Vegansk pizzaguide

Det å lage god, vegan pizza behøver ikke være vanskelig eller kreve stor oppfinnsomhet I denne guiden finner du alt du trenger å vite om veganpizza:Som med mye annen matlagning kommer du langt med å kjøre stilrent og enkelt. Velg gode råvarer, ikke drass på med for mye fyll på en gang og bruk heller litt ekstra tid på forberedelsene:


  • Forhåndsstek grønnsaker med høyt vanninnhold i ovn eller panne (f.eks squash, aubergine osv).
  • Tomater er og blir en klassiker, men kan fort bli kjedelige og smakløse. Mariner, ovnsstek og gå for gode råvarer for best mulig resultat. 
  • Tofu og kjøtterstatninger bør også tilberedes ferdig på forhånd for et best mulig resultat.

Hva med ost (eller fraværet av osten)?
Pizza behøver ikke inneholde ost. På tross av at det etter hvert finnes mer eller mindre gode veganoster kommer man alikevel svært langt uten. Med å gi hver enkelt av ingrediensene litt ekstra omtanke og heller avslutte med f.eks ruccola og noen dråper god olivenolje samt et dryss fingersalt og nykvernet pepper.

Litt balsamico, pesto el.l. vil heller ikke slå feil. Moderasjon er også her et sentralt stikkord. Ikke prøv å lag en veganvariant av "quattro di formaggi" med 3 typer cheezly og noen klatter tofutti smøreost på toppen. Ta det for det det er. Pizza uten ost er pizza uten ost - noe distinkt, eget som ikke bør imiteres kun for imitasjones skyld.

Når det er sagt kan man fint lage egne osteaktige toppinger (sauser) som fungerer fint som en kontrast både når det kommer til tekstur, farge og ikke minst smak. Du finner selvsagt oppskrift på hvordan du kan lage din egen "ostesaus" her i pizzaguiden, så vel som en liste over veganske osteerstatninger og forslag til andre toppinger som kan være med på å berike din pizzaopplevelse.

God bakst!


Del 1: Bunnen
pizzabunn.JPG

Introduksjon: "På bunnen er alt godt?"
Oppskrifter: Italiensk pizzabunn
                   Amerikansk-inspirert med inbakt urterand

Del 2: Toppingen

Tomatsaus til pizza
Hva skal jeg ha på pizzaen?
Vegansk "ostesaus"

Del 3: Ekstraitaliensk_portobello_ruccola.JPG

Ferdige oppskrifter: Vegeta Vertshus' pizza (veganvennlig)
                               Speltpizza med veganost
Komplette lister:      Vegansk ost


1 Comment

Jeg vet at mange veganere unngår produkter med palmeolje i seg, jeg er en av dem, og de selger ingen veganske oster i byen min som ikke har palme olje i seg, så lenge lurte jeg på hva jeg skulle ha på pizzaen istedetfor.

Jeg oppdaget at ingen ost eller osteerstatning ikke var så fælt som jeg trodde (haha), men senere prøvde noe som heter nærings gjær (eller nutritional yeast på engelsk, ikke 100% sikker på at jeg oversatt det rett) og jeg synes det er helt fantastisk (:

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.