Vegetarisk julemat - raskest muligHer er noen snarveier som gjør det enkelt å feire en vegetarisk jul uten dyreprodukter, og dessuten uten å måtte tenke på slanking i januar. Vegetarisk jul er så og si uten kolesterol, den inneholder lite fett men er til gjengjeld full av fiber, mineraler og vitaminer - og ikke minst god smak!

Middag
Vi har tatt utgangspunkt i tre produkter som du også finner hos mange gode helsekostforhandlere. Rundt disse igjen bruker vi mest tradisjonelt, norsk tilbehør. Dette er enkle og raske retter for dem som ønsker det, og som ikke føler seg klar for mer omfattende oppskrifter på julemat.

Tofu-speltburger fra Taifun - disse har en svært rik smak som passer bra til juletiden. For dem som er opptatt av denslags, så ligner de heller ikke på kjøtt-burgere, verken i form eller tekstur. De er ekstremt enkle å steke på lav varme. Bruk gjerne Odelio rapsolje til steking, den er både sunn og rik på omega-3.

Tofu-grillpølser fra Taifun - både smak og farge er som skapt for juletida. På grillen gjør de seg ikke så godt, men stekt på lav varme blir de knall-gode. Og så blir man ikke stappmett etterpå heller!

Mock chicken. Navnet får noen til å rynke på nesa. Men i Japan kalles det seitan, og under det navnet er samme produkt plutselig trendy, slik som sushi. Nok om det: seitan / mock duck er et rimelig produkt som selges på boks hos en del vietnamesiske og asiatiske matbutikker. Massen deles opp i passe små biter. Varm opp litt olje på lav varme i en liten panne eller i en kjele med tykk bunn. Tilsett så en teskje eller to med soyasaus, en teskje eller to med sukker, litt salt, og så selve mock chicken / seitan-bitene, som du lar surre på svært lav varme i minst ti minutter. Det er veldig viktig å bruke lokk, slik at ikke sausen fordamper. Underveis kan du godt tilsette mer soyasaus, sukker og olje etter smak, slik at du får litt saus i tillegg. Bitene er ferdige når de er møre og smakfulle. Dess lenger steketid, dess bedre konsistens!


Tilbehør
Ved siden av disse veganske spesialproduktene bruker man altså diverse "vanlig" tilbehør. For evt. familiemedlemmer som syns det er rart at du ikke spiser kjøtt i julen, kan dette virke veldig betryggende og normaliserende.

Surkål. Ferdigpakkene i butikken er vegane, rimelige og svært enkle å varme opp. Denne passer spesielt godt til tofu-speltburger.

Rødkål. Enkelt og greit, fryktelig godt, og helt "trygt" for veggiser. Passer veldig godt både til tofu-gillpølser og til seitan / mock chicken.

Potetstappe. Dette lager du enkelt selv ved å koke poteter, helle av nesten alt vannet, og tilsette litt melk eller soyamelk og krydder etter smak før det hele moses. Alternativt er kokte poteter selvsagt også en klassiker, som dessuten er snillere mot magen. Potetstappe på pose er som oftest ikke vegant.

Rosenkål. Noen elsker det, andre nærmest hater det. Konsistensen gjør at den passer veldig bra sammen med en god saus og mock chicken / seitan.

Kålrotstappe. Her har helt sikkert bestemor en bra oppskrift på lager. Er mettende, men ikke på samme lammende måte som kjøtt-maten!

Ertestuing. Kan ta litt tid å lage, men er veldig tradisjonelt og godt. Pass på at evt. kjøpe-poser er helt vegane.

Tyttebærsyltetøy. Siden få sauser er vegane, er dette en sikker livredder for veganere på besøk hos framandfolk...

Sylteagurk. God, gammeldags smak.

Syltede rødbeter. Bare pass på å ikke få flekker på findressen!

Saus. For vanlige vegetarianere finnes mange slags posesaus, men disse er sjelden egnet for veganerne. Sausen du får ved å steke mock chicken / seitan er derimot ypperlig.


Til dessert
Dessverre for veganerne så inneholder veldig mye julebakst meieriprodukter eller egg. I denne oversikten styrer vi unna julebaksten og tar en titt på veganske lekkersaker som passer inn på dessert-bordet rundt jul. Noe av dette er faktisk også sunt!

Marsipan. Ikke akkurat helsekost, men helt vegant og veldig godt!

Paranøtter. 100 gram sikrer en veganers månedtlige behov for selen, så her er det bare å hive innpå.

Valnøtter. Inneholder massevis av sunt fett, og er svært rikt på omega-3. Kjøp ivei!

Helios' Mandelsjokolade passer godt til jul.

Premium Dark Orange fra Freia er en annen mørk sjokolade med jule-aktig smak.

Rittersport Marzipan. Litt vanskelig å få tak i, men veldig god, og helt uten melk!

Alle andre slags nøtter er også sunt julegodt. Det samme gjelder klementiner og annen fersk og tørket frukt. Det meste av juledrikke er selvsagt også helt vegetarisk!

Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften:
Alle oppskrifter av samme type:


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.