Nøttestek S.O.S

Det å lage nøttestek er ikke alltid bare bare...Nøttestek er og blir en klassiker på vegetariske juletallerkener. Punktum. Den kan kanskje virke litt traust og kjedelig, men når ble egentlig ribbe så veldig spennende? I likhet med slapp/brent svor er det også flere ting som kan gå galt i nøttestekens verden. Denne artikkelen er i sin helhet dedikert til de vanligste feilskjærene og hvordan du kan redde steika:

De tre vanligste feilskjærene (kortversjonen):

1. Dårlige nøtter. Prøver du å lage nøttestek på lett harsknede nøtter blir resultatet deretter også. Det smaker ikke spesielt bra. Løsningen? Velg kvalitetsnøtter og smak på nøttene før du setter i gang.

2. Smakløst resultat. Nøttestek er enkel mat og bør ikke overkrydres, men det hjelper heller ikke om du krydrer for lite. Løsningen? Igjen. Smak! Bruk en god grønnsaksbuljong, kanskje litt urter, salt og pepper. Noen fedd finhakket hvitløk vil også gi litt mer dybde i smaken.

3. Smuldrestek. Det lukter godt, ser godt ut. Men...hele steika smuldrer opp verre enn et tørt brød! Løsningen? Her har du kanskje ikke hatt en helt pålitelig oppskrift. Det er viktig med riktig bindemiddel/fyllmasse og det å tilsette litt væske i røra. Stivelsesrike matvarer er ofte det sikreste. F.eks ris, potet og ironisk nok brødsmuler også (siden de eser ut igjen når de kommer i kontakt med fuktighet).


Litt mer i dybden:

En nøttestekoppskrift består stort sett av nøtter, en form for fyllmasse/bindemiddel og krydder. Vi snakker enkel mat uten noen utpreget egensmak - med andre ord noe som er perfekt sammen med annen tradisjonell mat som poteter, saus og kanskje litt rød- eller surkål. Det gjelder å holde sluttresultatet like enkelt og balansert som ingrediensene. Ingredienser av god kvalitet er selvsagt også et must. Da spesielt nøttene.

Tekstur er et annet viktig poeng. Nøttene i seg selv bidrar selvsagt til teksturen, men for mye nøtter igjen slår gjerne negativt ut. Resulatet blir som oftest tørt og kjedelig. Det å blande flere ulike typer nøtter kan også gi gode resultater. Riktig forhold mellom nøttene og resten av ingrediensene er derfor viktig.

Generelt sett kan man si at et forhold 1:3 ca nøtter / øvrige ingredienser er et fint utgangspunkt. F.eks 200g nøtter, (200g brødsmuler, 200g kokt ris, 200g mykstekt løk (ca 1 stor gul)).


Krydder og andre smakstilsetninger. Når man lager nøttestek burde man strengt tatt ikke overdrive krydreringen. God smak er selvsagt viktig, men tenk litt nøkternt og du vil bli fornøyd. Stekt løk og hvitløk danner ofte basis for krydreringen og du kommer ganske langt med litt buljong, salt og pepper. Bruker du buljongpulver (anbefales) kan det være lurt å tilsette i nøttemassen (tørrstoffet) slik at smakene fordeler seg best mulig med resten av røra. Det samme gjelder også øvrige kryddere. Å lage nøttestek har mange paralleller med baking generelt og da skal tørt blandes med tørt og vått med vått!

Til slutt. Steketid er også viktig, vi snakker tross alt om noe på størrelse med et brød. Alt fra 1 til 1 1/2 time er nødvendig. For at ikke toppen skal svi seg totalt kan det være greit å dekke den til med litt bakepapir mot slutten. En nøttestek blir som regel bare bedre av å stå over natten (minst) og kan med fordel både fryses og varmes opp i porsjoner alt etter hvor mange som skal forsyne seg. Dermed kan du spare mye tid på å lage steken på forhånd.


1 Comment

Jeg skal fryse ned nøttestekene med butterdeig og ha dem i romjulen.
Hvordan går jeg fram?

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.