Vegetarmat: Til beste for egen helse

Ti enkle og konkrete tips til seg som vil spise sunnere som vegetarianer eller veganer!



(Denne teksten inngår i artikkelserien Sunn start, en guide for deg som vil spise litt sunnere som veganer eller vegetarianer. Den er hentet fra den rimelige innføringsboken Vegetar & Vegan ABC. Her finner du over 50 slike konkrete tips til å få mer ut av kostholdet ditt på ulike områder, samt en helseguide, enkle oppskrifter, inspirasjon, vanlige spørsmål og enda mer.)

Husk at variasjon er den enkleste veien til et sunt kosthold. Dette kan ikke understrekes ofte nok. Jo mer variert du spiser, jo sunnere spiser du, og jo mindre er sjansen for mangel av viktige næringsstoffer. Spesielt dersom det du varierer mellom er mest mulig sunne råvarer!

Spis så ferskprodusert eller rå mat så ofte du kan. Jo mindre behandlet et produkt er, jo mindre tap av næringsstoffer, og jo lettere opptakelig for kroppen. Når du lager maten fra grunnen av kan du dessuten være sikker på at den ikke inneholder uønskede ingredienser.

Spis mindre sukker, spesielt hvitt sukker! Sukker gir tomme kalorier og bidrar til uønsket vektøkning. I tillegg kan sukkeropptak redusere opptak av andre næringsstoffer. Greit nok at det er vegetarisk, men det betyr ikke at det er sunt!

Bruk mindre salt, og velg gjerne salt tilsatt jod. Alle trenger litt salt, men ingen har godt av for mye. Ferdigprodukter er ofte svært saltholdige, så unngå gjerne å spise for mye av disse.

Velg produkter med lite mettet fett. Både mettet, og spesielt herdet fett er uheldig for helsa. De fleste vegetabilske fettkildene inneholder heldigvis mest umettet og flerumettet fett, men dette gjelder ikke nødvendigvis ferdigmat.

Forsøk å redusere mengden ferdigprodukter så langt du kan. Slike produkter er tyngre fordøyelige, og de har ofte lavt næringsinnhold. For å sikre variasjon når man har dårlig tid er disse produktene ypperlige, men ikke som basis for et sunt kosthold.

Sørg for å få i deg en eller flere kilder til omega3-fettsyrer. Til tross for hva mange tror er ikke dette noe stort problemområde for vegetarianere. Vegetabilske kilder til omega-3 inkluderer rapsolje, valnøtter, soyaolje, linfrøolje og gresskarfrø.

Vær sikker på at du får i deg tilstrekkelig B12, spesielt dersom du er veganer. Disse formaningene er alle vegetar- og vegan-organisasjoner og andre seriøse aktører enige om. Ta tilskudd dersom du er i tvil - mangel på B12 kan føre til alvorlige skader på lang sikt, men kan lett forebygges.

Spis så mye frukt og grønt du bare vil! Salat, frukt, bær og grønnsaker formelig bugner over av sunne stoffer. Disse varene er også kalorifattige og rimelige, så her er det bare å fråtse i vei!

Velg mer veganmat, som er proppfull av næring. All veganmat er vegetabilsk, og er derfor vår eneste kilde til fiber. Samtidig er vegetabilsk mat fri for kolesterol. I tillegg er veganmat lett fordøyelig og smakfullt.

Sunn start er en samling artikler med konkrete råd og nyttig inspirasjon for deg som vil spise litt sunnere som veganer eller vegetarianer.




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.