Du er her: Mat > Middag >

Seitanpølser i julevennlig utgave (vegan)Veganske pølser med tradisjonelt julekrydder - perfekt til julemiddagen. (Av Vilje Bech, forfatter av Den norske vegankokeboken)

Kan lages i god til på forhånd for så å stekes rett før servering. Tåler også godt frysing.

Gir 4 store pølser

½ boks hvite bønner (ta den sorten du selv liker best eller finner)
1ss soyasaus
1ss olje
1fedd hakket hvitløk
½ ts malt ingefær
ca ½ ts muskatnøtt (ferdigmalt eller revet)
2ts buljongpulver
½-1ts sort pepper

3dl glutenmel
2.5dl iskaldt vann

Du trenger dessuten: Aluminiumsfolie og en damprist/dampapparat

Fremgangsmåte:

Start med å klippe til 4 biter aluminiumsfolie som er lang nok til at du kan snurre sammen endene med en pølse oppi! (ca 25x22cm). Gjør klar en kjele til damping eller skru på dampapparatet ditt.

Mos bønnene i en bakebolle sammen med soyasaus, olje og krydder. Tilsett glutenmelet og hell over alt vannet på en gang. Blandes sammen til en deig med en skje eller en gaffel. Elt gjerne litt for hånd for å få med evt. rester som har satt seg langs kanten. 

Del deigen opp i fire like store biter og bearbeid en og en til pølseaktig form oppå aluminiumsfolien. Rull sammen og vri sammen endende for å «lukke» pakken. Pølsene skal dampes i ca 40minutter og vil oppnå en rundere form underveis. Du kjenner om de er ferdig dampet når aluminiumspakkene ikke føles deigete lenger, men har fått en passe fast konsistens.

Når pølsene har dampet ferdig kan du godt steke dem før servering eller kutte hver og en opp i 2-3 biter som blandes i brunsaus el.l. De er utrolig allsidige!

Det gjør heller ingen ting om du lar pølsene avkjøle seg helt før du bruker dem videre.Likte du denne?
Vilje Bech er forfatter av Den norske vegankokeboken. Flere oppskrifter av Vilje

Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften: | |
Alle oppskrifter av samme type: Middagsretter
Flere oppskrifter

Pizza med spinatpesto og bearnaise
Kan pizza uten kjøtt og ost være godt? Ja! Grønnsakspizza med spinatpesto og bearnaise-saus er uten tvil den beste pizzaen jeg har smak, noensinne.
les mer

Corndogs
Har ikke alle sett i amerikanske filmer at de spiser pølser på pinner? Her er sjansen til å smake din egen veganske versjon av disse.
les mer

Gulasj med linser
En vegansk og dyrevennlig versjon av den ungarske nasjonalretten gulasj. En smakfull og mettende hovedrett!
les mer

Pastaboller
Et fint kjøttfritt alternativ til klassikeren spagetti med kjøttboller.
les mer11 Comments

Disse julepølsene smaker helt fantastisk nydelig!! Vi skal spise de på julaften i år! Gleder meg! Jeg har forresten ikke noen form for damprist eller dampkoker, så jeg la pølsene i alufolie, deretter i en langpanne fylt med 1 cm vann. Så fikk de stå i ovnen på 180 grader i 40 minutter. Da ble de perfekt!

Takk for kjempefin respons!

Damping i ovn fungerer også bra som du påpeker, Bunny. Man kan dessuten dampe dem i et helt vanlig dørslag av metall.

Håper mange prøver seg på disse pølsene, de er fantastisk gode og har blitt en hit i min (kjøttspisende) familie også :)

- Vilje Bech

Disse likte ikke jeg... Konsistensen var ekkel, og det var generelt lite smak. Som vegetarianer bruker jeg å lage en type "medister" av farse, div. krydder og med egg som bindemiddel. Og masse løk. Kanskje disse pølsene hadde vært bedre dersom man hadde i litt mer krydder, noe løk og litt grønnsaker..?

Line: En god buljong er essensielt, soyasaus likeså. Det er også vitkig å bruke ferskest mulig krydder, de som har stått over lang tid mister desverre noe av smaken. Om du ønsker en mer spicy (ikke fullt så julete variant) er det godt med ekstra hvitløk, cayenne, paprikapulver, rikelig med pepper og litt chiliflakes. Her er det uansett nok av rom til å boltre seg rundt med forskjellige kryddre og andre smakstilsetninger. Ang. konsistensen så vil disse pølsene være ganske ekle frem til de er ferdigdampet, først da får de en litt mer "normal" konsistens.


-Vilje Bech

Kan man bruke vanlig hvetemel også?

Hadde testing på julemat i dag så alt skal være klart til romjulen, og disse var kjempegode! Det blir lett fast innslag på matbordet, og på brødskiva med majones og agurk. Namnam:D

Høres spennende ut:) Vet noen om trykkoker kan brukes?

Hvor kjøpes glutenmel? Noe annet som kan brukes isteden? Tåler ikke hvete, men aner ikke om det har m gluten å gjøre eller ikke. Men er frisk når jeg holder meg unna hvete.

Hei! Helsekostforretninger er det greieste stedet å skaffe glutenmel, de kan gjerne bestille det inn om de ikke allerede fører det.

Kokeboken Siljes reise er en helt vegansk, glutenfri og sukkerfri kokebok med masse gode oppskrifter og tips til de som ønsker å spise glutenfritt:

http://veg-veg.no/butikk/kokeb%C3%B8ker/siljes_reise

Får man samme konsistens hvis man bruker maisenna istedenfor glutenmel?

Det blir antakelig en ganske annerledes konsistens. Men det er jo gjennom utprøving at nye gode oppskrifter blir til(:

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.