Lesernes oppskrift: pav bhaji (vegan)



Dette en av mine virkelige favoritter: Pav Bhaji. Pav Bhaji består av brød (Pav) og en potet-basert curry (Bhaji). Dette skal vist være veldig populært i India, men jeg har aldri sett den på menyen hos Indiske resturanter. Noe eksotisk for Ola Nordman, kanskje!

Først må man altså bake Pav. Pav er brytebrød / rundstykker som stekes i vanlig ovn. Nydelige, myke, luftige rundstykker. Mm.

Man trenger:

8dl hvetemel
1\2 ts salt
1\2 ts sukker
1 pakke tørrgjær
3-4 ss margarin
ca 4dl medium varmt vann. - Jeg lager dobbel porsjon på bildene!

Løs opp salt, sukker og gjær i vannet og la det stå i noen minutter for å aktivere tørrgjæren. Bland så inn i hvetemelet med en stor, kraftig sleiv eller skjed. Deigen skal være ganske så myk og elastisk. Ikke noe hard pizzabunn dette altså!

P1040451.jpgSmelt margarinet og hell dette over deigen. Bruk hendene og kna til margarinet har gått inn i deigen. Bruk skikkelig margarin:

P1040479.jpgSett dette til heving i opptil en time, til deigen har doblet størrelse.

Ha deigen over på benkeplata og dryss med mel.

P1040469.jpgKna deigen litt før du deler den opp i like emner og lager runde baller du legger på bakepapiret slik:

P1040473.jpgEtterhev i ca 45 minutter.

Stekes på 200 grader i 20-30 minutter, gjerne litt lavt i ovnen. Ferdig når de har fått en gylden skorpe og lager en "hul" lyd når man tapper på dem med fingeren.


P1040478.jpgSå til det morsomme; Bhaji!

Denne retten kan man eksperimentere en del med og ha i det man selv liker best av grønnsaker og krydder. Først må man uansett lage sausen, eller masalaen, og da trenger man dette:       (husk jeg lager dobbel porsjon på bildene)

P1040460.jpg1 stor løk - hakket
3 tomater - hakket
1 cm finhakket ingefærrot
2 grønne chilli, utfrøet og finhakket
Hvitløksblanding - 4-5 fedd hvitløk, 1 ts cuminfrø og 1ts hel sort pepper mortes.
1 klype Hing
1\2 ss fenikkelpulver
1 ss korianderpulver
1\2 ss Mangopulver
1\2 ts gurkemeie
1\2 ts paprikapulver
10-15 curry-blad\curryleaves

Fremgangsmåte for saus\masala:

Varm 3-4ss rapsolje i en kjele.
Tilsett løken, H ing og 1 ts salt, fres til den blir blank:

P1040461.jpgHa i gurkemeien, paprikapulveret og hvitløksblandingen. Stek 20 sek.
Ha i ingefær og grønn chilli. Stek til løken blir litt gylden:

P1040462.jpgHa i tomater og rør godt om, tilsett 1-2 dl vann og fenikkelpulver, korianderpulver og curryleaves.
Dette skal koke ned til tomatene har mistet form og miksen er ganske så tykk. Ser da ca slik ut:

P1040464.jpgMasalaen er da ferdig. Smak til med krydder og salt. Denne Masalaen skal være relativt salt da man skal ha i en del grønnsaker i neste steg.

Grønnsakene:

Jeg bruker:
2 poteter
1 gulrot
1\2 blomkål
1\2 aubergin

Kutt opp i terninger og kok dette i 15-min, eller til det er helt mykt.

P1040472.jpgHell over i ett dørslag og rist av mesteparten av væsken. Ha det oppi kjelen med masalaen og mos grønnsakene med en potetmoser:

P1040476.jpgJa, dette kan jo se litt rart ut, men jeg kan love dere at det smaker himmelsk. Husk å justere krydderbalansen!

Serveringen:

Trikset med denne retten er å steke brødet i margarin i stekepanna. Del et brød i to og stek innsidene til de er gyldne og sprø. Server ved siden av varm Bhaji toppet med finhakket rødløk, frisk koriander og sitronbåter som presses over. NAM!

Konsistensen av det sprø, myke brødet, den pikante, men glatte smaken av Bhajien og syra fra sitron. Har vann i munnen selv om jeg er stappmett og spiste dette for kun et par timer siden :-)

P1040481.jpg

Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften:
Alle oppskrifter av samme type:
Full oversikt: Hele oppskriftbasen | Matblogger | Veg. kokebøker

Liker du matstoffet på nettsiden vår?
Norsk Vegetarforening driver et bredt infoarbeid. Vi får til mye med lite. Kan du hjelpe oss å bli bedre?
Delta: · Bruk kommentarfeltet · Send inn en oppskrift · kjøp et mathefte · Andre måter du kan delta.
Bidra til å gjøre et stadig bedre infotilbud mulig - bli medlem og få fordeler. Eller gi en gave.
Matstoff: Hvorfor & hvordan | Mål i år | Oppnådd ifjor | Fokus nå.


3 Comments

Takk for oppskriften.
Hva med en utskriftsversjon av denne siden?

Takk selv :) Vi vurderer å lage mer skrivevennlige versjoner av alle sidene våre, men dette er teknisk og tidmessig krevende, og noe vi derfor må vurdere mot andre viktige ting som også haster. På sikt er dette noe vi håper å få på plass, men det kan ta en del tid dessverre.

Fikk helt cravings etter dette plutselig, noe jeg ikke trodde jeg skulle savne egentlig, men det er jo helt himmelsk! Takk for oppskrift :-D

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.