Kunsten å bruke grønnsaker: En introduksjon



Statens ernæringsråd anbefaler at alle spiser i hovedsak plantebasert kost, og her spiller nettopp grønnsaker en helt sentral rolle. For å sikre variasjon kan et nyttig grep være å ikke bare variere grønnsakene, men også tilberedningsmetodene:

I sin enkleste form kan grønnsakene serveres rå, oppdelt i passende staver, strimler eller buketter. Med en god dip eller dressing ved siden av har du en enkel snack som både er sunn og god.

Salater er selvsagt et enkelt alternativ som lett kan gjøres om til et komplett måltid ved å tilsette alt fra bønner til gryn, pasta osv. Med litt fantasi kan du variere nærmest i det uendelige og man er heller ikke avhengig av å alltid følge en oppskrift slavisk. Sesongvarer sikrer variasjon i seg selv og er som oftest snillere mot lommeboken.

Koking av grønnsaker på standardmåten hører også med, og behøver slettes ikke være tamt og kjedelig så lenge du koker dem så vidt møre. Nesten all slags grønnsaker kan inngå i en tradisjonell stuing som passer spesielt godt til alle typer middagskaker.

Damping er også en tilberedningsmetode som i større grad enn koking bevarer grønnsakenes naturlige næringsinnhold, tekstur og gode smak. Frosne grønnsaker bør alltid kokes i dypfryst tilstand og det anbefales å koke opp vannet før grønnsakene has i på generell basis.

Både steking/woking og ovnsbaking/-steking
er gode tilberedningsmetoder som sikrer enda flere variasjonsmuligheter. Bruk gode oljer (f.eks raps, valnøtt, oliven osv) uten å være for sparsom. Krydder og andre smakstilsetninger gir selvsagt ytterligere variasjonsmuligheter. Bruk dem som tilbehør på "vanlig" måte eller bland dem sammen med f.eks pasta, ris, linser, bønner osv for en rask og lettvint middag.

Skal du være ekstra sunn velger du grønnsaker som er mest mulig mørke på fargen (f.eks mørkerød og mørkegrønn) for optimalt næringsinnhold og vitaminsammensetning. Hvis du har fargesammensetning litt i bakhodet (altså å inkludere grønnsaker i forskjellige frager til måltidene) er du allerede godt på vei mot et sunt og variert kosthold.


Fortsatt sulten?
Emneord for denne oppskriften:
Alle oppskrifter av samme type:


1 Comment

Grønnsaker kan også blendes til spennende rå supper, grønne smoothies og annen kos.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.