingenting dufter så herlig som en god gammeldags grønnsakslapskaus som står og godgjør seg på ovnen. Dette er genial mat som er enkel å lage og som smaker like fabelaktig godt hver gang.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Vafler uten egg (vegan)
Vafler kan fint lages uten egg og melk!

Emneord: |
Type: Dessert/bakst


Grønn ertepurè (vegan)
Grønn, fresh purè av frosne erter. Spekket med sunne næringsstoffer, proteiner og ikke minst god på smak!

Emneord: |
Type: Middagsretter


Seitansteik (vegan)
Rask og enkel seitansteik som ikke krever spesielt mye innsats å lage. Avbildet øverst til høyre.

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Brun saus (vegan)
God, gammeldags brunsaus lagd helt fra bunnen av. Du kan selvfølgelig "jukse" med å bruke litt sukkerkulør for en dypere farge.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Grønnsaksfrikadeller (vegan)
Enkelt, klassisk og godt!

Emneord: |
Type: Middagsretter


Amerikansk julesuffle (vegetarisk, men ikke vegan)
God gammeldags vegetarsufflè! Prøv denne klassiske oppskriften neste gang du er i det tradisjonelle hjørnet. Passer godt som en del av jule- / høytidsmiddagen.

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Høstsuppe (vegan)
Fyldig suppe for kalde kvelder. Kan også tilberedes med flere/andre typer rotgrønnsaker etter smak og utvalg.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Potet- og purresuppe (vegan)
Dette har ikke blitt en klassisk kombinasjon uten grunn! Denne suppen kan gjerne serveres som forrett eller som en fullstendig middag med litt godt brød ved siden av.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Blomkålsuppe med ost (veganvennlig)
Det finnes mange oppskrifter på nettopp blomkålsuppe, denne har en overaskende vri med reddiker i seg.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Løksuppe (vegan)
Løk kalles ofte for fattigmanns-trøffel da den gir mye smak for å være så billig. Selv om rå løk inneholder nesten 90% vann er det også plass for nyttige vitaminer og mineraler. I tradisjonell fransk løksuppe bruker man kjøttbuljong og avslutter gjerne med brødkrutonger og ost. I denne veganske utgaven fungerer grønnsaksbuljong og tomatjuice som væskebase. Hvitløken er også med på å gi dybde i smaken

Emneord: |
Type: Middagsretter


Ertesuppe (vegan)
Erter er rikt på proteiner, vitaminer, jern og andre mineraler. Billig er det også. Denne tradisjonelle suppen både mettende og næringsrik på en gang.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Piroger med fyll
Piroger er utbredt over store deler av verden, men stammer oprinnelig fra øst europa. De spises enten som middag eller dessert -avhengig av hva de fylles med. I Polen spises ofte piroger som en del av julemiddagen, gjerne fylt med surkål og tørket sopp. Denne oppskriften er tilpasset norske vaner og passer til alt fra barnebursdager til lunsj eller turmat (innpakket i folie og forsiktig varmet opp på bålet)

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Soppstuing med asparges (veganvennlig)
Et klassisk vegetarmåltid

Emneord: |
Type: Middagsretter


Festgrateng (vegan)
Lettvindt potetgrateng.

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Gratinerte poteter (veganvennlig)
Klassisk rett som passer til så mangt!

Emneord: |
Type: Middagsretter


Valnøtt- og osteform (vegetarisk, men ikke vegan)
Ovnsform basert på nøtter, ris og ost. God gammeldags vegetarmat!

Emneord: |
Type: Middagsretter


Grønnskaspostei (veganvennlig) (vegan)
Denne retten kan både spises varm og kald (som pålegg).

Emneord: | |
Type: Middagsretter


Soyabønnestek med eple og svisker (vegetarisk, men ikke vegan)
"Stek" av bl.a. soyabønner, linser og epler.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Rårevne grønnsaker i form (vegan)
Denne ovnsformen passer perfekt når tilgangen på rotgrønnsaker er som størst. Dette er med andre ord en ypperlig måte å nyte noe av det beste fra norsk landbruk -nemlig alle de gode grønnsakene.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Byggrøtdessert (vegan)
Byggryn er på vei frem fra glemselen på grunn av sitt gunstige næringsinnhold og allsidighet. Hvorfor ikke prøve denne desserten med et visst historisk sus over seg? Snart befinner du deg ved kjøkkenbordet til farmor, med rød saft og nitimen på radio.

Emneord: | | |
Type: Dessert/bakst


Rødbetbiffer (vegan)
Det blodigste du noen gang kommer en vegetarbiff!

Emneord: |
Type: Middagsretter


Gulrotgryte (vegan)
Enkel gryte med enkle ingredienser, det blir enkel mat rett og slett. Kanskje ikke hipt og fresht, men i blant føler man noe mer tradisjonelt.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Fylte kålblader m/ soppsaus (vegan)
Fylte kålblader er en tradisjonsrik rett som spises over store deler av verden. Fyllet varierer veldig, men vegetariske utgaver er ikke uvanlig.

Emneord: |
Type: Middagsretter


Krydrede epler (eplecrumble) (veganvennlig)
God, klassisk epledessert som er svært enkel å lage

Emneord: |
Type: Dessert/bakst


Fruktsalat m/ vaniljeis (veganvennlig) (vegan)
Få ting slår en god, klassisk fruktsalat til dessert.

Emneord: |
Type: Dessert/bakst


Fruktkompott (vegan)
Klassisk dessert som godt kan bli tatt frem i lyset igjen!

Emneord: |
Type: Dessert/bakst