Norsk Vegetarforening > Blogger >

VegVett: Nettvettsråd for vegetar- og veganbloggere

Gode veggisblogger er både brukervennlige og pålitelige. Ved å følge de syv rådene som utgjør VegVett utmerker man seg som en seriøs blogger.


VegVett er et kvalitetsstempel som kan gis til bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme. VegVett består av helt konkrete råd til de som vil gjøre bloggen sin best mulig.

* VegVett er et tillegg til, og ikke en erstatning for nettvett og Vær varsom-plakaten.
* VegVett er nyttig for alle bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme.
* VegVett legger ikke redaksjonelle føringer men er et fundament for seriøs blogging.  

En VegVett-blogg kjennetegnes ved at den:

Er brukervennlig. Den markerer tydelig om en rett er egnet for veganere, eller kun for vegetarianere som spiser egg/melk, slik at flest mulige lesere får utbytte av bloggen.

Er inkluderende. Både i språkbruk og i innhold skriver man på en måte som viser respekt for de som ikke er veggiser, folk som har andre begrunnelser for vegetarisme, og folk som har et annerledes veg. kosthold enn en selv.

Er veganvennlig. Både ved at man forsøker å oppgi hvordan ikke-veganske oppskrifter kan gjøres veganske hvis mulig, og ved å ikke overfokusere på utfordringer ved vegansk livsstil der dette er tema.

Er etterrettelig. Man kopierer aldri oppskrifter direkte uten tillatelse, oppgir alltid kilde når man er direkte inspirert, og normalt også når man er indirekte inspirert av andre - enten det et snakk om bloggere eller bøker. Man viser respekt for, og tar vare på hverandre.

Er pålitelig. Om man skriver om helse er man tydelig om, og bevisst på egne forutsetninger for å gjøre det. Man unngår et ensidig, unyansert overfokus på fordelene ved veggiskosthold. Man nevner kilder når man kommer med faktapåstander, og man søker solide kilder.

Er tydelig. Dersom man omtaler et produkt man har mottatt (eller man har mottatt annen støtte), så oppgis dette. Hvis man omtaler en organisasjon eller prosjekt man selv tilhører, er det også noe man er tydelig om ovenfor leserne.

Er seriøs. Man kan godt skrive rødglødende og indignert om dyrevern og dyrs rettigheter, men uten å oppfordre til eller støtte dyrevernsabotasje (som ikke er det samme som sivil ulydighet brukt av natur- og dyrevernere).

Vil du bruke VegVett?
Alle bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme, enten som hovedtema eller som et viktig tema på bloggen sin, kan benytte VegVett. Også om bloggen din hovedsakelig, men ikke utelukkende har vegetariske oppskrifter. Informér Norsk Vegetarforening om at du identifiserer deg med, og ønsker å følge VegVett-rådene, og ta med denne teksten på Om meg/Om bloggen min-teksten på bloggen:

Denne bloggen følger VegVett - nettvettråd for vegetar- og veganblogger.
(Ordene ' VegVett - nettvettråd for vegetar- og veganblogger' skal linke til www.veg-veg.no/blogg/vegvett)


Samleoversikt over norske vegetar- og veganblogger
Alle bloggere som bruker VegVett inkluderes i oversikten over seriøse norske vegetar- vegan- og rawblogger, gjerne med logo, direkte link til bloggen og oversikt over de siste postene på den. Alt dette ordner vi automatisk når vi hører fra deg.


VEGVETT
Bloggene | Retningslinjene | Presentasjon | Alt om veggisblogging 


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.