Norsk Vegetarforening > Blogger > Pål W. Thorbjørnsen

20 års arbeid for vegetarisme

24. april 1993 var jeg med og startet det som i dag er Norsk Vegetarforening. Jeg føler meg takknemlig for og stolt over det vi har fått til i årene siden da.

AV PÅL W. THORBJØRNSEN
Dette er et blogginnlegg. Altså er det ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening.


det å være ung og å brenne for noe hører gjerne tett sammen. For meg personlig var miljøvern og vegetarisme noe som appellerte fra ganske tidlig av. Allerede de siste ukene jeg gikk på Oslo Katedralskole var jeg først ansatt, og så sivilarbeider i Natur og Ungdom. Litt senere begynte jeg å engasjere meg i NOAH.

24.04.1993 var vi tre personer i slutten av tenårene som bestemte oss for å opprette en organisasjon som arbeidet spesifikt med vegetarisme. Vegetarianerforeningen var navnet vi kom fram til. Vi ønsket å fremme en kjøttfri livsstil uten forpliktende koblinger til dyrevern, miljøvern eller liknende: vi ønsker å fremme vegetarisme på selvstendig grunnlag. Behovet for en slik tilnærming slår meg som minst like relevant i dag.

Flere bekker små
Lenge gikk arbeidet vårt i rykk og napp. Vi utga løpesedler, et blad, vi delte ut vegan- og vegetarmat, var tilstede i mediene, og arrangerte møter og markeringer. Rundt 1997 kom vi oss på nett. Uttrykket sakte men sikkert er veldig betegnende for hvordan vi utviklet oss.

Det hadde vært arbeidet med vegetarisme i to omganger helt fra 1908, og så 1930, men dette arbeidet fislet ut på 1960-tallet. I 1995 slo vi oss sammen med det sovende Norges Vegetariske Landsforbund og ble til Norsk Vegetarforening.

Fra bitteliten til størst
På 2000-tallet utviklet arbeidet vårt seg på en ny og solid måte. Vi var så heldige å motta støtte fra vegetarianeren og filantropen Reidar Braathen, noe som gjorde det mulig for oss å bli mer solide, målrettede og dyktige.

Spesielt de siste 5 årene har Norsk Vegetarforening ekspandert på mange områder. Vi har utgitt en rekke bøker og temahefter, og avholdt mange kurs. Vårt nettsted rommer snart 2000 sider. Antall henvendelser øker hele tiden. Vi har gått fra å være en veldig liten organisasjon, til å bli den største aktøren på vårt område i hele Norden.

2013 og framover
Norsk Vegetarforening har laget landets første nettsted om vegetarisme - og om veganisme. Vi har vært først ute med estofflister, produktinformasjon, vegankokebøker, veganmatkurs, lokalguider og mye mer. Fra i år tilbyr vi vår egen ernæringsfysiolog, et tilbud mange har spurt etter. 

Bokutgivelser har vært svært viktig for oss, og nå i mai kommer vår egen helsebok, Plantebasert ernæring. Allerede dagen etter at dette publiseres skal vi intervjues på NRK P1 om vegetarisk helse. Og i sommer bidrar vi i det som kanskje vil bli en stor, europeisk vegetar- og veganorganisasjon, som dannes i Oslo i juni.

VF - Brevark.gif
(Det første brevarket vårt. Slagordet står seg fortsatt.)

Om det å bry seg
20 år er lenge - det er hele mitt voksne liv. Når jeg ser på denne perioden siden en vårdag i 1993, er det spesielt tre ting jeg er stolt av:

Vi har bevisst aldri fremmet slanking, strenge dietter eller et usunt forhold til mat. Tvert imot har vi understreket matglede så godt vi har kunnet.

Vi har bevisst forsøkt å henvende oss til et bredt publikum. Vi snakker ikke nedlatende om "kjøttetere", og tar avstand fra dyrevernekstremisme og negativt fokus.

Vi har allerede fra 1994 av arbeidet med veganisme, og inkorporert dette hele veien siden. Vi har altså forsøkt å favne bredt både i vegetarverdenen og i Norge som helhet.

I Norsk Vegetarforening oppsummerer vi gjerne arbeidet vårt slik: Vi vil gjøre det tryggere, enklere og mer gledesfylt å spise vegetarisk. I årene fremover vil det å bli enda flinkere til å favne alle som spiser mye, men ikke kun vegetarisk også bli viktig.

Takk
Norge skal visstnok ha flere ideelle organisasjoner enn noe annet land per innbygger. For meg har det å være med på å bygge opp et tilbud til vegetarianere, og å presentere vegetarisme på en positiv måte vært en stor og viktig opplevelse. 

Det skjer selvsagt ikke hver dag, men jeg er så heldig å ha møtt mennesker som har fortalt at de har blitt veganere eller vegetarianere på grunn av våre kurs, nettsider, bøker og innsats. Positive tilbakemeldinger fra folk som har fått ny tro på vegetarisme, eller inspirasjon gjennom måneder og år takket være Norsk Vegetarforening er både rørende og stimulerende.

Jeg vil gjerne rette en takk til alle som har deltatt i dette arbeidet. Til våre medlemmer, våre støttespillere, og alle som har trodd på oss. Til alle som har kommet med tilbakemeldinger, og alle som har spredd og brukt de ressursene vi har bygget opp.

Gjør det
Og til deg som brenner for det du tror på: Fortsett å engasjere deg. Det kan være lett å miste overblikk, fokus og motivasjon. Vi nordmenn er ikke alltid så flinke til å gi hverandre positiv respons. Når ideer som vegetarisme, veganisme, miljøvern og dyrevern vokser er det fordi mennesker tror på sine idealer, gir dem ansikt, og sprer tryggheten sin videre til andre.

Kanskje er dette den mest oversette, men også viktigste grunnen til å være vegetarianer: Hver og en av oss gjør det lettere for andre å følge etter. Det gjelder meg, og det gjelder deg. Og det gjelder alle som velger vegetarisk eller vegansk hver dag, eller en dag innimellom.Forrige innlegg: Kroken på døra for veganspisestedene?

Pål W. Thorbjørnsen er informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening - og vegetarianer.
Om Pål | Innlegg på bloggen | Andre blogger | Om bloggprosjektet


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © bloggerne, Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.