Soyabiter - et sunt alternativ til kjøttdeig

Er TVP og soyamince det samme? Hvordan bruker du soyachunks? Denne kortfattede, praktiske artikkelen besvarer det meste!



Soyabiter fremstilles av soya-isolat. Isolatet oppløses i baser, og passerer gjennom et spinnhode hvor fibrene dannes, koaguleres og strekkes. Smak og farge tilsettes. Det finnes flere typer soyakjøtt, som det også kalles. Soyakjøtt kan kjøpes både som biter og granulat (mince). Produktet er svært anvendbart til mange gode middagsretter og har dessuten god holdbarhet.
 
Soyakjøtt kan brukes i:

  • Supper
  • Pizza
  • Lasagne
  • Gryteretter
  • Lapskaus
  • Får-i-kål
  • Spaghettisaus (granulat)
  • Gratenger
  • Grillspyd, osv.


Slik tilberedes de tørre bitene:
Kok bitene møre (ca.20 minutter / 5-10min for mince). Skyll dem godt før de så stekes eller kokes sammen med retten de skal brukes i. Soyasmaken kan være nokså fremtredende, så om du ikke har så mye erfaring med soyakjøtt kan det anbefales å marinere bitene. Bruk enten ferdigkjøpt marinade eller lag din egen. Jo lengre bitene marineres - jo mer smak tar de til seg.


Du kan selvsagt også tilsette krydder og andre smakstilsetninger under selve tilberedningen, men den letteste veien til et vellykket resultat er marinering.
 
Soyabiter fåes kjøpt i mange innvandrerbutikker og er ganske rimelig (f.eks fra "TRS"). Det selges også litt dyrere varianter hos helsekost. Mange har vanskelig for å smake forskjellen på soyakjøtt og vanlig kjøtt, mens andre syns det er en stor forskjell. Smak og behag....

 




2 Comments

Er de klare til og spises etter de 20 min da??

Da er bitene klare til å brukes i maten ja. Søk rundt på nettsiden vår og ellers for gode oppskrifter med soyabiter, eller bruk dem sammen med marinade slik det står her, sammen med annen mat.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.