Fem enkle energibomber



(Denne teksten inngår i artikkelserien Sunn start, en liten guide for deg som vil spise litt sunnere som veganer eller vegetarianer.)

Det finnes mange ulike metoder for å øke sitt energinivå. De mest grunnleggende er faktisk de beste - men også blant de mest oversette, siden det er lite penger å tjene på dem. Her er noen enkle metoder for å få mer overskudd og energi.

1. Du får også energi av å sove, ikke bare av å spise
God søvn er helt essensielt for vårt velvære; i tillegg til å gi kroppen hvile, gir søvn også energi! Om man sover for lite eller for dårlig, får man gjerne også dårlig fordøyelse. Dette er grunnen til at jeg skiller mellom den energien som søvn gir, og næring som kroppen tar til seg ved å spise. Har du lite energi, er det vanskeligere å dra full nytte av næring som blir tilført gjennom kostholdet, for eksempel på grunn av forstyrret fordøyelse.

Jeg har ikke noen endelig oppskrift på hvor mye søvn man trenger - det er individuelt. Hovedsaken er at man får nok søvn. Dersom du føler deg utslitt og trøtt om dagen, er det stor sjanse for at du sover for lite.

2. En diett med lite fett og mye råkost gir mer energi
Visste du at til og med det å fordøye mat krever næring? Egentlig er det ikke så rart at mange er helt uslitt etter en stor, tradisjonell middag, siden det faktisk krever energi å kunne fordøye et slikt måltid skikkelig.

Derimot bruker man ikke energi på å spise frukt. Fruktsukker fordøyes uten problemer, og fiberet i frukt er i tillegg godt for kroppen. Derfor mener jeg at frukt er den viktigste engerigivende maten man kan tenke seg: frukt er lett å fordøye, og gir masse næring.

Det er nesten det samme med ukokte grønnsaker, som også er svært enkelt å fordøye, og som tilfører oss vitaminer og mineraler samtidig som de har et lavt kaloriinnhold. Mat med mye fett og stivelse derimot, krever mer av magen. Dessuten fordøyes den saktere.

Min egen erfaring tilsier at det å spise mest mulig ukokt mat - med et naturlig lavt fettnivå - ikke bare tilfører næring, men også energi. Det er selvsagt en forutsetning at man får i seg nok kalorier, men det gjelder jo uansett hva man spiser.

3. Trening krever energi, men gir mer energi enn det tar
I dag hører man hele tiden at det å trene tilfører kroppen energi. Det er ikke helt presist, for hvordan kan man få energi av å anstrenge seg, noe som krever energi? Her er det nyttig å huske hvordan man er mer sliten etter jobben, enn om morgenen. Og jo mer fysisk aktiv man er, desto mer søvn trenger man.

Men allikevel: ved å være fysisk aktiv blir kroppen også sunnere, og det gjør oss bedre i stand til å komme gjennom arbeidsdagen enn dersom vi bare sitter stille. En sunn kropp gir bedre fordøyelse og bedre søvn - og dermed mer utholdenhet neste dag.

4. Stimulanse er ikke det samme som energi
Folk som har lavt energinivå og som føler seg utslitt, søker ofte etter noe "man kan få energi av." Da er det fort gjort å forveksle energi med stimulerende stoffer som gir en umiddelbar effekt, men som har dårlige konsekvenser i det lange løp.

Koffein er et godt eksempel - men det samme gjelder også for sjokolade, rusmidler og mange lovlige preparater som selges "for å gi deg energi." Slik jeg ser det, stemmer det ikke at stimulerende stoffer gir energi i det hele tatt. For eksempel er det angivelig ikke mulig å bevise vitenskapelig at man får et høyere energinivå av å drikke kaffe. Derimot får man et høyere stressnivå, altså høyere produksjon av stresshormoner i kroppen. Dessuten øker blodtrykket, og hjertet banker hurtigere. Dette skjer fordi koffein er stimulerende - det "låner" kroppen energi, et lån som tilbakebetales i form av redusert helse.

5. Kunsten å unngå "energitappere"
Dersom man vil ha et høyere energinivå bør man både holde seg unna alt det som tapper en for fysisk og mental energi, og alt det som gjør en mindre motivert til å ta godt vare på seg selv. Selvsagt kan det inntreffe uforutsette ting som nærmest suger energi ut av deg, men hovedsaken er uansett å unngå disse i så stor grad som mulig.

Med "energitappere" mener jeg dårlige parforhold, pessimistiske eller kyniske personer man omgås med, svært stressfremkallende arbeid, en vanskjøttet privatøkonomi, og det å leve i svært forurensede omgivelser. Motivasjonstappere inkluderer rotete omgivelser hvor man knapt kan orientere seg (både hjemme og på jobben), en uendelig liste over ting man burde ha gjort (og som bare fortsetter å vokse), dårlig selvtillit, en manglende følelse av mening her i livet, å ha en usunn kropp man ikke forsøker å gjøre noe med, og et liv som ikke er i tråd med de verdiene man har.

Snarveier for deg som vil ha mer energi:

Legg deg en time tidligere. Mange av oss har opparbeidet et stort søvnunderskudd, og en time ekstra i senga kan gjøre underverker for kroppen.

Kom i gang med et treningsprogram. Det å være ute av form svekker motivasjonskraften vår, og får arbeidsoppgaver til å virke tyngre og mindre lystbetont. Dessuten er det vanskelig å leve sunt dersom man ikke er i form. Man behøver ikke å revolusjonere livet sitt - det viktigste er å finne noe du liker å gjøre, og gjøre det hver dag eller så ofte du kan.

Hold deg unna stimulerende midler. Hvilke juksetriks bruker du for å få et høyere energinivå? Du vil gjøre deg selv godt ved å finne en ekte energikilde fremfor en kunstig erstatning.

Reduser fettnivået i kostholdet ditt, og spis mer frukt. Ved å følge disse to rådene gir man kroppen et høyere energinivå på en enkel og realistisk måte. Bare husk at frukt spises best senest en halvtime før, eller tre timer etter, et stort måltid.

Finn frem til en eller flere energitappere, og kom deg bort fra dem. Veien bort fra energi- og motivasjonstappere vil gi en bedre selvfølelse, og dermed også mer energi.

Denne artikkelen er skrevet av F. Paternaud. Den er oversatt og gjengitt med tillattelse.

Sunn start er en samling artikler med konkrete råd og nyttig inspirasjon for deg som vil spise litt sunnere som veganer eller vegetarianer.




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.