Vilje Bech: Ting jeg liker - Flaskegresskar (butternut squash)



Du har kanskje sett disse lett gul-oransje grønnsakene ligge i butikken uten å vite helt hva du kan gjøre med dem? (Av Vilje Bech, forfatter av Den norske vegankokeboken)

Flaskegresskar, eller butternut squash som det heter på engelsk er i likhet med sine søstre- og brødregresskar egnet til utrolig mye god mat! Vi snakker ovnsretter, supper, puréer, bakverk og ikke minst min personlige favoritt: ovnsbaking! Den myke teksturen i kombinasjon med det lett nøtteaktige preget hos flaskegresskaret (her er det ikke vanskelig å forestille seg hvor ordet «butternut» kommer inn) er en av de mer velkomne smaksopplevelsene i min gane. En smaksprofil som vanskelig lar seg reprodusere via andre tilberedningsmetoder.


For oss som kanskje er litt over gjennomsnittet matinteressert byr dette på en rekke spennende muligheter til å la den lett «roasta» smaken bli utgangspunkt for nye kreasjoner hvor flaskegresskar inngår. Mer pedagogisk sagt kan man for eksempel lage en puré basert på ovnsstekt flaskegresskar fremfor å koke det først. Kontraster i form av f.eks søtt/salt eller mykt/sprøtt er begge fine utganspunkt for videre eksperimentering.


Hvordan tilbereder man så denne grønnsaken?

Man starter gjerne med å fjerne bunn og stilk. I likhet med andre typer gresskar inneholder også flaskevarianten frø (kjerner). Disse er spiselige, men det anbefales å skrape de ut med f.eks en skje før bruk.


Kutt av den tynneste delen, «flaskehalsen» og del den tykkeste delen i to på langs for å fjerne frøene. Skallet fjernes enklest ved hjelp av en kniv.


I følge wikipedia er det også enkelte som kan reagere på skallet, så om du har sensitiv hud kan det være greit å alliere seg med et par latexhansker.


Du er nå ready to go! Flaskegresskaret kan nå deles videre opp i skiver, terninger, staver eller hva du måtte ønske. Tilberedningstiden varierer selvsagt med bitenes størrelse og tilberedningsmetode. Generelt sett tar det rundt 20 min på 200 grader i ovnen for terninger på omtrent 1-2 cm.


flaskegresskar_biter.JPGKrydrering og andre tilberedningstips

Flaskegresskar passer både med det helt enkle (salt & pepper) til det mer komplekse - alt etter hvilket uttrykk man er ute etter. Det nøtteaktige, men søtlige preget passer perfekt til smaker man typisk finner i Indisk/Pakistanske curryretter. Hvitløk, spisskummen, chili, ingefær, kardemomme, gurkemeie osv. Ferdige krydderblandinger som garam masala og helt vanlig gult karripulver er supert. Litt kokosmelk gjør også susen.


Ved ovnssteking anbefales det å bruke en nøytral olje og ikke være for sparsom. For mye olje igjen «dreper» lett den gode smaken.


Synes du det er vanskelig å dosere (fordele) krydder og olje anbefaler jeg å ha de ferdig oppkuttede bitene i en frysepose el.l. Bland sammen olje og krydder i en skål og hell blandingen over i posen. La litt luft være igjen i posen når du knyter igjen og rist godt! Stek på bakepapir eller silikonmatte som tåler en ovnstemperatur på over 200 grader.



Likte du denne?
Vilje Bech er forfatter av Den norske vegankokeboken. Flere oppskrifter av Vilje

Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften:
Alle oppskrifter av samme type:


2 Comments

Flott oppskrift. Men... hva gjør du med terningene etter at de er stekt?. Spiser de som snacks?, eller lager du en curry rett av dem?. Eller gjør du noe annet lurt?.

De ferdigstekte terningene passer kanskje best som tilbehør ved siden av annen mat. De gjør seg også godt i gryter/supper (curry-retter). Du kan selvsagt også kjøre dem til en purè.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.