Du er her: Mat > Dessert/bakst >

PepperkakerTradisjonsrik julebakst på sitt beste!

Av: Nord Cupcakes

Jul handler om tradisjoner. Og dette er en av mine. Pepperkaker har alltid vært min desiderte favoritt blant julebaksten. Gjennom hele julen (og langt ut i januar, fordi vi alltid bakte enorme mengder) langet jeg i meg pepperkaker, mens alle andre i familien hadde gått lei for lengst. Bygging av pepperkakehus var også et fast julerituale, og huset ble alltid pyntet etter alle kunstens regler. Men det var PEPPERKAKER, straight up - uten pynt og fjas, som gav meg øyeblikkelig julestemning fra første jafs!

Ja, det er riktignok ikke pepper i oppskriften min (man kan med letthet tilsette 1 ts pepper om savnet er stort!). Min (eller min mors, rettere sagt) oppskrift handler aller mest om ingefær, kanel og nellik. Tenk mer "gingerbread" enn pepperkaker. De blir også lysere i fargen enn det som kanskje er vanlig. For noen blir dette sikkert HELT feil, "dette er ikke ekte pepperkaker, din hedning" osv. Så la meg avsløre med en gang; dette er på ingen måte den definitive pepperkakeoppskriften(tm).

Oppskriften er sakset direkte fra min mors oppskriftshefte, og endret *bittelitt* (for å få den vegansk bl.a.). Om du har lyst til å teste denne oppskriften, eller om din mor/fars oppskrift er den du sverger til.....min oppfordring blir den samme: lag dine egne pepperkaker! Jeg vet de er sykt billige og blir nærmest kastet etter deg i dagligvareforretningen. Men de blir så ufattelig mye bedre hjemmelaget. Som det aller meste her i livet!

Oppskrift (ca 30 pepperkaker, antallet varierer)

50 g margarin
1,5 dl sukker
1 dl sirup (mørk eller lys, fritt valg)
1,5 dl soyamelk
2 ts ingefær
2 ts kanel
1/2 ts nellik
ca 8 dl mel (NB! tilsett litt etter litt)
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

190 grader, ca 8 minutter

Smelt margarin, så tilsett sukker, sirup, melk og krydder. Bland dette sammen med mel, bakepulver og vaniljesukker. Pass på at det ikke blir for mye mel, deigen skal være smidig og ikke for tørr. Deigen kan gjerne stå i kjøleskapet over natten (eller i noen timer, om du bare MÅ ha pepperkaker nå). Ta fram kjevle og former, og stikk ut pepperkakene (evt. skjær ut egne figurer)! Stekes på 190 grader i ca 8 minutter. Sist, men ikke minst:

pepper1.JPG

Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften:
Alle oppskrifter av samme type: dessert/bakst
Flere oppskrifter

Risgrøt
Tradisjonell risgrøt på vegansk vis! Å veganisere risgrøten er enkelt; man bytter rett og slett ut kumelka med vegetabilsk melk og bruker vegansk margarin til servering.
les mer

Veganske eplemuffins
Søte og saftige veganske eplemuffins med sukker og kanel! Grunnoppskrifta kan også brukes til en rekke variasjoner.
les mer

Blåbæris med hvit sjokolademousse og bringebærculis
Dessert i rødt, hvitt og blått.
les mer

Raspberry swirl cheesecake
Flott bringebærostekake som passer fint på spesielle anledninger.
les merHar du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.