Norsk Vegetarforening > Blogger > Marte Bergseng

Oslo Vegetarfestival

Under Oslo Vegetarfestival stod jeg på stand for Norsk Vegetarforening, og i tillegg hadde jeg foredrag om omega 3 for vegetarianere og veganere.

AV MARTE BERGSENG
Dette er et personlig blogginnlegg. Følgelig er det ikke nødvendigvis representativt for Norsk Vegetarforening.


For to uker siden gikk Oslo Vegetarfestival av stabelen for tredje gang, og gjett om det var gøy! Jeg og to skolevenninner hadde blitt spurt om å stå på standen til vegetarforeninga. Det kom masse folk, og jeg fikk mange spørsmål å svare på iløpet av dagen. Veldig givende å få stå og snakke om ting jeg interesserer meg veldig for, må jeg innrømme.

I forkant av festivalen fikk jeg derimot et par negative kommentarer. Det er noen få medveganere som er kritiske til at jeg, som veganer, velger å samarbeide med en forening som i tillegg til å jobbe med veganisme også jobber med vegetarisme. De mener da at det er "uvegansk" av meg, og at jeg støtter utnyttelse av dyr gjennom å si at det er helt greit med melk- og eggkonsum. Hvor har jeg sagt det, sier jeg bare? Jeg synes det beste for dyrene er å ikke spise egg eller melkeprodukter, det er jo nettopp derfor jeg er veganer.

Hovedgrunnene til at jeg har valgt å samarbeide med NV er at det er en seriøs organisasjon, med mye erfaring, som bl.a. ønsker å formidle trygg ernæringsinformasjon. Det finnes andre grupper i Norge som også er flinke til det de driver med, men som har litt andre typer fokus.

Så er det også sånn at mitt mål her i verden ikke er å frelse flest mulig folk til å bli veganere. Jeg vet av erfaring at det stort sett ikke funker å skulle overbevise andre om at "jeg har rett", uansett hva saken gjelder. En konfronterende stil fører ofte ikke noe sted, annet enn at det blir veldig lite hyggelig og at folk slutter å høre på det du har å si. For meg er den beste reklameeffekten for veganisme å være en hyggelig og glad person som ser frisk ut. En av de tingene jeg brenner for, og som jeg vil bruke min ernæringsutdanning til, er jo nettopp det å hjelpe både vegetarianere og veganere til å være og forbli friske gjennom å spise sunt!
  

525818_10151381245420166_918761922_n.jpg
Uansett, tilbake til vegetarfestivalen. I tillegg til å stå på stand holdt jeg og foredrag om omega 3. De som har lest bloggen husker jo kanskje at jeg endte opp med å skrive bacheloroppgaven min om en av omega 3 fettsyrene og hvordan det lå an med vegetarianere og veganere i fohold til den.

For dere som ikke var der så er vel kortversjonen noe sånn som dette: Gravide, ammende og barn BØR absolutt spise algeolje. Folk med leddgikt, depresjon, hjerte- og karsykdommer, ADHD og schizofreni bør absolutt teste ut algeolje. Alle andre må selv vurdere om de vil ta algeolje, men det kan være lurt å i alle fall få i seg dette iblandt da vi ikke vet noe om langtidseffekter av å ha lave nivåer av de langkjedede omega 3 fettsyrene (og disse kun finnes i algeolje om du er veganer). Etter foredraget fikk jeg gode tilbakemeldinger fra helt fremmede, så det var kjempestas! Virket som om folk hadde fått med seg hovedpoengene, og det er jo det viktigste for meg.

flaske.jpgKjempefin dag, rett og slett. Helt til slutt må jeg også bare skryte av arrangørene. De har jo gjort en kjempejobb med å få til dette, med masse spennende boder og stor variasjon i foredragene.

Likte spesielt butikken til Veganlife, som hadde alt fra algeolje til verdens beste leppepomade! Fremtidens Mat hadde en spennende bod med ulike tangtyper som ikke kommer langveisfra. Jeg fikk smake på Søl, også kjent som Dulse, som har vært tradisjonskost her i Norge i vikingtiden. Jeg er ingen stor fan av tangsmak, men denne var veldig god. En annen ting jeg oppdaget var at i Sverige finnes det en helvegansk skobutikk som heter Green Laces. Heldigvis sender de til Norge.   

Helt til slutt vil jeg og vise fram en ting jeg fikk som takk etter foredraget. Tenk at man har tid til å skrive en koselig, personlig lapp som dette tross alt det stresset det må være med å gjøre klar til festival.

Jeg håper så hardt at det blir en festival også neste år, og gleder meg allerede! 

Mer fra Marte Bergsengs blogg hos Norsk Vegetarforening:
Neste innlegg: Vegankost for styrketrening
Forrige innlegg: Restaurantbesøk

Marte Bergseng studerer ernæringsfysiologi, liker rawfood - og er veganer.
Om Marte | Innlegg på bloggen | Andre blogger | Om bloggprosjektet
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
UKENS OPPSKRIFT

Smoothie til frokost - hva & hvordan
Smoothie blir kanskje sett på som mer kosedrikk enn mat, men kan absolutt være et godt frokostalternativ med få enkle grep.

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

OSO Miljøfond   Krishnas Cuisine
I FORUMET AKKURAT NÅ

Rawganik - Rawfood og superfood
 

april 2011:
Kokekurs
(Stavanger) Arr: NV

feb - jun 2011:
Nybegynner matkurs
(Oslo) Arr: NV

feb - jun 2011:
Ny giv matkurs
(Oslo) Arr: NV

Aktivistenes kokebok
Alt innhold © bloggerne, Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.