Du er her: Mat > Dessert/bakst >

LussekatterAv: Nord Cupcakes

Luciadagen er (ifølge Wikipedia) en liturgisk minnedag for den katolske helgenen Santa Lucia som led martyrdøden den 13. desember, en gang på 300-tallet. Da denne feiringen kom til Norge via den katolske kirken, fikk den i midlertidig tildels nytt innhold:

Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Til dette kom at i den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.

Disse elementene ved luciafeiringen er nok ikke så godt kjent i dag. Luciafeiring handler aller mest om luciatog, hvite kjortler, glitterkranser og brent hår (der levende lys har vært i bruk). Og sist, men ikke minst; å spise store mengder lussekatter. Jeg synes er er trist at lussekatter "tilhører" bare en dag i året, da jeg elsker både safran, kardemomme og rosiner. Men det er kanskje akkurat det som gjør dem spesielt gode. Lussekatter er en adventstradisjon jeg gleder meg masse til hvert år. Denne oppskriften er en veganisert versjon av den klassiske lussekattoppskriften(tm). Så, nå er det bare å sette igang, før åsgårdsreia finner ut at du ikke har alt klart til jul!

Oppskrift (ca 25 katter, avhengig av hvordan du former dem)

150 g margarin
5 dl soyamelk
50 g tørrgjær
2 dl sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
1 ts safran (kan droppes, men gir den ekstra gode lussekattsmaken)
1 ts gurkemeie (kan droppes, men kattene blir ikke like gule)
13 dl mel

En håndfull med rosiner

Sett ovnen på 225 grader Smelt smør og hell i melk, sjekk at temperaturen er "riktig" (litt varmere enn kroppstemperatur). Jeg anbefaler Munsterland margarin, og om du ikke har tilgang til vekt kan det være greit å vite at 150 g er omtrent 1/3 av pakka. Tilsett gurkemeie og safran til smør/melkblandingen. Bland det tørre i en stor bakebolle. Før du tilsetter det våte til det tørre, bør du sile ut safrantrådene (husmortips: disse kan du tørke, og bruke på nytt). Evt. kan du knuse safranen, men da holder det nok med 1/2 ts (om du ikke er en safranjunkie selvfølgelig). Kna deigen til den blir smidig og sett til heving. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kan selve lussekatt formingen begynne.

Det finnes mange forskjellige typer, det vanligste er den såkalte S-formen. For eksempler, sjekk bildet over eller få inspirasjon her.

Etterhev lussekattene i ca 15 min. For ekstra glans, pensle med søtet soyamelk! Strategisk plasser rosinene.

Stekes i 10 minutter på 225 grader.


Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften:
Alle oppskrifter av samme type: dessert/bakst
Flere oppskrifter

Risgrøt
Tradisjonell risgrøt på vegansk vis! Å veganisere risgrøten er enkelt; man bytter rett og slett ut kumelka med vegetabilsk melk og bruker vegansk margarin til servering.
les mer

Veganske eplemuffins
Søte og saftige veganske eplemuffins med sukker og kanel! Grunnoppskrifta kan også brukes til en rekke variasjoner.
les mer

Blåbæris med hvit sjokolademousse og bringebærculis
Dessert i rødt, hvitt og blått.
les mer

Raspberry swirl cheesecake
Flott bringebærostekake som passer fint på spesielle anledninger.
les mer3 Comments

Lite de ser gode ut da. Rett hjem å bake etter jobb. Takk for alle de fine tingene i jule kalenderen!

Man kan ikke droppe saffran från lussekatter!! Da er det ikke lussekatter lenger. Man skal ikke ha kardemomme, og man skal ha kesam/kvarg/creme fraishe i, ellers blir det ikke lussekatter! Rar oppskrift du har.

Men den er ikke vegan om man tar i rømme da og det her er en vegan oppskrift? Syns den ser go ut og skal gi den et forsøk.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.